Môj prvý bezlepkový chlieb

dobizu - fotkadobizu, 28. júla 2010
Tak. A mám to potvrdené, vraj celiakia. Zatiaľ rok, potom kontrolná biopsia a uvidí sa, čo ďalej. A tak som zobrala moju "novú kamarátku" za ruku a hneď som nabehla do lekárne po prvú predpísanú dávku múk, cestovín a nejakých zmesí. Hotový chlebík nemali, museli ho objednať. Nevadí, doma mám pekárničku, nejaké tie skúsenosti s pečením chleba tiež, tak žiadny problém.
Len čo som prišla s tou hromadou cestovín a múk domov, vrhla som sa na internet. O recepty na bezlepkový chlieb nebola núdza, každý bol zaručene chutný a osvedčený.
Namiešala som potrebné ingrediencie, šup s nimi do pekárničky, vybrala som vhodný program a už som len s očakávaním hľadela cez okienko pekárne, či sa to čudo dobre zmiesi, či podkysne, či sa dobre upečie...
Vôňa to bola neskutočná!!! Aj ostatní členovia rodiny, vrátane psa, obiehali dookola a konštatovali, že to nemôže byť nič hrozné, keď to tak krásne vonia. Čas pečenia uplynul, chlebík aj nádherne vyzeral, vybrala som ho von, slinky sa zbiehali...
A prišla tá najdôležitejšia časť celého procesu výroby chcleba - jeho konzumácia. Najskôr si ho vychutnám čistý, aby som ničín nekazila tú božskú chuť, ako sľubovala autorka receptu. Krájal sa super, nič sa nedrobilo, ani zvnútra nevyzeral najhoršie...
Prvé sústo, druhé... úsmev z tváre sa pomaly vytrácal a prechádzal do obrátenej paraboly... Tak toto je tá zaručene lahodná chuť? Akoby som jedla piliny premiešané s pieskom a navyše boli nejaké klzké...!?
So sklamaním som odložila chlebík do chladničky a už teraz som rozmýšľala, s čím si ho zajtra na raňajky pripravím, aby bol "jedlý"... Ráno som si však vystačila s ovocím a jogurtom, pretože cez noc sa môj prvý bezpekový chlieb zmenil na gumenú zbraň hromadného ničenia.
Nakoniec, pretože mi bolo ľúto len tak vyhodiť tie neskutočne drahé bezlepkové suroviny použité na jeho prípravu, skončil nakrájaný(alebo skôr napílený) na kocky ako krmivo pre starkine sliepočky. Čuduj sa svete, div sa nezalizovali, ako im chutil. Asi začnem podnikať v krmovinách pre zvieratá...
A pointa? Hotové chlebíky pre celiatikov sú super vec a veľmi mi chutia. Radšej už neexperimentujem (zatiaľ - kým ma nekopne múza). Ale zamyslela som sa ešte nad jednou vecou - asi začnem kŕmiť starkine sliepky bezlepkovým chlebom a budem mať zaručene prirodzene bezlepkové vajíčka a dokonca BIO - z domáceho dvora. Predsa len, veď tie sliepky sa vykrmujú pšenicou, jačmeňom... - neobsahujú potom aj ich vajcia lepok?
@zareaguj


Diskusia k článku

sandratamer
Toto sa fakt veľmi zle číta a je mi z toho smutno. No. Hlavu hore, bol to prvý pokus, ani mne sa prvý krát nepodaril môj "neceliatický" chlieb. Keď sme už pri tom, ani druhý, a ani tretí. Chce to pevné nervy, vôľu a veľa trpezlivosti. Na Vareche máme jednu super prispievateľku, má prezývku @elisticka , a pridala kopu super-receptov pre celiatikov, vrátane chlebíka. Skús pozrieť:
 varecha.pravda.sk/recepty/diety/bezlepkova/...
evusik
tvoje písanie to je taký smiech cez slzy, ja osobne neviem čo to obnáša a ani si to neviem predstaviť, pretože v našej rodine sme všetci chvalabohu zdraví ani žiadne diety držať nemusíme, len tie odtučňovacie :-) tým viac obdivujem ľudí, ktorí sa musia s takýmto niečím popasovať .... prajem ti veľa trpezlivosti a hlavne nech ťa humor neopúšťa, lebo s ním sa všetko znáša ľahšie..... a samozrejme odporúčam recepty @elesticky
jezibabka1
@dobizu je mi smutno z Tvojho článku, ale ako píše Sandra, treba len skúšať a skúšať. Ja mám len veľmi minimálnu skúsenosť s dcérkinou diagnozou, ale nebola to doslovne celiakia, len sme museli trošku obmedziť lepok a chvalabohu zatiaľ to pomáha a nemusím sa prísne držať tejto diety. Prajem Ti veľa chuti vytvárať nové celiatické recepty, ktoré Ti pomôžu a hlavne ich potom pridaj na varechu, ako @elisticka , lebo určite pomôžu viacerím. Prajem Ti úspechy v novom gastronomickom obore a hlavne, aby Ti pomohli:)
sjuz
dobizu - mám okolo seba v práci pomerne dosť ľudí s touto dg, kolegyňa tiež v začiatkoch mala problémy s pečením a varením, a vravela, že jej trvalo, kým sa do toho dostali celá rodina, no a teraz to berú už športovo...aj keď samozrejme je to individuálne...:( Držím palce!!!!
elisticka
@Dobizu nestracaj naladu zaciatky su naozaj velmi tazke ale za rok skusenosti sa mi to zdá uplne mormalne bezlepkova dieta.kedze som spolu s dcerou experimentovali aj nam sa zo zaciatku nieco pokazilo ale ked som zistila ze mam uz overene recepty tak ma priatelka @tatranka prehovorila aby som svoje skusenosti postupila dalej a tym pomohla celiatikom ,tak sa snazim postupne pridavat ale naozaj overene recepty!!!!aj tento chlebik co som tu dala tak sa da jest ako normalny len ti doporucujem po vychladnuti nakrajat a dat do mrazaka a potom uz len zohriat v hriankovaci a mas denne cerstvy!!!!!nie je ako guma ver mi:-))))a skus aj ostatne recepty vsetko je overene skoda ze sa to tu hned neda ochutnat:-)))) za rok to uz bude len rutina!!!!
dobizu
Jéééj, ste všetky super, ďakujem vám za povzbudenie!!! Ja to beriem s humorom, nezľakla som sa toho. Ozaj vypekám veľmi rada, je to neskutočný oddych a moje hobby. Bezlepkové piškóty som piekla už tretíkrát a z dvojitej dávky s rôznymi príchuťami, tak nám všetkým chutili :-) Už som si pozrela aj recepty na vareche a chcem aj touto cestou poďakovať všetkým autorom za to, že sa s nami delia o skúsenosti a recepty. Už mám zálusk na nejaké tie žemličky, keď sa mi podaria, dáv vám vedieť a prihodím nejaký ten receptík, ale najskôr si trochu začarujem. Takže ešte raz ĎAKUJEM!!!
evanaaa
Dobizu, ja ti verím a mám pochopenie - celý život si bez problémov a zrazu z ničoho nič zistíš, že to nie je tak a prídu obmedzenia na celý život. Mne pred pár mesiacmi zistili " len " cukrovku, ale ešte stále sa neviem zmieriť a myslím si, že neskôr sa ukáže, že to je omyl. Ale fakty zostávajú a usvedčujú. Potom veľa vecí, na ktoré som bola zvyknutá som si musela odpustiť. Jedno ma ale teší, že som za tie asi 3 mesiace, čo mi potvrdili diagnózu, schudla asi 7 kíl. Mrzí ma to hlavne kvôli pečeniu, aj keď si zvykám na náhrady cukru, niekedy to nie je ono. Ale ešte vždy lepšie, ako keby som mala celiakiu. Ono to totiž ide aj do peňazí, tieto zmeny a obmedzenia. Hlavu hore, ale zdá sa mi, že si sa stým dobre vyrovnala.
celka
@Dobizu - mluvíš mi úplně z duše. Mně zjistili celiakii až v 57 letech.
První měsíc jsem myslela, že tu dietu nebudu schopna držet.
Pán doktor mě utěšoval, že je to nejhorší na začátku a měl pravdu.
Teď mi na bezlepkové dietě vadí nejvíc ceny, a také to, že si musím
všude nosit svoje jídlo, na rúzné oslavy, návštěvy, a také si nosím
v kabelce nějaké bezlepkové sušenky, protože si nemohu jen tak někde koupit něco bezlepkového třebas koláč, šáteček nebo jen oplatek. S chlebem jsem měla podobné zkušenosti jako ty a housky jsem upekla jako ruční granáty. U mně je to horší, že mi
nechutná ani koupený chléb, jen od Scheru, ale ten je nejdražší.
4 krajíce za 80 Kč to je přepych. Když vařím bezlepkové těstoviny,
tak je cítím, jako bych je vařila v prášku na praní. Ale chutné jsou
kukuřičné těstoviny. Nejraději mám sladká jídla doma pečené
i koupené. To ani nejsou poznat, že jsou bezlepkové. Už se ani nenamáhám péct zvlášť pro mně a pro rodinu. Všichni jedí bezlepkové moučníky a nevadí jim to.
Chci Tě ještě utěšit v tom, že když zjistíš kolik zdravotních problémů se Ti spraví, tak si budeš bezlepkovou dietu pochvalovat.

Mě to stálo za to i v těch 57 letech. Držím Ti palce.
dobizu
@celka - presne,presne,presne... všade si všetko nosiť, keď odmietnem ponúkané - nám zakázané jedlo - tie pohľady - súcitné, nechápavé..., kým si to človek nepreskáče, ťažko sa vcíti... ale pomaly si zvykám, aj naši doma... K tým cestovinám, áno, najlepšie sú kukuričné, amarantové sa uvarili na kašu :-) a tie na predpis sú ozaj ako piliny a na druhý deň úpne krepovité..., ale je mnoho chutných jedál... takže dá sa to vydržať, veď sú aj horšie diagnózy a ľudské údely... Držím palce aj Tebe a teším sa, že sa Ti zdravotne polepšilo...
janger
@dobizu , prajem ti velmi vela sily. Nemam s celiakiou ziadne skusenosti, ale zda sa to velky zasah do zivota! Drz sa a nevzdavaj to s tymi kucharskymi pokusmi. Uvidis, ze to pojde stale lepsie. A stoji to za to! Budes sa citit lepsie. Srdecne ta pozdravujem.
dobizu
@janger , ďakujem ti veľmi krásne za podporu... ja to beriem ako súčasť života, jeden má to - druhý zas ono... každý sa s niečím pasujeme... a keď sa pri tom nájdu takí milí ľudia ako vy, čo povzbudíte minimálne pekným slovom, hneď je človeku ľahšie na duši... VĎAKA...
stefani11
Milá @dobizu prajem Ti uprimne veľa trpezlivosti,časom sa to zlepší.Ja mám tiež taký menší problém,vysoký cholesterol problémy s tlakom a nedávno mi na CT mozgu zistili,že som prekonala slabší mozgový infarkt.Pri tom mastné jedlá vôbec nevarím a pohybu mám dosť,starám sa o chorého manžela o dom a záhradu.Šnažím sa myslieť pozitívne .Tu na vareche sú veľmi milí ľudia,je tu fajn ,určite sa tu budeš cítit dobre.
babidka
mila @dobizu , stalo sa a uz to inak nebude "-(.. ja si v takych pripadoch poviem " bud rada , ze to nie je nic horsie... " slova utechy ti sice normalnu chutnu stravu nenahradia , ale aspon povzbudia :-) moja priatelka varila dcere bezlepkovu dietu 15 rokov v casoch , ked nebolo v obchodoch takmer nic a v lekarni dostala iba nahradu muky velmi pochybnej kvality a susene sojove mlieko . dcerka mala 2 roky , doma este 3 dalsie deti a nervozny manzel ...Bola zufala ale nakoniec sa to po par mesiacoch akosi utriaslo a zvykli si vsetci . Vraj prve chleby by "nezozral ani pes" ale tolko skusala , az nakoniec piekla chlieb , pecivo , susienky , zaviny -vsetko , co sa dalo a jedli to vsetci bez vynimky .Ved kto by popri zamestnani na 3 smeny/ je zdravotna sestra/ a 4 detoch varil 2x , nie ? V dome sa nesmelo objavit absolutne nic s lepkom lebo dieta malo tazku formu celiakie a kazdy "prehresok" ju doslova ohrozoval na zivote . Ale po puberte sa stav upravil a teraz si uz na tie casy iba spominaju . verim , ze si 1. zvyknes 2. budes sa citit dobre 3. naucis sa s diagnozou "spolupracovat" 4. naucis sa varit "bezlepkovo" 5. uzdravis sa :-)))))))))))))))))))
dobizu
zlatá @babidka , tvoje slová sú ako tvoj úsmev, hrejú pri srdci...normálne mám slzy na krajíčku... ĎAKUJEM!!!
dobizu
Milá @stefani11 , myslím na teba a prajem ti, aby ti osud priniesol do života už len zlepšenie a hlavne aby si všetko zvládla a našla dostatok energie a optimizmu, pretože nemáš asi najľahšie... Držím ti palce a ešte raz - myslím na teba...:-)
stefani11
Milá @dobizu srdečne ďakujem.Ja držím palce Tebe,aby si sa časom vyliečila,lebo Ty si ešte mladučká.Máš ešte pred sebou veľa rokov,aby si ma dobehla.Ja už v mojom veku mám nárok aj na choroby.Musíme život brať s tej lepšej stránky a s humorom a toho je na vareche dosť.
celka
@stefani11- podle toho, co píšeš, tak je toho na Tebe dost ale zvládáš
to hrdinsky. Nechci se nijak vychytřovat a není to ani z mé hlavy,
ale podle jednoho známého jemu klesl cholesterol, když přestal jíst
tvrdé sýry ( na doporučení lékaře ) a druhému zase pomohlo užívat rybí tuk. Myslím si, že ani jedno ani druhé Ti nemůže uškodit.
Ze srdce Ti přeji zlepšení Tvé situace.
dobizu
@stefani11 - ja viem na ten cholosterol zasa, že ho upravujú jabĺčka - denne zjesť minimálne 2 neošúpané... to tiež nemôže uškodiť :-) Držkaj sa!!!
tinca
@dobizu ja mám tiež kolegyňu s tvojou chorobou, má len 27 r., tiež má podobné skúsenosti s pečením chleba, rozprávala nám to. Dnes je už skúsená, dokonca disciplínou v diéte doisahla zlepšenie výsledkov a za mesiac ide rodiť prvé dieťa. Držím ti palce, aby si trpezlivosťou a nadhľadom na túto chorobu dospela k jej vyliečeniu.
dobizu
@tinca , ďakujem a pozdravujem aj kolegyňu, nech sa jej darí... ja pevne verím, že o rok to bude po kontrole super. A prajem ti príjemný deň...
shiwave
Ahoj Dobizu, akurát som hľadala recepty na bezlepkový chlebík a akosi som sa dopracovala k tvojmu zážitku.. ja som na bezlepkovej diéte 4. rok.. chlebíky sa nám v trúbe nikdy nedaril upiecť, tak aby som bola spokojná aj so vzhľadom aj chuťou.. Bezlepkový chlieb ako taký je odporný.. jeho chuť sa s chuťou normálneho nedá ani porovnávať.. aj štruktúra je iná.. ale zostáva ti jediné - to čo nám všetkým, zvyknúť si.. je to síce ťažké, o to ťažšie, že to nie je od narodenia a poznáš chuť "normálnych vecí"..
Ja som dlho jedla len chlebík z lekárne - Schaer, Rustico, ale aj ten bol chutný až po otoastovaní.. potom som objavila v Rakúskom Interspari ich Free From rad bezlepkových výrobkov.. A teraz sme kúpili (konečne!!!) aj pekárničku. My sme boli veľmi skeptické voči nej, lebo veď ako môže ona urobiť niečo lepšie ako skúsená gazdinká.. ale.. jedna známa má pekárničku a bola ochotná trošku experimentovať. Najprv mi teda piekla chlebík ona - urobila ich asi 7 a stále boli lepšie a lepšie. Tak som sa odhodlala a kúpila som si ju aj ja. Začínam s pečením. Ak chceš nejaké tipy, triky, alebo len tak sa vysťažovať na bezlepku, pokojne mi napíš na mail shiwave@azet.sk. Poradím ti koľko budem vedieť, dám môj recept na chlebík z pekárničky. (výtvor vidno aj na mojej foto v profile)
Určite sa nevzdávaj, je to síce ťažké na začiatku, neskôr sa to stane síce nechcenou súčasťou tvojho života, ale prijateľnou.. je to proste životný štýl..:) a všetko ide lepšie s úsmevom.. takže posielam pozitívnu energiu a chuť do začiatku diéty :)
tatranka
@dobizu , keď čítam všetky tieto krásne komentáriky,tak sa vlastne za svoje recepty hambím.Ako rada by som ti dopriala všetky tie dobroty,ktoré tu uvádzame a vy celiatici to nemôžte.
Na druhej strane som celkom pyšná na to,že sa mi podarilo priateľku Elišku,elistickú presvedčiť o tom aká bude na týchto stránkach potrebná.Vedela som to.Má už skúsenosti.Má ako poradiť.A je veľmi šikovná.
Obyčajnú stravu so všetkými svojimi vylepšeniami tu dávame vlastne všetci.No nájsť si dobré recepty na nejaké vážne diety je ťažko,a myslím,že v takej chvíli na čas zavládne u postihnutého bezradnosť.Preto sa nevzdávaj a skúšaj nové recepty tiež,určite ich ocenia ďaľší.Držím ti na tejto nie jednoduchej ceste prsty.Veľa zdravia!
dobizu
milá @tatranka , ďakujeme za podporu, ale aj za tvoje i ostatných Varecháčov "obyčajné" receptíky. My vlastne môžeme mnoho jedál podľa receptov tu na Vareche, pretože sú robené z prirodzene bezlepkových surovín. Len tie jedlá, kde je nejaká tá múčka alebo iná súčasť receptu "líznutá" lepkom, tie si musíme upraviť - ale v konečnom dôsledku sa dajú urobiť aj tie. A preto velikánske ĎAKUJEM patrí našej Eliške - @elisticka , ktorá sa nebojí, experimentuje a hlavne je prajná a ochotná sa podeliť s nami o svoje neskutočne dobré receptíky a vzácne rady. Akurát včera som robila podľa jej receptu žemličky, hneď som jej napísala chválospevný odkaz a ďalšie velebenia na jej adresu som prespevovala dnes pri raňajkách (a zajtra... budem tiež), pretože sú neskutočné dobré - prvé chuťovo výborné pečivo odvtedy, ako som bezlepkáčka!!! Ste tu všetci super a prajem vám veľa-veľa optimizmu, tvorivej energie a hlavne príjemných chvíľ strávených s Varechou aj varechou :-)



 



TOPlist