Mladý hrášok

an3da - fotkaan3da, 4. júna 2013
Kuchyňa mi práve vonia uvarenou hráškovou polievkou z nového,
mladého hrášku. Prišla prvá úroda zo záhrady, moja babka hovorila
tak - nové jedlo do mňa a choroba von z mňa. Je v tom pravda -
ked príde prvá zelenina, naše telo dostáva svieže vitamíny po ktorích
tak túžilo celú zimu. Aj tekvičky kvitnú, za kvetmi sa formujú maličké
plody - ak už konečne začne ohrievať slniečko, budú čoskoro. Už
dlho máme obdobie ktoré sa skôr podobá na jeseň, ale burine vôbec
nevadí, ona si rastie a rastie. Chystám sa do nového boja s tou
pliagou, nič iné mi nezostáva. Idem ešte čistiť hrášok, ale mi
hovoríme že ho lupkáme, akože, čo robíš? Lupkám hrach. Tú prácu
niekto nemá rád, a potom sa hovorí : Lupkať nechceš, a žrať chceš?
@zareaguj


Diskusia k článku

aroooo
do boja s burinou asi nemôžeš, keď je tak mokro, tak lupkaj,lupkaj a daj zamraziť....
anina6
aj u nás sa zase tej burine vďaka výdatným zrážkam veľmi darí, už keby konečne vykuklo slniečko, aby som vyrazila aj ja do boja. no vyzerá to tak, že skoro to asi nebude. hrášok som nevysadila, nemám čo lupkať, tak som aspoň varechu návštívila.
an3da
Polupkaný a uložený do zmrazovača. Zvyšok podelený. Dnes ráno urobený aj ako prívar k smažením rebierkam. Strašne sladkochutný...A ešte hadam bude druhá úroda, čo sme sadili pozdejšie, ten ešte nekvitne.
gordonko
an3da ....poznáš ,,dýnstovaný hrách,, volakedy ho ta moja robila ....to je mňamka
an3da
Aj my hovoríme, že " udynstujem cibuľku, pridám hrach, trochu dynstujem, zalejem vodou ale iba trochu a dynstujem kým hrášok neodmäkne. Potom dám trochu múky, povarím, pridám vodu, ak treba a hotový prívar. Len trochu prisolím, a on je sladučký...mňam
arasidka
Skús si navariť hrachovo-kalerábovej omáčky, akoja robievam vždy z mladej zeleninky na jar. Predvčerom sme ju dojedli, my tomu hovoríme :spomienka na našu babku Terezku. A k tomu vždy spravím zemiakovú knedľu.
janger
Joj, no to by som si dala, taky mlady, sladucky hrasok...To uz si len zaspominat mozem, ako som volakedy chodievala do zahrady sa nakrmit, mnam:-))). Nemohla som sa ho dojest.
kuchticka
kebych taky mladucky hrasok mala bolo by mi to luto ho varit, asi by som ho vsetok pojedla len tak surovy. Ved to je taka dobrota!!!
Ja som este ani nemala moznost hrasik zasadit. Dlhatanska Zima, mokro, vsade ta pliaga PLEVEL a sadenie zacinam - KONECNE!
an3da
U nás sa včera znovu LIALO, hrmelo, blýskalo...burina si rastie...
hubata
Ja sa pridávam ku @kuchticke : ja len tiež len tak surový, napasiem sa hneď na hriadke ako koza. A ten môj hrášok len kvitne, kvitne - ale struky netvorí, lebo mu je zima. Nevdojak mi prídu na myseľ slová veľkého československého herca z filmu Rozmarné léto: "je to poněkud divný způsob léta"...... pamätáte?
samanka
@an3da ja tak rozmýšľam, že kde bývaš, keď máš už hrášok, lebo môj ešte len kvitne a tekvice majú tak 10 cm (rastlinky, nie plody), mrkva ledva kuká zo zeme, až keď som pozrela Tvoj profil, je mi to jasné......takú novú zeleninku by som si dala...
an3da
@samanka , dnes asi odtrhnem aj tekvičky, nech sú aj baby, tj maličké, ale najprv sa dám znovu do boja s burinou a ked by mi niekto ponukol pomoc - veru by mi vyhovovalo...
2010
Varit? skoda mladeho hrasku, co tak salat ?


an3da
no, @2010 , môže byť - ja som sa zasýpala hráškom kým som lupkala, tj. hockedy bolo z hrsti do huby, mňam taký sladučký...



 



TOPlist