Varecha.sk a TV Varecha sú internetové stránky plné receptov vydavateľstva OUR MEDIA SR a.s. © 2009 - 2024.
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah na Vareche je chránený autorskými právami. Viac info.
Varecha využíva súbory cookies, všetky recepty bežia na serveroch firmy Webglobe - Yegon.
Made in Slovakia Vyrobené na Slovensku
PS: Tak dobre uz po slovensky neviem ale citaty ( nie cele recepty ) z kucharskej knihy v ramci kontextu su reklama ? Po dlhom case jeden normalny, vtipny prispevok vyborne napisany. @ Zemo skoda (:-
"Hladová kuchařka s podtitulom Vaříme za poslední korunu sa zíde v normálnych rodinách ako príručka na prežitie. Obsahuje stovku najlacnejších receptov od tradičných českých lacných jedál zo zemiakov, kapusty či karfiolu až po novinky ako sú „knedloust, chlebaná či kosterní polévka“. Žiadny z receptov nepresiahne náklady 10 Kč (v cenách roku 2013) na porciu. To je 36 centov. A keďže ceny potravín u nás podľa štatistikov stále klesajú, možno to je dnes v roku 2014 len 29 centov. Poskytuje cenné rady ako sa najlepšie najesť mimo vašej kuchyne: na vernisáži, u známych alebo na firemnom raute vrátane návodu, ako sa tam dostať a ako sa tam správať aby vás neodhalili a nevyviedli von.
Autor Igor Malijevský na dôvažok plní úlohu radcu, lebo popisuje zákernosti lacnej gastronómie a nepodarené kulinárske experimenty. Nevydarila sa mu napríklad kaša z rybničnej trstiny alebo dážďovky (po česky žížaly). Igor Malijevský je literát, fotograf a výtvarník. Mal istý čas hlboko do vrecka. Živil sa vraj vtedy poéziou. Pretože je gurmán a večný hľadač, dokázal vymyslieť spomínanú stovku netradičných a nových receptov za poslednú korunu. Svoje recepty na karfiol à la biftek, farebnú kašu zo zajačikmi, knedloust (vysušený knedlík povzbudený toustovačom), chlebanou či chlebanátky zhrnul do nesmierne vtipnej knihy.
Hladová kuchařka sa na hony líši od bežných, nablýskaných, vyčačkaných, farebných a preto nudných gastronomických kníh. Namiesto sprofanovaného delenia na nudné kapitoly ako Hydina či Dezerty je Malijevský objavný. Recepty zoradil pod hlavičkami Veľkochovy a diskonty, Príroda či Netradičné spôsoby stravovania sa, kde patria kapitoly Žobranie či Vernisáže. Kniha počíta s tým, že na varenie doma nemáte prakticky nič. Radí, kde zohnať suroviny napr. na „Salát z planých rostlin“. Autor odporúča zber rastliniek „na každé louce nebo trávníku, kam nechodí moc psů“. Alebo nás dôrazne upozorňuje, že „voda z brambor je budoucí bramboračka,“ čiže zemiaková polievka. Nezabudol pridať závažný objav presne v duchu svojej kulinárskej filozofie, že „nedojedené kuře je ozdobou svátečního šouletu“.
Do najluxusnejšej kategórie pokrmov, ktorých porcia vás bude stáť závratných desať českých korún (stále 0,36 eura) patria napríklad „Koule Antonína Hroudy“. Naopak medzi najlacnejšími nájdete „čínský eintopf, papírové lečo nebo kosterní polévka“. Nech sa na mňa kuchár za korunu nehnevá, ale tu ikde už o skutočné hnusy, ktoré zjete len keby vám pomohli zo smrteľnej postele. Recepty za pár drobných autor prekladá perlami nesmiernej múdrosti ako zelený čaj je lepší, pretože sa dá zaliať aj päťkrát, nie každá lacná potravina je skutočne jedlá alebo každý vodič je dnes poľovníkom.
1. Redakcia neskúma, kto vystupuje pod akou prezývkou, teda ani nemohla vedieť, že @zemo = Milan Nemec.
2. Nevieme, prečo spomínate: "...chcel som prinášať niečo nové, recenzie kuchárskych kníh, a ako ste si všimli, neboli pri Nigelle vôbec reklamné, lebo som knihu sprdol pod čiernu zem..."
Keďže tomuto:
varecha.pravda.sk/zazitky/ani-na-vianoce-nechcem-nigellu/...
Vášmu príspevku sme nemali žiadne pripomienky, ani sme ho nijako neupravovali.
3. Redakcia nebráni užívateľom v písaní recenzií kuchárskych kníh, no nemôže uverejňovať priame reklamné odkazy.
4. V redakcii nepracujú redakčné žubrienky ani novinárske adolescentky.
Adminky majú mazať všetko komerčné. Ale je pravda, že neexistuje presná hranica. Premyslím lepší interný úzus (pravidlá), aby bolo v rámci redakcie jasnejšie stanovené, aký typ reklamy nám vadí a akú samopropagáciu môžme považovať za obsah.
Bez takýchto "najmúdrejších" sa Varecha určite zaobíde.