Máj - lásky čas

kecupicek - bez fotkykecupicek, 27. mája 2019
Bol máj a bol lásky čas. Dievčence vyfintené prechádzajú sa po dedine. Na mostíku sa pristavia, pochytajú sa za ruky a utvoria kruh- Karičku. Zaspievajú niekoľko rezkých čardášových piesní, aby upútali pozornosť mládencov od neďalekej krčmy. Chlapci pozerajú ako sa im pri tanci sukničky rozvíjajú, či majú pekné štíhle a šikovné nôžky. Najsmelšie zavýskajú a so smiechom sa pochytajú popod pazuchy spievajúc pomalé a clivé piesne idú hore dedinou pred kostol. Tam si posadajú, opatrne, aby sa im faldy na sukni nepolámali. Večer je zábava dumajú , ktorý z nich ich vyzve do tanca? Každá má svoj tip, koho by chcela. Starší mládenci už rozmýšľajú o ženbe. Nevesta by mala byť pekná aj majetná. Kde len takú zohnať? Najlepšia by bola aspoň zo susednej dediny.- Sadneme na motorky a prevezieme sa možno na nejakú peknú natrafíme?- Vonku je už tma, muzikanti v sále ladia husle a všelijako vrzúkajú. Chlapci aj poniektorí starší mládenci pofajčievajú pred dverami a čakajú svoje tanečníčky. Prišli. Vzali sa v sále za ruky a zase tancujú karičku. Čakajú kým sa chlapci osmelia pojať ich do tanca. Hudba začala zľahka pomalým valčíkovým tempom. Páry tancujú a hudba zrýchľuje. Po niekoľkých tancoch je prestávka. Všetko sa hrnie do bufetu. Z bufetu von do panskej záhrady. Je tam veľa lavičiek, zakvitnutých kríkov a starých mohutných stromov. Slovo dá slovo a hneď sme si bližší. O týždeň, dva, tri ešte bližší. Dedinou sa ako spravodajskou sieťou šíria klebety. O mesiac, dva, tri sú v kostole ohlášky po nich nasledujú svadby. Svokry lamentujú, nevesty plačú od šťastia a ženísi spia na pôjde až do sobáša. Ale bol ten máj krásny aj krátky a už naň zostali len spomienky. Spomienky krásne, ale aj trpké a smutné. Spomínate na svoje prvé lásky? Bolo to dávno, alebo len pred kratučkým časom? Láska kvitne v každom veku aj v každom ročnom období.
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
@Mirop , asi sníva, veď si všimni čas :), alebo sa ocitla v 19stom storočí....
viera1
Bufet...motorky...karička na mostíku...panská záhrada...no neviem,stratila som sa v čase ☺.
1x mirop
denyany
Dobre napísané. Ja toto poznám skôr z podania nebohej babky. Tá často rozprávala, ako dievčence išli hore dedinou spievajúc a ako sa mládež kedysi zabávala. Mnohé lásky vtedy ukončila vojna. Ale dnes je to úplne inak. A láska k
vitne aj v takýto chladný a upršaný máj ako je tohto roku, aj v lete, aj v zime....
Je skvelé byť zaľúbený. Moja prvá láska bola letná, prázdninová, krásna. Ostali spomienky, pár čiernobielych fotografií.
Boli ďalšie, všelijaké. Ale potom jedna veľká a jasný signál, že to je ON. A je to tak už 24 rokov. Veľa lásky všetkým!
kecupicek
Keď mládež a poniektorí aj dospeláci sedia doma, v ponorke, hrajú počítačové hry a strašia sami seba v akom žijú čase.@Viera1 (27.5.2019 18:37)

kecupicek
Pekne si to napísala, dúfam že aj tvoja láska urobí pre teba všetko na svete. Treba žiť realitou a každý deň žiť akoby bol ten posledný. 22. 6. máme stretko po 50-tich rokoch od skončenia ZŠ. Keď moja priateľka príde, napíšem ti.@Denyany (28.5.2019 09:14)




 



TOPlist