Hladová kuchařka má porcie za 36 centov

zemo - fotkazemo, 18. mája 2014
Mám pre vás super knihu. Fantasticky sa keď je výplata v nedohľadne alebo začínate splácať pôžičky. Kniha Hladová kuchařka s podtitulom Vaříme za poslední korunu je presne z rangu kníh, ktoré pomáhajú tým, čo si zvykli od socializmu, kedy roky šetrili na auto, radiť medzi ich sviatočné jedlá najmä šoférsky guláš (opražená vysušená stará knedľa s vajcami od starej mamy z bohatej družstevnej dediny) alebo teraz v čase feudálneho kapitalizmu 21. storočia nerozmýšľajú mozgom, ale srdcom a berú si pôžičky od nebankoviek na darčeky, stromček či na lyžovačku.

@zareaguj


Diskusia k článku

2010
@Zemo , gratulujem super napisane, nahodou som to mal stastie precitat, 5 * pred tym ako to na hlavu padnuta redakcia vymazala, - pardon skratila cela pokakana , absolutny primitivizmus od nich.Dalo sa to spravit aj inou formou a neznicit super prispevok, mozete sa hanbit za svoju blbost.
redakcia
@2010 , užívateľ @Zemo skopíroval do svojho zážitku reklamný text z inej internetovej stránky. Varecha.sk nemôže zverejňovať preberané texty z iných stránok chránené autorskými právami.
2010
@ redakcia , presne stacilo zablokovat cely prispevok na niekolko dni kym @ Zemo dostane autorizaciu lebo v ramci svojho prispevku jasne oznacil autorov a citaty.
PS: Tak dobre uz po slovensky neviem ale citaty ( nie cele recepty ) z kucharskej knihy v ramci kontextu su reklama ? Po dlhom case jeden normalny, vtipny prispevok vyborne napisany. @ Zemo skoda (:-
redakcia
@2010 , užívateľ @Zemo skopíroval reklamný text k danej knihe vrátane citátov z knihy a linky, kde sa dá kniha zakúpiť. Reklamné aktivity podobného charekteru nie sú na Varecha.sk povolené.
julica
Citaty treba oznacit ako citaty, link na obchod vymazat. to je vsetko. legalny zazitok. tiez som si ho stihla precitat.
zemo
Viete mi milá redakcia aký reklamný text som skopíroval? Keď som autorom celého príspevku, tak tam nič nie je skopírované. Takže môj pokus vrátiť sa na tieto stránky sa po dvoch rokoch skončil, chcel som prinášať niečo nové, recenzie kuchárskych kníh, a ako ste si všimli, neboli pri Nigelle vôbec reklamné, lebo som knihu sprdol pod čiernu zem. Takže vytočený a riadne nasraný Zemo volá Adie, moji dávni varecháči! Môžu za to redakčné žubrienky škrtené strachom a neschopné posúdiť čo je reklama, čo veselá recenzia. P.S. Vy novinárske adolescentky, jediné, čo tam možno malo nádych reklamy bola posledná veta príspevku a v nej odkaz, kde si knihu môžete na internete kúpiť. To stačilo vyraziť a neblamovali by ste sa. Howgh!
zemo
Ja sa nedám, tu je text zbavený od citácie knižko receptov, čím stráca o polovicu na jeho kvalite a odkazu na internetovú stránku. Autorom textu je Zemo alias Milan Nemec. Jedna a tá istá osoba. JA! Úvod máte hore, neprdlo mi v lebeni a nedal som ako zažítok textový paškvil. Len cenzori nevymreli, sú vyzbrojení podobnými rozumovými danosťami ako za socializmu.

"Hladová kuchařka s podtitulom Vaříme za poslední korunu sa zíde v normálnych rodinách ako príručka na prežitie. Obsahuje stovku najlacnejších receptov od tradičných českých lacných jedál zo zemiakov, kapusty či karfiolu až po novinky ako sú „knedloust, chlebaná či kosterní polévka“. Žiadny z receptov nepresiahne náklady 10 Kč (v cenách roku 2013) na porciu. To je 36 centov. A keďže ceny potravín u nás podľa štatistikov stále klesajú, možno to je dnes v roku 2014 len 29 centov. Poskytuje cenné rady ako sa najlepšie najesť mimo vašej kuchyne: na vernisáži, u známych alebo na firemnom raute vrátane návodu, ako sa tam dostať a ako sa tam správať aby vás neodhalili a nevyviedli von.

Autor Igor Malijevský na dôvažok plní úlohu radcu, lebo popisuje zákernosti lacnej gastronómie a nepodarené kulinárske experimenty. Nevydarila sa mu napríklad kaša z rybničnej trstiny alebo dážďovky (po česky žížaly). Igor Malijevský je literát, fotograf a výtvarník. Mal istý čas hlboko do vrecka. Živil sa vraj vtedy poéziou. Pretože je gurmán a večný hľadač, dokázal vymyslieť spomínanú stovku netradičných a nových receptov za poslednú korunu. Svoje recepty na karfiol à la biftek, farebnú kašu zo zajačikmi, knedloust (vysušený knedlík povzbudený toustovačom), chlebanou či chlebanátky zhrnul do nesmierne vtipnej knihy.

Hladová kuchařka sa na hony líši od bežných, nablýskaných, vyčačkaných, farebných a preto nudných gastronomických kníh. Namiesto sprofanovaného delenia na nudné kapitoly ako Hydina či Dezerty je Malijevský objavný. Recepty zoradil pod hlavičkami Veľkochovy a diskonty, Príroda či Netradičné spôsoby stravovania sa, kde patria kapitoly Žobranie či Vernisáže. Kniha počíta s tým, že na varenie doma nemáte prakticky nič. Radí, kde zohnať suroviny napr. na „Salát z planých rostlin“. Autor odporúča zber rastliniek „na každé louce nebo trávníku, kam nechodí moc psů“. Alebo nás dôrazne upozorňuje, že „voda z brambor je budoucí bramboračka,“ čiže zemiaková polievka. Nezabudol pridať závažný objav presne v duchu svojej kulinárskej filozofie, že „nedojedené kuře je ozdobou svátečního šouletu“.

Do najluxusnejšej kategórie pokrmov, ktorých porcia vás bude stáť závratných desať českých korún (stále 0,36 eura) patria napríklad „Koule Antonína Hroudy“. Naopak medzi najlacnejšími nájdete „čínský eintopf, papírové lečo nebo kosterní polévka“. Nech sa na mňa kuchár za korunu nehnevá, ale tu ikde už o skutočné hnusy, ktoré zjete len keby vám pomohli zo smrteľnej postele. Recepty za pár drobných autor prekladá perlami nesmiernej múdrosti ako zelený čaj je lepší, pretože sa dá zaliať aj päťkrát, nie každá lacná potravina je skutočne jedlá alebo každý vodič je dnes poľovníkom.

andreac
@zemo ,
1. Redakcia neskúma, kto vystupuje pod akou prezývkou, teda ani nemohla vedieť, že @zemo = Milan Nemec.
2. Nevieme, prečo spomínate: "...chcel som prinášať niečo nové, recenzie kuchárskych kníh, a ako ste si všimli, neboli pri Nigelle vôbec reklamné, lebo som knihu sprdol pod čiernu zem..."
Keďže tomuto:
 varecha.pravda.sk/zazitky/ani-na-vianoce-nechcem-nigellu/...

Vášmu príspevku sme nemali žiadne pripomienky, ani sme ho nijako neupravovali.
3. Redakcia nebráni užívateľom v písaní recenzií kuchárskych kníh, no nemôže uverejňovať priame reklamné odkazy.
4. V redakcii nepracujú redakčné žubrienky ani novinárske adolescentky.
tomas
Je nám ľúto, ak vznikajú nezrovnalosti.

Adminky majú mazať všetko komerčné. Ale je pravda, že neexistuje presná hranica. Premyslím lepší interný úzus (pravidlá), aby bolo v rámci redakcie jasnejšie stanovené, aký typ reklamy nám vadí a akú samopropagáciu môžme považovať za obsah.
rela
@zemo , arogantne urážať adminky nie je zrovna prejav inteligencie...
Bez takýchto "najmúdrejších" sa Varecha určite zaobíde.
evusik
škoda dobrého článku a zbytočných hádok...
zemo
Ďakujem Tomášovi za múdre slová, poznáme sa už pár rokov, že? A na charakteristike redakcie trvám, lebo takéto niečo nemôže urobiť skúsený redakčný tím nadhľadom.
chutimi
Haha. Dobre som sa pobavil. K cenzure sa vyjadrit je uz teraz tazko, ale mam pocit, ze pravda bude niekde vstrede. Moja skusenost s adminmi bola zatial velmi pozitivna (parkrat som daval odstranovat urazlive prispevky a aj spamove komentare s reklamou a linkami), vzdy moju ziadost vybavili velmi rychlo.



 



TOPlist