Straka zlodejka

kopretina - fotkakopretina, 24. novembra 2012
Chci vám napsat jeden zážitek se strakou. Moje snacha dala ven na zápraží vychladit uvařená vejce - 5 ks. Když jsme tam přišli, byla všechna pryč a zjistili jsme, že je odnesla straka. Zbyly jenom kousky skořápek jak vejce naklovla. Nikdy bych nečekala, že dokáže odnést celá vejce. Ale zvládla to a doufám, že si pochutnala.
@zareaguj


Diskusia k článku

fialka49
No a vraj straka kradne iba to, čo sa blyští! Asi treba doplniť, že aj to, čo sa dá zjesť.
Ale zato pred vás postavila riadnu záhadu, pravda?
sovka62
V akom krásnom prostredí musí žiť tvoja nevesta, keď jej tam lietajú straky až po dvere! Ale až také pažravé by ani nemuseli byť, nestačilo by im jedno-dve z tých vajec?
turistka
Straky sú beťárky, minule som si nahrala jej hlas v lese, tak mám peknú zvukovú snímku. Stále ma vyzrádzala, upozorňovala na "votrelca" v lese, sú to bystré vtáky.
aroooo
vyzerá to, že asi už prichádza zima.aj mne dnes sa zvonku prechádzala po kuchynskom okne sýkorka a nazerala dnu, asi ju pritiahli farebné "kapské fialky"
medulienka122
verím, že sú zlodejky: moja švagriná si raz dala akýsi *zázračný" krištáľ na parapetu akože"nabiť" počas splnu mesiaca, ale ráno mala namiesto krištáľu iba "srdečný pozdrav-eee...:-)))na parapete...
gordonko
turistka@ musím Ta sklamať ak sis nahrala ,,policajtou lesa,, tak sú to sojky, straky žijú v riedšom poraste stromou a v blízkosti ludských obidlí - na dedinách a veru oni sa živia aj tým,že kradnú vajcia z hniezd iných vtákou a dokonca mladatá ktoré zabijú a zožerú ..... oplatilo by sa kuknúť do ich hniezda , zbierajú všeličo ligotavé a mnozí už došli o prstene , retiazky a iné....
tothka
@gordonko možno budeš prekvapený, skús sa prejsť po chrenovskom sídlisku a uvidíš koľké sa presťahovali bližšie z lesa k ľuˇdom. ˇCasto ich pozorujem a obdivujem z okna , zahniezdili sa na okolitých stromoch a zrejme sa im tu páči .
gordonko
tothka@ .... kto sa prestahoval z lesa ???? straky či sojky ... sojka je velmi plachý vták a ten Ti do mesta tak rýchlo nedojde ale straky tie ano to sú potvory .... ved na ranči DD čo je za Chrenovou sú tiež
garanco
@gordonko , aj u nás v Košiciach v maličkom parčíku pri bytovke v Starom meste žijú a majú hniezda aj straky, aj sojky - a učím poznávať aj naše vnučky rozdiel medzi týmito druhmi vtákov. Ak neveríš, príď sa pozrieť!
medulienka122
garanco, potvrdzujem, aj môj príbeh sa odohral v Košiciach, švagriná býva na jednom dvore s mojou dcérou, a keď tichučko sedím na dvore, vidím straku, kadejaké božie vtáctvo,veveričky, ktoré chodia na borovicové šišky/tie samozrejme nie sú vtáčiky...:-)),sem-tam tej veveričke aj zaspievam takú milú pieseň, a a deti sa šúľajú od smiechu, proste paráda!:-))
kopretina
sovka62
Ani ne. Bydlí na západním okraji Prahy, kousek od panelového sídliště. Ale strak je teď hodně po celé Praze. Chodím do kanceláře ve Sněmovní ulici na Malé Straně a i tady jsou. A zjistili jsme to podle toho, že jsme ji tam viděli nalétat, a nenapadlo nás, že unese celé slepičí vejce. Asi ho nabrala na zobák a bylo její. A podzimní věneček pro změnu zase obírají sýkorky, asi se jim ty ozdůbky líbí.

elixir
@kopretina : to je milý príbeh :) Straky sú veľmi zábavné. Keď som bývala ešte s rodičmi, rady sa šplhali po hromozvode... len tak, keď sa hrali... nelietali, ale si tak pohopsávali hore a dole, muselo ich to baviť. :) Tu mi občas sadnú na balkón a krákotajú. :)

Tu zas musím napísať ja čosi. Minulú zimu sme s milým kúpili kokosový tuk a vymodelovali sme z neho a z malých omrviniek a semiačok guľku, pre vtáčiky. Dali sme ju na balkón do kvetináča a o dva dni ráno sme počuli na balkóne tenučký štebotavý hlások. Tešili sme sa, že to vtáčiky, ale kdeže, to myš! Taká krásna, "loptičku" si kotúľala pred sebou, pišťajúc, a keď ju nevedela prepchať cez škáru medzi balkónom a múrom, oddelila si kúsok a zniesla dolu, potom zas a zas... a tak vtáčiky mali po jedle. Tento rok v zime jej chceme dať cez sviatky syr na balkón. :)
Ale možno si ho odnesú i straky. :)
broni
haha :o) to mi pripomenulo nedeľňajší zážitok :o) Vezieme sa s polovičkou v aute, keď zrazu zastavíme na križovatke, lebo sme mali červenú :o) viem, že to nie je nič nezvyčajné, ale vtom, po prechode na zelenú cupitá vrana, normálne po prechode prešla vrana, lebo mala zelenú a zastavila na ostrovčeku, lebo na druhej strane mala červenú. My sme s polovičkou mali len ústa otvorené a sledovali, či odletí, keď okolo nej prefrčali autá, ale ona kľudne čakala na zelenú a pozerala sa na semafór :o) A že my sme jediné inteligentné bytosti na tejto planéte :o) ani zdaleka nie :o) obyčajný vták má toľko rozumu ako väčšina z nás :o)
elixir
@broni : kamarát videl čosi podobné pri divých sviniach. V Berlíne žije pomerne dosť divých svíň a už sa adaptovali aj v cestnej premávke. :)
gordonko
@broni .... a nebola to nejaká ,,reakarnovaná,, čo ju v minulom živote auto zrazilo ????
zvoncek
tento rok si pár strák urobil hniezdo na strome pred našim domom v strede sídliska, vôbec im nevadilo, že bolo postavené lešenie, a mnoho hluku a neporiadku, keďže sa dom zateploval. Predtým na balkón chodili holuby, no teraz máme od nich pokoj. ěby ich tie straky odplašili?
hubata
My sme boli ešte za socíka na dovolenke v Peci pod Sněžkou a na okno nám pravidelne klopkávala zobákom - vrana. Asi tak bola naučená od rekreantov že jej vždy niečo priniesli z raňajok, obeda, večere a ona potom takto žobrala.

Ale tie vajíčka sú fakt veľké ...... to svedčí naozaj o jej inteligencii.
turistka
@Gordonko , s hlasom straky som sa nemýlila, po zídení z lesa, ktorý bol blízko dediny, dala som vypočuť miestnym mužom, aby som sa utvrdila o tom, že je to hlas straky, a doma som si klikla znova na link hlas straky a je to on. Tak som veľmi rada, že som si ho zaznamenala.



 



TOPlist