Asi pred dvomi mesiacmi som kúpila formu na vanilkové rožky. Vymakaná, v jednom kroku sa vykrojí 28 rožkov, sú už rovno uložené na plechu, k forme boli dve dištančné lišty, podľa nich sa cesto dalo rozvaľkať na rovnakú hrúbku 0,8 ml a na potrebnú dĺžku a bola k tomu i špachtlička, aby sa rožky podľa potreby dali prekladať. V návode bolo, že formu môžete použiť tak, že ju položíte na plech stranou s ostrými hrotmi nahor, dáte na ňu rozvaľkané cesto, prejdete váľkom a na plechu máte 28 rožkov. Ak chcete, môžete rozvaľkané cesto nechať na doske, formu otočiť ostrím dolu, prejsť váľkom a rožky na plech preložiť špachtličkou na plech.
No, nekúpili by ste to?
Dnes nastal jej čas. Zamiesila som a rovno z dvoch dávok, veď mám formu a pôjde to šup-šup. Cesto som nechala vychladiť, časť som rozvaľkala na predpísaný rozmer, preniesla na formu na plechu, prešla váľkom...... Lenže váľok cesto hrnul pred sebou, takže prvé rožky boli tenšie ako posledné. Nas nedogoňjat, skúsime druhý spôsob! Skúsili sme, ale asi päť minút som vyškrabovala cesto spomedzi otvorov na forme a zároveň som zistila, načo má špachtlička špičku na rukoväti, lebo tou to išlo najlepšie. A že návod o tom mlčal!
Tak som sa vrátila k prvému spôsobu, ale váľok som vymenila za taký, čo sa drží len v jednej ruke, s tým to išlo lepšie.
A teraz si myslíte, že som pokračovala do zdarného konca! Chyba! Kým som takto šaškovala, cesto sa zohrialo a musela som ho dať znovu vychladiť. Ďalší problém nastal, keď už cesta bolo pomenej. V jednom kroku som vykrojila osem, nie dvadsaťosem rožkov a neskôr i menej. Priznám sa bez mučenia, kus cesta som vyhodila, už som strácala úsmev a dobrú náladu.
Rúra bola vyhriata, plné plechy na terase vychladené a mohla som začať piecť. No, piecť! Spomínate si, prvé rožky neboli rovnako hrubé. Tie tenšie sa zachovali sa úplne nezodpovedne a zhoreli, kým sa tie hrubšie dopiekli. Tak som použila špachtličku (ako dobre, že ju pribalili, vyzerala som s ňou elegantne) a štvrtinu plechu vyhádzala do koša. Ostatné tri plechy sa už upiekli seriózne.
Keď som si uvedomila, koľko času som nad rožkami strávila, uvedomila som si, že ručne by som ich našúľala oveľa skôr.
Tak som formu a jej príslušenstvo vyumývala, vyutierala, uložila do vrecka a vyložila na najvyššiu policu v komore. Mala som chuť pridať veniec a nápispom "Odpočívaj v pokoji", lebo tak skoro ju určite do ruky nevezmem.
varecha.pravda.sk/recepty/mriezkovany-kolac-fotorecept/19...
varecha.pravda.sk/recepty/vanilkove-rozky/23086-recept.ht...
ja som ich robila uz viac krat no zabudla som trocha vymastit formu ze sy potom lepsie robia... a tie rozteky to som videla viac krat no nekupila sa mi zdali moc od seba ...ale vidim ze v tom recepte co uvadza link @viera1 tam su rozteky krasne :-))
@matata3636 , s tou formičkou to skúsim, ďakujem za radu.
@alik0501 , skúšala som aj tak, ale cesto sa mi napchalo do tých priehlbiniek na spodku dosky a ledva som vyškrabala.
@nicopopa , aj ja som rozmýšľala, že ňou skúsim niečo iné.
@aroooo , máš pravdu, špachtličku vyberiem, tá mi jednoznačne pristane. Recept na závin som odložila, tak neskôr skúsim aj ja, teším sa s tebou, že si trafila ten správny.
Všetkým vám ďakujem, že ste ma v tom nenechali samu a prajem krásne Vianoce a veľa šťastia v Novom roku.
Ja som tu formu na vanilkové rožky tiež veľa raz obzerala,ale mne sa moc nepáčila.Ja mám tých vykrajovačiek toľko,že som si povedala,že už nebudem ani nič kupovať.A ako vidím,čítam,a ako sa poznám,že asi ani ja by som s ňou nebola spokojná.
Kúpila som si plech -formičku kde sa cesto vtláča a som spokojná , avšak, ku spokojnosti prispelo zvonenie telefónu a ja som sa nepokúšala vyberať rožteky za horúca, ale vychladli vo forme a vtedy sa vyšuchli krásne celé ako jeden. Horúce sa mi lámali a ťažko vyberali. Za nevýhodu považujem to, že plech treba zasa nechať vychladnúť a natlačiť ďalšiu dávku, alebo mať k dispozícii ďalší, lebo
myslím, že viaceré sme tej zásady, keď je rúra horúca, treba ju využívať :-))
Ale receptu som rada. Fúkané som piekla len raz, jeden plech super, na druhom sa cesto nenafúklo a vo formičkách držalo ako repíč, ani odmočiť sa nechcelo. Tak oprášim svoje drobné formičky a vyskúšam z pol dávky, hádam sa podaria.