Pár písmeniek o našej veľkej famílii

lyali - fotkalyali, 14. januára 2014
Zachcelo sa mi opäť trošku písmenkovať :-)

Ako je možno známe a možno nie, je nás deväť súrodencov. Poniektorí mladší zvykli sem-tam frflať: „Prečo nás musí byť tak veľa?“ A mama nám vždy vtĺkala do makovíc, že pochopíme, až budeme starší, čo znamená rodina. A veru prichádzame na to :-)
O našej famílii by som snáď mohla písať dlhé hodiny, ale pre tentokrát len pár čriepkov :-)

Teraz sa usmievam nad niektorými aj bežnými situáciami, ktoré sa vyskytli u nás doma medzi toľkým národom... napr. nad tým, keď sme mali v paneláku pokazený výťah a cupkali všetci hromadne jeden za druhým ako húsky dolu schodmi a keď sa zjavil sused cupkajúci oproti... ikskrát si vypočul: "Dobrý deň, dobrý deň, dobrý deň, ..." Mama nás zvykla zahriaknuť: „Stačí, keď pozdraví prvý a posledný (berúc ohľad na suseda).“

Mama hádam aj mávala stresy, keď sa chceli vybrať s ocom k niekomu na návštevu a my, všetky kobylky, sme chceli s nimi... Ja som veľmi rada koštovala na návštevách jedlo :-D A robím tak doteraz - ostalo mi to z detstva a však aj kvôli inšpirácii :-D Milé boli u nás „brigády“, keď oco piekaval s nami vianočné koláčiky (mame sa vždy odmenil takto - ju pečenie až tak nebaví ako jeho a pri hrncoch sa vždy nastála až-až). Kokosové „mlynkové“ vypadávalo z mlynčeka ako dlhé hady a my, nastúpení brigádnici, sme prštekmi vyrábali podľa ocovho vzoru písmenká „O“, „I“, „U“, aj hadíkové „S“, ... Škola hrou :-) Vďaka ocovi máme aj jeho pozitívny vzťah ku kuchynskému čarovaniu :-) On sa v kuchyni z času na čas s radosťou hral. Zastúpil mamu, ktorú sme doma toľkí vedeli niekedy poriadne unaviť, kým on bol v práci.

Alebo predstavte si u nás ráno také fronty pred wc... Bolo, aj nebolo vtipné, keď sa niekomu z nás pri tom počte stepujúcich záujemcov na wc zasekli dvere...

Keď som začala randiť s mojím manželom (pred štrnástimi rokmi to bola priam moderná láska cez internet jak z filmu s Tomom Hanksom a Meg Ryanovou v hlavnej úlohe), som mu asi na treťom „živom“ rande s maličkou dušičkou oznámila (presne si pamätám aj to miesto): „Roman, niečo som Ti nepovedala...“ „Čo také?“ „Nás je doma trošku viac...“ „Hádam nie zo dvadsať...,“ a začal sa smiať. A ja mu: „S rodičmi len jedenásť...“ A Roman a moja rodina si tiež padli do oka :-)

A keď už o tých počtoch, keď bol najmladší brat druhák, oznámil nám jeho zistenie: „Viete, že Jano (náš brat), je Číňan?“ A mama nám dovysvetľovala: „Lacko si zapamätal, že na svete je toľko Číňanov, že ako keby každý piaty človek bol Číňan. A Janko sa nám narodil piaty v poradí...“ A mama sa pousmiala a ocovi zašepkala: „Vieš, že si splodil Číňana?“

Bez ohľadu na to, že nás je ako hadov, kobyliek, či Číňankov, aspoň mne je v našej šírej famílii od samého počiatku naozaj veľmi dobre. Moji rodičia sú dva veľké poklady. A pravdupovediac, ako mám aj ja svoju rodinu, v mnohom ich oveľa lepšie chápem a ešte viac obdivujem – za to, že nás toľkých dokázali vychovať!
@zareaguj


Diskusia k článku

martina0812
pred tvojimi rodičmi klobúk dolu! Ja mám jednu a aj to je niekedy na vraždu - no ale môžeš to zabiť? No nemôžeš.... :-D
sovka62
Úplne chápem o čom píšeš, nás bolo síce len päť, z toho jeden brat zomrel maličký. Ja najmladšia, bolo výborné mať starších súrodencov, päťročná som vedela čítať, písať, hrať žolíky sedmu, dámu halmu, čierneho Petra, skrátka vzdelaná po každej stránke. Švagor pochádza z desiatich detí, úplne super rodina. Keď sa vydala prvá najstaršia dcéra (švagor je najstarší, ale sestra ho s vydajom predbehla), bývala s manželom a dieťaťom u rodičov, kým nedostali byt. Keď sa oženil švagor, tiež bývali so sestrou u rodičov, neskôr aj dcérou, tiež kým nedostali byt. Byt panelákový, štvorizbový, deti schodíky, keď sa švagor ženil, jeho najmladšia sestra mala tri roky. A zmestili sa, vtedy aj neskôr, keď bolo treba prichýliť ďalšie deti, ktoré si zakladali rodiny a to už nehovorím o tom, že švagrova mama vždy varovala choré vnúčatá (mali, pravda, každé aj inú babku, ale táto bola podľa nich najlepšia). Veru tak, kedysi takéto mnohodetné matky dostávali metále, dnes sa to už nenosí, najradšej jedno dieťa, alebo ešte lepšie žiadne.
1x sracz
rea1
možno mi nebudeš veriť, ale ja ti tak trochu (tak trochu dosť) závidím. presne to, že vás je ako hadov. ja som jedináčik a v podstate tým celý život trpím, tou samotou, ktorú som sa v mladosti snažila dajako vykompenzovať športom a besnením v partii. a práve preto som od detstva hovorila, že "ja budem mať 3 deti"! ale keďže u nás v rodine je trend jedného dieťaťa, každý si klopkal na hlavu. keď som bola druhýkrát tehotná, klopkať si prestali. a pri treťom "bruchu" sa každý už len mlčky za hlavu chytal, že načo ti to bude? som v podstate slušne vychovaná ale mala som neodbytné nutkanie na to odpovedať "no na ho***". a tak mám mojich už dospelých troch hadov a som spokojná. keby sa bolo dalo, ďalším ešte dvom by som sa nebola bránila ale už to nešlo. :-)) ja viem, že s deťmi sú starosti, s malými veľké, aj s veľkými veľké ale je s nimi aj sranda nekonečná a také to teplo pri srdci. a keď ich je viac, nenudia sa, naučia sa deliť, pomáhať si, vychovávajú sa navzájom a tak akosi ... no, mne do dnešného dňa pripadá, že mať súrodenca a podľa možnosti viac, musí byť strašne fajn. :-))
1x sracz
margaretka28
Presne viem, o čom píšeš, my sme boli síce iba 4 súrodenci, ale niet krajšej chvíle, ked sa všetci zídeme u rodičov, no a ja, aj ked sa to už nenosí, mám tiež 4 detváky a nemenila by som za nič na svete, mám rada, ked je doma veselo :-)
jakamaka
:):) Viem tiež o čom píšeš.. My sme boli piati súrodenci.. a manžel má len troch bratov :):):) Keď sa občas postretáme, tak býva veselo.. a nevravím o tom, že momentálne máme 8 malých detí v rodine -dve vnučky a 3 synovcov a 3 netere.. to býva fakt veselo, keď sa týchto 8 detí u nás zíde - slušná školka /niekedy aj dosť hlučná/ :):):):):) O mesiac máme velikú oslavu v rodine.. to bude zase humor a dom bude praskať vo švíkoch :):):):):):)
hannah22
s láskou písané, verím že s úsmevom čítané, my sme boli 4 súrodenci a bolo to občas veselé, mama hovorievala že malé deti kašu jedia... velké srdce ujedajú, to vtedy ked bolo viac trápenia .... rada sa dodnes stretávam s rodinou a s obdivom spomínam na otcovu velku rodinu...... bolo ich s rodičmi 13, ale to už je len spomienka a historia.... :)
lyali
@martina0812 , no veru nemôžeš :-D kto by ti potom lakoval nechty pásavkovým vzorom? :-D @sovka62 , ja som pre zmenu najstaršia a z toho mi plynuli nielen povinnosti, ale aj privilégiá :-) o metáloch si to pekne napísala :-) @rea1 , zatiaľ mám jedno dieťa a to sa snaží pochopiť, prečo nemá toľko bračekov a sestričiek, ako mám ja... hádam nám bude ešte dopriate :-) @margaretka28 , ostala si verná číslu štyri teda :-) prajem Ti hodne veselosti :-) @jakamaka , niektorí z nás sú už porozlietaní aj po svete a naši si povzdychnú, ako ich je doma už málo a veru nie je nad to, keď sa všetci zídeme :-) @hannah22 , postupne sa naša família rozrastá, bude nám ešte veselšie :-) a kiež by všetci vedeli čítať s úsmevom... tak som si to priala...
izabella929
@lyali...tie ž som sa hnevala na rodičov, že nás je veľa a boli sme iba štyria...aj tak sa mi to zdalo veľa...ale som iba sama dievča a tak ma moji bračekovci veľmi ľúbia a ja ich...dnes si hovorím, ke´d mám sama iba jednináčika, že nás mohlo byť ak viac.bolo by veselo...jedným krásnym vyznaním je pre mňa to, že sa všetci súrodenci máme radi, vážime si jeden druhého, máme prekrásny vžťak aj so svagrinkami...Lydunka, úplne ti závidím, tvojich mnoho súrodencov...a aby som nezabudla na to najpodstatnejšie...máš úžasných rodičov, skláňam sa pred ich pracovitosťou a umom...videla som fotlu vás všetkých súrodencov na Fb...na jednej strane v rede dievčatá, na druhej chlapci...bolo to iste zložité vychovať vás, ale nádherné vidieť vás všetkých šťastných a dospelých...nech sa vám všetkým v živote darí...peniaze nie sú všetko, láska a šťastie detí je ten najkrajší dar na svete...)
radost
srdcom písané..srdcom čítané...:-)
dobre sa žije - kde láska prebýva...
mariamka
@lyali ty mas dar tam zhora, pisat aj citit :) dakujem, ze sa s nami delis o tieto male velke radosti,, tiez vravim, rodicia a surodenci, to je to NAJ co ti zivot mohol dat ,, a potom ti nasi krpci co nas denne tesia aj jeduju,, ta kolektivna foto by ma inak zaujimala :)
kuchticka
@lyali. musim ta trumfnut :-))
Nas bolo 10. !!!
Najstarsi dvaja chlapci, nasledovalo 6 dievcat a zasa dvaja chlapci.
Veselo I hlucne bolo stale. Zabava I skriepky sa stale vymienali, ale nikdy sme namali dovod sa nahnevat na dlho.
U nas sa spievalo, recitovalo, citalo nahlas pre vsetkych, ucili sme sa navzajom, kontrolovali si domace ulohy, aby rodicom odpadla aspon tato starost.
Rada spominam na moje krasne detstvo vo velkej rodine. Vzdy bolo u nas veselo a miestny ucitel chodieval k nam na navstevu prave pre tuto atmosferu RODINNEJ POHODY. Vzdy si mal o com rozpravat s nasimi rodicmi.
lyali
@izabella929 , veľmi pekne si to napísala :-) ďakujem :-) spoločné fotky sú u nás veľmi vzácne a tamtá bola zo sestrinej svadby - pani Fotografke za krásnu foto veľká vďaka! @mariamka , ďakujem za povzbudenie! :-) @kuchticka , u Vás to bolo teda krásne okrúhle číslo :-) U nás sme štyri sestry a päť bratov :-) Medzi mnou (najstaršou) a najmladším je šestnásť rôčkov. Naši sú blížiaci sa šesťdesiatnici a pri štyroch študentoch majú ešte veselo. Na domáce úlohy si veru veľmi dobre spomínam. Presne tak, niet nad rodinnú pohodičku :-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Aj sa pridám k téme. Bola som jedináčik a stále som "závidela", že ostatní majú súrodencov. Bývala som veľmi často doma sama, nehovorím, že som nemala kamarátky, ale ak sa im nechcelo ísť von, doma mali súrodenca a ja som bola vždy do večera sama. Preto keď som sa vydala som povedala, že nikdy nechcem mať jedno dieťa. Pošťastilo sa mi dve a teším sa zatiaľ z jedného vnúčika. Keď som sa zoznámila s mojím mužom a povedal mi, že ich je doma 6 súrodencov, tak som sa tešila, že budem mať konečne veľkú rodinu.
elixir
Veľmi sa mi Tvoje zážitky páčia, Lyali, pri ich čítaní sa usmievam poriadne doširoka :) Ďakujem, že sa o ne delíš. :)
eviana
Lyduška, už pri Detskom rozumcvaje som Ti to chcela napísať, ale akosi som sa k tomu nedokopala... krásne píšeš, usmievavo, láskavo, tak "prítulne"... krásne sa to číta, je to také spríjemnenie dňa čítať Ťa.
Muselo byť krásne, veselo, ľudsky... jednoducho DOMA v Tvojej početnej rodine. Doba je zlá a dnes niekde aj jedno dieťa mať je luxus a tá krásna sila rodiny a vzájomnej blízkosti sa akosi vytráca, šedivie v realite uponáhľaného života. Ďakujem za milú chvíľku strávenú v Tvojej rodine prostredníctvom Tvojich písmeniek, bolo mi u Vás veľmi príjemne :)
777mirka
Hm:DJa mam 8surodencov presne ako ty,ja som posledna deviata a z dvojiciek,ale nemam taky pekny vztah ,kedze maju uz svoje rodinky...A pamatam si ako som sa hambila povedat v skole kolko nas je,a ked to vypuklo ani neviem ako...tak som si uzila svoje:-)A teraz som maminka ja ..:)



 



TOPlist