Časy, keď sme aj v turistickej triede v lietadle dostávali kompletné menu aj s dezertom, a neobmedzeným množstvom nápojov sú nenávratne preč, a mladučké letušky na mňa nechápavo pozerali, keď som si pýtala pivo....áno, za dve eurá, pani....:)
Takže bagetka a deci džúsu museli na 4,5 hodinový let stačiť.
Po príchode do hotela sme sa ubytovali, a keďže už bol večer, vybrali sme sa do reštaurácie na večeru, ktorá sa podávala do 22.30.
Na výber boli štyri druhy kuchyne , a z každej sa dalo vybrať štyri až päť jedál.
Arabská, Indická, Talianska a Čína. Všetko samozrejme varili arabi, čo bolo aj na jedlách hlavne talianskych a čínskych vidieť a cítiť:)
Cestoviny sa pripravovali tak, že mali už uvarené špagety a penne, a keď ste prišli k pultu, vybrali ste si druh cestovín. Porciu dali do sitka a horúcej vody ohriať, a kým sa ohrievali, na malej panvičke vám pripravili omáčku podľa vášho výberu. V miskách mali cibuľu, rajčiny, huby, šunku, olivy a strúhaný syr. Vy ste si ukázali na prísady, ktoré kuchár šupol všetky spolu na panvicu, dve minútky ohrial a vy ste si vybrali omáčku, ktorou to všetko zalial - rajčinovú alebo syrovú. O gurmánskom zážitku sa tu hovoriť teda naozaj nedalo.... A keď som sa snažila mu vysvetliť, ako mi tie cestoviny pripraviť aspoň TROŠKU podľa mojej chuti, mierne sa spotil,a keď to dokončil, odhodil varešku a odišiel...:)) Zrejme to bolo nad jeho sily...:)) Ale chlapci boli naozaj neskutočne milí a snažili sa nám - teda všetkým - vo všetkom maximálne vyjsť v ústrety.
Takže cestoviny som si dala len raz. Z talianskej kuchyne tu mala svoje miesto aj pizza, ktorá "to vždy istila" :), a ako sme si všimli, nielen u nás. Decká tam mali problém, takže pizza sa vyskytovala na mnohých tanieroch... No, a aby som nebola nespravodlivá, na raňajky boli aj palacinky, ktoré OKAMŽITE zmizli :)
Pizza sa robila v peci, no bola dosť chudobná. Po pár dňoch som nadobudla pocit, že cesnak tam snáď nepoznajú....? Keď som si raz cesnak vypýtala na pizzu, samozrejme, že nebol, no od ďaľšieho dňa už mal v malej miske pri pizzi svoje stabilné miesto:), pokrájaný na tenučké plátky a v olivovom oleji. Takže pizza hneď inak chutila :)
Najviac mi však chýbalo čili - bol to priam "čiliabsťák" :) No aj to sa rýchlo napravilo - na moje požiadavky sa tak isto ako cesnak čili začali objavovať v miske pravidelne. Čerstvé:)! Dokonca kuchár, ktorý pripravoval pizzu hneď vedel, čo mi má na pizzu dať, keď ma zbadal...:)
Na konci pobytu nám dokonca pripravil "special pizzu" len pre mňa s manželom - s tuniakom a kopou syra, čili a cesnaku:) Bolo to veľmi milé, a pri fotení mi šupol na hlavu jeho čapicu...:)
Indická kuchyňa mi chutila, na výber bolo veľa strukovín, okra na rôzne spôsoby, často grilovali mäso, ryby, nechýbali rôzne druhy placiek ako prílohy. Ak sa vyskytlo jedlo, ktoré sem na Varechu pridala naša Miška, hneď som si na ňu spomenula - tak takto to vyzerá a chutí:)!
Našla som si spôsob, ako ochutnať všetko - z každého som si dala len lyžičku na tanier - samozrejme postupne:)
Kuchár bol úžasný - napokon ako všetok personál - a bol veľmi rád, keď som sa s ním odfotila - za chrbtom ma potajomky a nesmelo chytil za ruku:)), čo bolo veľmi milé:)
Jedla bolo veľa, dalo sa vyberať. Musím však povedať, že mäso nevedia robiť - vždy bolo tuhé a nedalo sa krájať ani požuť. Pri grilovaní ho nechávali zbytočne dlho sušiť na tom grile až do podošvy, čo bola škoda, pretože mäso bolo kvalitné - hlavne jahňacie a hovädzie bolo často. Polievky sa opakovali štyri dokola - zemiaková krémová, šošovicová krémová, "slížová" a tekvicová. Okrem slížovej, ktorá chutila veľmi nedefinovateľne, boli všetky krémové naozaj chutné.
Veľmi nám chutili sladké zemiaky, a mne osobne aj zemiaky zapečené v sladkej smotane, ako prílohy. Vždy bolo niekoľko druhov ryže - minimálne 4 - hnedá, so zeleninou, šafránová, hrášková, s vajcom.... V čínskej každý deň pražené rezance so zeleninou. Najviac mi chutila večera v prvý večer - riadne pikantná čína:)), a dva razy ryba na citrónovej omáčke.
Raz sme mali dokonca aj pečenú kačku! Ale do tej "našej" mala veru ďaleko...
Všetko jedlo bolo dosť korenené, a mne osobne ten typ korenia nie veľmi chutil.
Na výber bolo veľa druhov pečiva, zákuskov a sladkostí, zmrzlina, ovocie, zelenina. Škoda, že som neodfotila tie úžasné sladkosti - bola to nádhera a priam umelecký zážitok. Všetko však dosť sladké. Mali veľa druhov našľahaných pien so želatínou vo forme torty, s čerstvým ovocím, rôznymi ovocnými omáčkami, čokoládou.
V misách mali svoje miesto aj pochutiny - rôzne omáčky, olivový olej...
Rybie a mäsové studené šaláty, zeleninové, ovocné. Takže výber bol naozaj bohatý a široký.
Samozrejme, vyskytli sa aj drobné nedostatky - napríklad keď dorazila v polovici nášho pobytu delegácia 600 rusov....:)) Tak to personál už nestíhal a stoly upratovali aj samotní manažéri v oblekoch....:)
Mimochodom, k rusom by som mohla napísať zvlášť zážitok:) Ale to až inokedy...
Sranda bola, keď sme kuchárovi pri raňajkách vysvetľovali, ako sa robí praženica...:), pretože on robil len omeletu, do ktorej dal podobne ako do cestovín prísady podľa vášho výberu. Kým pochopil, že cibuľa sa musí najprv pár minút opražiť na oleji, a až potom tam šupnúť ROZMIEŠANÉ ! vajcia a MIEŠAŤ !... trvalo to dva dni, ale naučil sa chlapec:), aj keď mal vždy snahu tú praženicu zvinúť ako omeletu:))
Vonku 45 stupňov na slnku - jesť vám veľmi nechutí - voda vo fľaškách vo všetkých baroch kedykoľvek k dispozícii - ako aj všetky nápoje v štyroch baroch - boli sme non-stop plní:)
Ešteže som si vzala svoju domácu mätu, z ktorej som si varila na izbe čajík na trávenie... A liter Fernetu, samozrejme:)
Musím sa však priznať, že 12 dní mi úplne stačilo, a ku koncu som sa už nevedela dočkať našej slovenskej domácej kuchyne! Tri dni pred koncom pobytu mi už tiekli slinky na chrumkavý rezeň so zemiakovým majonézovým šalátom...:)!!!
Nebola si nahodou ubytovana v hoteli "Alaska", alebo sa jednotlive dost podobaju?
V Bulharsku kuchyně děs a běs!! Co mělo být studené, bylo teplé a naopak. Měli jsme polopenzi. Snídaně se dala pozřít pouze ta, co byla nasladko, takže nějaké beztvaré buchty, med, chleba jsem našla i plesnivý, talíře jsem pečlivě vybírala, našla jsem i zalepené od medu, hrnky zašlé od čaje, nádobky na tatarku zalepené od mastného prachu, No hrůza. :-((( Cokoliv jsme si objednali, trvalo snad 60 minut, než jsme to dostali. Prý to patří k povaze Bulharů. Objednali jsme si pizzu, ještě teplou nám ji nesl, tak jsme se radovali, ale ejhle!!! Ćíšníka zastavili nějací nově příchozí přátelé a tak s nimi bez skrupulí diskutoval s naší chladnoucí pizzou i 20 minut, takže nás přešla chuť.
Z tohoto vynikajícího jídla jsem měla 2 dny průjem a zvracení, takže pár posledních hezkých dnů jsem proležela, prospala. Když mi už bylo lépe, nebe se zatáhlo a tento stav zůstal až do odjezdu. Slunečné pobřeží je krásné, ale kdo by tam rád jel už kvůli prostředí, kkteré se mi jinak strašně líbilo, vemte si s sebou raději nějaký ten litřík slivovice.
sjuz, Egypt jsem chtěla vyzkoušet příští rok, tak snad to přežijeme! :-)))))
Hotel bol Crowne Plazza Port Ghalib Resort, Honestka - bola si v Marse? Mne sa najviac páčilo šnorchlovanie - pozdĺž celého pobrežia bol veĺký koralový útes, a množstvo krásnych rýb, korytnačka a dokonca sme videli aj murénu a chobotnice :)), úplne ma to očarilo. Ale domáca strava je predsa len domáca strava:)
remcula - mali sme aj slivku, ale z tej sme zvládli "len" pol litra, ke´d už nebol Fernet:)), no a faraónova pomsta sa nám nevyhla, aj ke´d sme dodržiavali všetky delegátom odporúčané zásady - nepiť vodu z vodovodu, nedávať si studené nápoje, nápoje s ľadom a neprejedať sa ( toto bolo ťažké:)). A keby sme sa nevybrali do prístavu do baru,a nedali si tam ovocný mix kokteil - rozmixované čerstvé ovocie ( zrejme s vodou) - tak by bolo všetko OK:), no ale tú noc neprajem ani svojmu nepriateľovi:))), veru, nebolo mi všetko jedno:)) Našťastie, bola to len jedna noc, manžel si "to" však priniesol domov :))
janger - aj napriek "faraónovej pomste" som veru prišla domov ťažšia o dve kilečká....tak teraz chudnem do riflí...:))
Fotografie sú krásne.
jezibabka - jasné, že sme boli sami:), to bolo na tom najlepšie. Syn bol u mojej mamy, a povedal, že sa tam mal lepšie ako doma, a nechce sa mu ísť domov...:)), a ja som celú dovolenku premýšľala nad tým, ako môjmu chudáčikovi asi je....:)))
čo sa týka "kurzu varenia":) - oni sami nás pobádali, aby sme im ovedali, ako to chceme pripraviť - tak som to využila:)), a ked sa nás prišiel manažér spýtať k stolu, či nám niečo nechýba, povedali sme, že slovenská kuchyňa..:)
jerica - neviem, či by som teraz mala "odvahu" ísť na Vianoce bez detí na dovolenku, snáď, keď už budeme sami, tak o roky...:) Ale už sa teším:)