Naša septembrová dovolenka v Egypte (dovolenka)

sjuz - fotkasjuz, 24. septembra 2010
Takže nakoniec sme sa začiatkom septembra predsa len rozhodli, kam si pôjdeme oddýchnuť. Po týždňoch vyberania, čítania recenzií - ktoré nás odradili, ale vo viacerých prípadoch aj pomohli - zviťazil Egypt. Teplučké more, stabilné počasie. Priznám sa, Egypt bola posledná destinácia, kam som chcela ísť... Na výber bol celý svet, aj keď na exotiku vhodný čas vďaka monzúnovým dažďom a hurikánovej sezóne nebol. Vybrali sme Marsu Alam - novú dvojročnú destináciu. Päťhviezdičkový hotel a exotický all inclusive sľubovali gurmánsky zážitok. Teda aspoň v mojich predstavách:))
Časy, keď sme aj v turistickej triede v lietadle dostávali kompletné menu aj s dezertom, a neobmedzeným množstvom nápojov sú nenávratne preč, a mladučké letušky na mňa nechápavo pozerali, keď som si pýtala pivo....áno, za dve eurá, pani....:)
Takže bagetka a deci džúsu museli na 4,5 hodinový let stačiť.
Po príchode do hotela sme sa ubytovali, a keďže už bol večer, vybrali sme sa do reštaurácie na večeru, ktorá sa podávala do 22.30.

Na výber boli štyri druhy kuchyne , a z každej sa dalo vybrať štyri až päť jedál.
Arabská, Indická, Talianska a Čína. Všetko samozrejme varili arabi, čo bolo aj na jedlách hlavne talianskych a čínskych vidieť a cítiť:)
Cestoviny sa pripravovali tak, že mali už uvarené špagety a penne, a keď ste prišli k pultu, vybrali ste si druh cestovín. Porciu dali do sitka a horúcej vody ohriať, a kým sa ohrievali, na malej panvičke vám pripravili omáčku podľa vášho výberu. V miskách mali cibuľu, rajčiny, huby, šunku, olivy a strúhaný syr. Vy ste si ukázali na prísady, ktoré kuchár šupol všetky spolu na panvicu, dve minútky ohrial a vy ste si vybrali omáčku, ktorou to všetko zalial - rajčinovú alebo syrovú. O gurmánskom zážitku sa tu hovoriť teda naozaj nedalo.... A keď som sa snažila mu vysvetliť, ako mi tie cestoviny pripraviť aspoň TROŠKU podľa mojej chuti, mierne sa spotil,a keď to dokončil, odhodil varešku a odišiel...:)) Zrejme to bolo nad jeho sily...:)) Ale chlapci boli naozaj neskutočne milí a snažili sa nám - teda všetkým - vo všetkom maximálne vyjsť v ústrety.
Takže cestoviny som si dala len raz. Z talianskej kuchyne tu mala svoje miesto aj pizza, ktorá "to vždy istila" :), a ako sme si všimli, nielen u nás. Decká tam mali problém, takže pizza sa vyskytovala na mnohých tanieroch... No, a aby som nebola nespravodlivá, na raňajky boli aj palacinky, ktoré OKAMŽITE zmizli :)
Pizza sa robila v peci, no bola dosť chudobná. Po pár dňoch som nadobudla pocit, že cesnak tam snáď nepoznajú....? Keď som si raz cesnak vypýtala na pizzu, samozrejme, že nebol, no od ďaľšieho dňa už mal v malej miske pri pizzi svoje stabilné miesto:), pokrájaný na tenučké plátky a v olivovom oleji. Takže pizza hneď inak chutila :)
Najviac mi však chýbalo čili - bol to priam "čiliabsťák" :) No aj to sa rýchlo napravilo - na moje požiadavky sa tak isto ako cesnak čili začali objavovať v miske pravidelne. Čerstvé:)! Dokonca kuchár, ktorý pripravoval pizzu hneď vedel, čo mi má na pizzu dať, keď ma zbadal...:)
Na konci pobytu nám dokonca pripravil "special pizzu" len pre mňa s manželom - s tuniakom a kopou syra, čili a cesnaku:) Bolo to veľmi milé, a pri fotení mi šupol na hlavu jeho čapicu...:)

Indická kuchyňa mi chutila, na výber bolo veľa strukovín, okra na rôzne spôsoby, často grilovali mäso, ryby, nechýbali rôzne druhy placiek ako prílohy. Ak sa vyskytlo jedlo, ktoré sem na Varechu pridala naša Miška, hneď som si na ňu spomenula - tak takto to vyzerá a chutí:)!
Našla som si spôsob, ako ochutnať všetko - z každého som si dala len lyžičku na tanier - samozrejme postupne:)
Kuchár bol úžasný - napokon ako všetok personál - a bol veľmi rád, keď som sa s ním odfotila - za chrbtom ma potajomky a nesmelo chytil za ruku:)), čo bolo veľmi milé:)

Jedla bolo veľa, dalo sa vyberať. Musím však povedať, že mäso nevedia robiť - vždy bolo tuhé a nedalo sa krájať ani požuť. Pri grilovaní ho nechávali zbytočne dlho sušiť na tom grile až do podošvy, čo bola škoda, pretože mäso bolo kvalitné - hlavne jahňacie a hovädzie bolo často. Polievky sa opakovali štyri dokola - zemiaková krémová, šošovicová krémová, "slížová" a tekvicová. Okrem slížovej, ktorá chutila veľmi nedefinovateľne, boli všetky krémové naozaj chutné.
Veľmi nám chutili sladké zemiaky, a mne osobne aj zemiaky zapečené v sladkej smotane, ako prílohy. Vždy bolo niekoľko druhov ryže - minimálne 4 - hnedá, so zeleninou, šafránová, hrášková, s vajcom.... V čínskej každý deň pražené rezance so zeleninou. Najviac mi chutila večera v prvý večer - riadne pikantná čína:)), a dva razy ryba na citrónovej omáčke.
Raz sme mali dokonca aj pečenú kačku! Ale do tej "našej" mala veru ďaleko...

Všetko jedlo bolo dosť korenené, a mne osobne ten typ korenia nie veľmi chutil.
Na výber bolo veľa druhov pečiva, zákuskov a sladkostí, zmrzlina, ovocie, zelenina. Škoda, že som neodfotila tie úžasné sladkosti - bola to nádhera a priam umelecký zážitok. Všetko však dosť sladké. Mali veľa druhov našľahaných pien so želatínou vo forme torty, s čerstvým ovocím, rôznymi ovocnými omáčkami, čokoládou.

V misách mali svoje miesto aj pochutiny - rôzne omáčky, olivový olej...
Rybie a mäsové studené šaláty, zeleninové, ovocné. Takže výber bol naozaj bohatý a široký.
Samozrejme, vyskytli sa aj drobné nedostatky - napríklad keď dorazila v polovici nášho pobytu delegácia 600 rusov....:)) Tak to personál už nestíhal a stoly upratovali aj samotní manažéri v oblekoch....:)
Mimochodom, k rusom by som mohla napísať zvlášť zážitok:) Ale to až inokedy...

Sranda bola, keď sme kuchárovi pri raňajkách vysvetľovali, ako sa robí praženica...:), pretože on robil len omeletu, do ktorej dal podobne ako do cestovín prísady podľa vášho výberu. Kým pochopil, že cibuľa sa musí najprv pár minút opražiť na oleji, a až potom tam šupnúť ROZMIEŠANÉ ! vajcia a MIEŠAŤ !... trvalo to dva dni, ale naučil sa chlapec:), aj keď mal vždy snahu tú praženicu zvinúť ako omeletu:))

Vonku 45 stupňov na slnku - jesť vám veľmi nechutí - voda vo fľaškách vo všetkých baroch kedykoľvek k dispozícii - ako aj všetky nápoje v štyroch baroch - boli sme non-stop plní:)
Ešteže som si vzala svoju domácu mätu, z ktorej som si varila na izbe čajík na trávenie... A liter Fernetu, samozrejme:)
Musím sa však priznať, že 12 dní mi úplne stačilo, a ku koncu som sa už nevedela dočkať našej slovenskej domácej kuchyne! Tri dni pred koncom pobytu mi už tiekli slinky na chrumkavý rezeň so zemiakovým majonézovým šalátom...:)!!!


@zareaguj


Diskusia k článku

janger
@sjuz , mala si tam zostat este par dni a boli by sa naucili pripravovat aj slovensku kuchynu ;-) podla tvojich rad! A nepribrala si? Ja to na takych ""all inclusive"" dovolenkach mam velmi tazke, vsetko chcem vzdy okostovat... A taky pocit mam, ze clovek vtedy cele dni len je a popija....Krasne fotky! Musel to byt relax! A ty si fesanda, necuduj sa, ze ta kuchar za chrbtom potajme chytal za ruku, hahaha!!! A uz si si dala doma chrumkavu sniclicku? A este, ak sa smiem spytat, ako si prilozila tie fotky? Muselo to ist cez redakciu?
honestka
Vitaj Sjuz; takze nielen zazitok pre teba, ale naucila si kuchara aj novym trikom (asi preto ta poctil tou kucharskou capicou)! Krasne si to napisala, pri citani sa dalo s tebou postavit sa do radu a vyberat si jedla...
Nebola si nahodou ubytovana v hoteli "Alaska", alebo sa jednotlive dost podobaju?
kuchticka
@sjuz , chybala si nam tu, ale dobru dovolenku si si zasluzila. Ten Egypt je stale iba snom pre mna. Bezvadne fotografie. Dakujem za ....
evas13
Dievča so svojím šarmom si ich úplne očarila, tak sa nečudujem, že ti robili, čo ti na očiach videli. Ako správna hostiteľka si nás pekne previedla po svojich kulinárskych cestičkách. Veľmi pekné fotky.
egreska
super opísané sjuz,celkom živo predstavitelne :-)) a fotky nadherné...a ty si kočka a ešte k tomu blondínka, tak kuchari len tak kmitali :-))
remcula
Nádherné fotky a super zážitky. Já jsem byla v Bulharsku, odkud pochází mé foto na profilu. Co se týká toho letu, jsem hodně překvapená!!! My letěli jen do Burgasu, let zhruba 1.20hod a hned asi v polovině letu jsme dostali nějaké bulky, šunku, víno, nealko, pivo, co si kdo žádal! Taky zelenina nechyběla, káva a pod. Na spáteční ceste dokonce bramborový salát a smažený řízek. Takže je to asi na společnosti, kterou se letí.
V Bulharsku kuchyně děs a běs!! Co mělo být studené, bylo teplé a naopak. Měli jsme polopenzi. Snídaně se dala pozřít pouze ta, co byla nasladko, takže nějaké beztvaré buchty, med, chleba jsem našla i plesnivý, talíře jsem pečlivě vybírala, našla jsem i zalepené od medu, hrnky zašlé od čaje, nádobky na tatarku zalepené od mastného prachu, No hrůza. :-((( Cokoliv jsme si objednali, trvalo snad 60 minut, než jsme to dostali. Prý to patří k povaze Bulharů. Objednali jsme si pizzu, ještě teplou nám ji nesl, tak jsme se radovali, ale ejhle!!! Ćíšníka zastavili nějací nově příchozí přátelé a tak s nimi bez skrupulí diskutoval s naší chladnoucí pizzou i 20 minut, takže nás přešla chuť.
Z tohoto vynikajícího jídla jsem měla 2 dny průjem a zvracení, takže pár posledních hezkých dnů jsem proležela, prospala. Když mi už bylo lépe, nebe se zatáhlo a tento stav zůstal až do odjezdu. Slunečné pobřeží je krásné, ale kdo by tam rád jel už kvůli prostředí, kkteré se mi jinak strašně líbilo, vemte si s sebou raději nějaký ten litřík slivovice.
sjuz, Egypt jsem chtěla vyzkoušet příští rok, tak snad to přežijeme! :-)))))
bozulka
@sjuz , v dobrom ti závidím, ja sa už pravdepodobne nikam nedostanem.Možno tak do našich kúpelov aj to niesom si istá.Ale tešilo ma ako si to popísala,že som si všetko mohla predstaviť,ako by som tam bola včetne krásnych fotiek.A že ti robili čo ti videli na očiach ani sa nečudujem....
sovka62
Tak si tam, moja, fungovala ako vyslanec dobrej kuchyne. Najviac sa mi na tvojich zážitkoch páči, že si ich dokázala presvedčiť aby skúsili niečo nové. Tak už len dúfam, že kým sa ta vyberieme i my, bude už praženica bežne podávaná každému záujemcovi-:).
frezia68
Nádherné zážitky,krásne fotky a autorka fešanda-veľmi Ti svedčí to opálenie a si krásne oddýchnutá až sem vanie pozitívna energia.......:-)))) trocha som s Tebou bola v Egypte.
sjuz
kočky - ďakujem vám:)), mala som tak trochu "dovolenku od Varechy" ...A som rada, že som už zasa späť:) A ten šnicel robím až zajtra....ale práve som dala variť zemiačky na šalátik, tak už sa tešííím:))!!!
Hotel bol Crowne Plazza Port Ghalib Resort, Honestka - bola si v Marse? Mne sa najviac páčilo šnorchlovanie - pozdĺž celého pobrežia bol veĺký koralový útes, a množstvo krásnych rýb, korytnačka a dokonca sme videli aj murénu a chobotnice :)), úplne ma to očarilo. Ale domáca strava je predsa len domáca strava:)
remcula - mali sme aj slivku, ale z tej sme zvládli "len" pol litra, ke´d už nebol Fernet:)), no a faraónova pomsta sa nám nevyhla, aj ke´d sme dodržiavali všetky delegátom odporúčané zásady - nepiť vodu z vodovodu, nedávať si studené nápoje, nápoje s ľadom a neprejedať sa ( toto bolo ťažké:)). A keby sme sa nevybrali do prístavu do baru,a nedali si tam ovocný mix kokteil - rozmixované čerstvé ovocie ( zrejme s vodou) - tak by bolo všetko OK:), no ale tú noc neprajem ani svojmu nepriateľovi:))), veru, nebolo mi všetko jedno:)) Našťastie, bola to len jedna noc, manžel si "to" však priniesol domov :))
janger - aj napriek "faraónovej pomste" som veru prišla domov ťažšia o dve kilečká....tak teraz chudnem do riflí...:))
sjuz
janger - tie fotky som pridávala včera večer za odbornej asistencie našej Sandry - ale veľmi mi to nešlo:))), tak som to vzdala a zavolala som si na pomoc syna - ten to urobil za minútku, ale nepýtaj sa ma ako:)))
sjuz
bozulka - nikdy nie je neskoro:), a do kúpeľov sa chystáme aj my, na nejaký predĺžený víkend v novembri...kam chodievaš rada?
bambitka
Sjuz,velmi pekne si to napisala a este aj nieco naucila domacich kucharov.Pekne fotecky:))
janaalizibolenova
@sjuz , maso v egypte varit nevedia, aj moja svokra ho nikdy neuvari dobre, zasadne nepouziva kuchtu-tlakovy hrniec, vsetko len tak v zakrytom hrnci, niekedy aj bez toho, takze maso je vzdy tvrde alebo vysusene, ale lepsie ako polosurove, co je tu tiez velmi bezny jav....co sa tyka prazenice, este som sa nestretla v egypte s tym, ze by aj do prazenice davali oprazenu cibulku tak, ako my na slovensku...a co sa tyka letu, to musel byt nejaky charterovy objednany cestovkou, pretoze pokial by ste sli normalnou serioznou spolocnostou, urcite by ste dostali plne menu vratane vsemoznych napojov tak, ako ked ja letim z kahiry domov na slovensko na dovolenku....no a co sa tyka zakuskov, vsetky ich zakusky su strasne sladke, aj ked robia zakusky klasicke ako nase su strasne sladke, moj svokor ma cukrovku takze sa musi obmedzovat v tomto, ale dnes mi manzel povedal, ze moje zakusky ma rad, lebo ich tolko necukrim :-D
vybusna
ja chcem vediet, ako sjuz..ako si vlozila sem fotky....
jerica
@sjuz , tak teraz po prečítaní Tvojho dovolenkového príbehu došla som na to , prečo si nebola na vareche. Krásne si to rozpísala , popri čítaní každého príspevku , som si pospomínala aj ja na moje (naše) zážitky z dovoleniek , ako sme zmeškali lietadlo do Turecka, keď sme brali vnúčatá (4kusy) na dovolenku , ako sme prežívali krásny pobyt na vianoce a nový rok v Thajsku , vianoce a oslava nového roku v Thajsku na to sa nedá zabudnúť . :-)) Thajsko doporučujem v čase vianoc a nového roku.
bozulka
@sjuz , niekoľko rokov sme chodievali do Turčianských Teplíc,Tento rok sme boli v Trenčianských Tepliciach a samozrejme aj v našich domácich.Ale v PN chodievame častejšie aj z Klubu reumatikov,tam máme aj zľavy.Ináč potom chodievame do Tatier /priedušky/.V Egypte sme nikdy neboli a už ani nebudeme,no čo už...treba sa zmieriť s danou situáciou a neplakať nad rozliatym mliekom ,ako sa hovorí.
jezibabka1
@sjuz som rada, že Ti to vyšlo, predpokladám, že ste boli bez deciek a užili ste si to, lebo podľa fotiek tam muselo byť perfiš:) no a dobre som sa pobavila na Tvojom rýchlokurze varenia :)))
zitar
Veľmi dobre sa to čítalo, až som sa skoro preniesla tam s Tebou.
Fotografie sú krásne.
haston
bolo to pútavé rozprávanie - už viem, že arabsko pre mňa nie je...:-))
sjuz
haston - veru ani pre mňa - čo sa týka kuchyne:)
jezibabka - jasné, že sme boli sami:), to bolo na tom najlepšie. Syn bol u mojej mamy, a povedal, že sa tam mal lepšie ako doma, a nechce sa mu ísť domov...:)), a ja som celú dovolenku premýšľala nad tým, ako môjmu chudáčikovi asi je....:)))
čo sa týka "kurzu varenia":) - oni sami nás pobádali, aby sme im ovedali, ako to chceme pripraviť - tak som to využila:)), a ked sa nás prišiel manažér spýtať k stolu, či nám niečo nechýba, povedali sme, že slovenská kuchyňa..:)
jerica - neviem, či by som teraz mala "odvahu" ísť na Vianoce bez detí na dovolenku, snáď, keď už budeme sami, tak o roky...:) Ale už sa teším:)
sjuz
janaalizibolenova - ktorá cestovka nevyužíva charterové lety?
sjuz
vybusna - no - ak máš Picassu, tak to bude jednoduché - vravela Sandra:)) - fotky sú v Picasse v priečinku, ktorý otvoríš, a na každú fotku zvlášť klikneš pravým, dáš skopírovať adresu obrázka, aby mala na konci JPG, a potom dáš pod svoj text ale do svojho komentára. Ak som to nenapísala správne alebo mi tam niečo chýba, prosím redakciu o doplnenie :)
vybusna
sjuz...ano...o picasse mi hovorila michssamant...myslela som, ci neexistuje aj nieco ine...vdaka
sjuz
vybusna - existuje :), tak, ako mi to urobil syn, ale ja neviem ako :), ale môžem sa ho spýtať, ak chceš:)
janazjarku
@sjuz veľmi pekne si to opísala a tiež by som bola rada videla toho zúfalého kuchára :-) krásne prostredie ste si vybrali radosť sa pokochať obrázkami až mi teplejšie z toho slniečka ostalo na duši.
tonka1951
sjuz veľmi,veľmi krásne čítanie,celkom som si to vedela predstaviť ako keby som tam bola-krásne fotografie.Synátor bol v Ejlate /Izrael/ale poslal mi aj pohľadnice s Egypta nádhera...
janaalizibolenova
@sjuz , kazda, ale da ist aj klasickou spolocnostou tak, ze si zvlast kupis letenku a zvlast zajednas hotel..cez cestovku je to ale rozhodne jednoduchsie, uznavam :-)
cistinka
Ja som bola minulý rok dvakrát v Egypte a celkovo deviaty raz. Prešla som veľa hotelov, no vždy to bolo ako v tom tvojom článku...ale aj o tom to je :-))) a mne sa to páči :-)))
janger
@sjuz , v mojom recepte na cakanku som ti nieco napisala o tvojej nastavajucej dovolenke v Amsterdame. Tak ak chces, mozes si to precitat :-). Potom to vymazem. Ahoj!



 



TOPlist