Ahoj, Bobo,
tu mas recepis na kolac - polovica na mna este caka v trube. mnam.
zakupime: kalerab, karfiol, mrkvu, petrzlen, cukinu, sparglu a v podstate akukolvek zeleninu, ktoru mame radi. ocistime, pokrajame: kalerab na polovice, tie na platky cca 3-4 mm a tie platky este na polovice, mrkvu a petrzlen na kolieska trochu hrubsie a hodime tak do 1 litra studenej vody s jednou bujonovou kockou. ja pouzivam bio bez glutamanu. ak uz. su sice drahe ako svina ale nevadi. alebo len do osolenej vody bez bujonu. jak je ctena libost. ked voda zacne vriet, nechame tak zo tri minutky povriet. maximalne pat. dovtedy sme rozobrali karfiol na nie celkom najmensie ruzicky a praskneme ho do vriacej zeleniny. po dalsich troch - styroch minutach vypneme a nechame v hrnci este takych aspon najmenej. alebo aj 10 minut. maximalne. aby sme mali zeleninu viac ako do chrumkava, inac sa nam rozblemca. scedime (vodu starostlivo odlozime) a nechame vychladnut. umyjeme cukinu a nakrajame aj so supkou na +/- polcentimetrove kolieska. odlozime, ale nezabudneme, kam. sparglu ocistime, nakrajame na kusky zhruba dvojcentimetrove a pridame k cukine. potom vezmeme formu na eplpáj alebo nejaku plytku jensku misku a hoci aj tortovnicu (da sa aj do pekaca, ale nema to ten smrnc a vzhlad), vytrieme ju maslom (hera, helia, maslo, cokolvek, len nie olej) a vylozime ju listkovym cestom vyvalkanym tak na pol cm. hrubsie nie, radsej trosku menej. a podme pekne kolom dookola ukladat. jeden rad kalerabu, jeden rad surovej cukiny (pripadne opacne), mozeme zopakovat, ak mame dost velku formu a do prostriedka uhladne nasypeme karfiol s mrkvou, petrzlenom a surovou sparglou. rozmiesame vajcia s kyslou smotanou a s vela vela bylinkami akehokolvek druhu, ktore doma najdeme. muskatove listy nie su bylinka. u mna je to na beton najmenej petrzlen, kopor a majoranka a nalejeme na zeleninu. do zmesi nedavaj miesto smotany jogurt ani nic na "odlahcenie" od tuku, lebo to bude vodnate. normal kysla smotana. povrch posypeme syrom - nie je nevyhnutne - a upecieme. tlacime za tepla i za studena s akymkolvek zeleninovym salatom. mnam. ak mas rad zeleninu, dvakrat mnam. ak to spravis zene, ked sa vrati z prace, tvoja slava hviezd sa bude dotykat.
tak ti prajem dobru chut a prijemny tyzden. :-)) jana
Ešte daj niečo @rea1 , dobre sa bavím na tvojich zážitkoch, aj keď nemôžem zabudnúť na ten ako manžel tvojej kamošky vysával bábovku ...... Keď si na to spomeniem, tak ma natriasa aj v električke.
To mám aj ja jeden taký recept odložený ...... "a pridáme múdru hlavu do pečiva".
Vraj sa tak voľakedy volal kypriaci prášok.
bobo, to je ten kuchynsky expert, ktoremu som posielala recept na pouzitie kurcata. zvyknem hovorit "hodim tam vsetko zelene, co mi beha po byte, snad okrem muskatovych listov", tak som povazovala za potrebne upozornit ho, ze muskaty nepapame. obvykle. :-)
co sa tyka mudrej hlavy do peciva, mam kucharsku knizku, taky maly paperback, ktory vydal dr. oetker ked prasok do peciva zvany Múdra hlava dal na trh. aj sa kedysi hovorievalo, ked bol niekto prilis "mudry" alebo prespekulovany, ze je taka mudra hlava do peciva. ale nejaky recept z toho knizneho pokladu mozem prilezitostne na varechu hodit.
@evanaaa , mozno sa k tomu salat velmi nehodi, ale ja som schopna si spravit na obed napr. zelerovu polievku, ako hlavne jedlo vysmazany zeler a k tomu zeler v remulade a teply zelerovy salat. jest teplu zeleninu so salatom mi pripada uplne normalne. no, co uz so mnou narobis. urcite som v predchadzajucom zivote bola koza.
nemalo chybu:-)