Forma na vanilkové rožky

sovka62 - fotkasovka62, 19. decembra 2011
Niektorí z vás vedia, že mojím heslom je, že leniví ľudia sú zárukou pokroku. No, asi to budem musieť trochu prehodnotiť......
Asi pred dvomi mesiacmi som kúpila formu na vanilkové rožky. Vymakaná, v jednom kroku sa vykrojí 28 rožkov, sú už rovno uložené na plechu, k forme boli dve dištančné lišty, podľa nich sa cesto dalo rozvaľkať na rovnakú hrúbku 0,8 ml a na potrebnú dĺžku a bola k tomu i špachtlička, aby sa rožky podľa potreby dali prekladať. V návode bolo, že formu môžete použiť tak, že ju položíte na plech stranou s ostrými hrotmi nahor, dáte na ňu rozvaľkané cesto, prejdete váľkom a na plechu máte 28 rožkov. Ak chcete, môžete rozvaľkané cesto nechať na doske, formu otočiť ostrím dolu, prejsť váľkom a rožky na plech preložiť špachtličkou na plech.
No, nekúpili by ste to?
Dnes nastal jej čas. Zamiesila som a rovno z dvoch dávok, veď mám formu a pôjde to šup-šup. Cesto som nechala vychladiť, časť som rozvaľkala na predpísaný rozmer, preniesla na formu na plechu, prešla váľkom...... Lenže váľok cesto hrnul pred sebou, takže prvé rožky boli tenšie ako posledné. Nas nedogoňjat, skúsime druhý spôsob! Skúsili sme, ale asi päť minút som vyškrabovala cesto spomedzi otvorov na forme a zároveň som zistila, načo má špachtlička špičku na rukoväti, lebo tou to išlo najlepšie. A že návod o tom mlčal!
Tak som sa vrátila k prvému spôsobu, ale váľok som vymenila za taký, čo sa drží len v jednej ruke, s tým to išlo lepšie.
A teraz si myslíte, že som pokračovala do zdarného konca! Chyba! Kým som takto šaškovala, cesto sa zohrialo a musela som ho dať znovu vychladiť. Ďalší problém nastal, keď už cesta bolo pomenej. V jednom kroku som vykrojila osem, nie dvadsaťosem rožkov a neskôr i menej. Priznám sa bez mučenia, kus cesta som vyhodila, už som strácala úsmev a dobrú náladu.
Rúra bola vyhriata, plné plechy na terase vychladené a mohla som začať piecť. No, piecť! Spomínate si, prvé rožky neboli rovnako hrubé. Tie tenšie sa zachovali sa úplne nezodpovedne a zhoreli, kým sa tie hrubšie dopiekli. Tak som použila špachtličku (ako dobre, že ju pribalili, vyzerala som s ňou elegantne) a štvrtinu plechu vyhádzala do koša. Ostatné tri plechy sa už upiekli seriózne.
Keď som si uvedomila, koľko času som nad rožkami strávila, uvedomila som si, že ručne by som ich našúľala oveľa skôr.
Tak som formu a jej príslušenstvo vyumývala, vyutierala, uložila do vrecka a vyložila na najvyššiu policu v komore. Mala som chuť pridať veniec a nápispom "Odpočívaj v pokoji", lebo tak skoro ju určite do ruky nevezmem.
@zareaguj


Diskusia k článku

marianne69
:-DDD @sovka tusim,ze ste spominali pri mojich Lahodnych roztekoch,ze ste kupili formu na ne a bude mat premieru. Bola som fakt zvedava,ci to bola dobra kupa,len som nechcela otravovat s vypytovanim:-)Mala som na nu zalusk aj ja,ale mala som tusaka,ze to asi nebude s nou slavne.No co uz,neostava len sulat:-)
mata3636
aj ja som nad tou formou uvažovala a presne ako @marianne69 som mala tušáka, že to nebude ono. ja si cesto na rohlíčky rozvaľkám a okrúhlou formičkou vykrajujem polmesiačiky. šúľať sa mi nechce :))
frezia68
Nu što,dogoňjat :-) A vieš,že som sa pri nej tiež zastavila,ale sme len dve,načo?Ale páčila sa mi.No forme na laskonky som neodolala,len ešte je nevyskúšaná,príde jej čas pred Silvestrom a uvidím.Chcem pozdraviť autora nápadu a vidieť jeho tvorbu.Nemáš zlú susedku?Podaruj :-) Pri upratovaní som nedávno vyhodila dosť zbytočných vecí,ale v dome je viac miesta,tak si tam chvíľu postojí. Nie každá nová vec znamená pokrok,škoda :-( ale 3 plechy robia radosť a si šikovnejšia,ako nejaká forma,nie?
hannah22
vďaka za skúsenost.... uvažovala som o kúpe ale vidím že ušetrím ..... :))
ela77
@sovka62 , nám si vylúdila úsmev na tvárach, prepáč, nie škodoradostný, ale tebe do smiechu nebolo. Viem si predstaviť ako si soptila, možno potichu, možno nahlas. Ja som v Trnave na trhoch neodolala a kúpila som radielko na robenie mriežky, také nič a kopu peňazí. Mal to byť darček, ale neodolala som a vyskúšala ho či si nekúpim a ja pre seba. Robila som tvarohový koláč, no ale ak mi niekto poradí, budem mu vďačná. Darmo som radielkom nakrájala cesto, ale ako ho dostať také nakrájané na plech????aby tá mriežka sa tam potom roztiahla a bola pekná??? Možno je to na menšie koláčiky, ale na celý plech jeden plát som nedokázala preniesť tak aby bola mriežka, takže zostávam u klasiky. Narežiem pásy a mriežku urobím tak ako naše mamky a staré mamky robievali. Len teraz dúfam, že obdarovaná osoba mi nepovie, že už také má a pekne to odpočíva v polici, lebo je to nanič.
matata1
@Sovka62 keďže patrím k druhu Lenivec obecný aj ja som na tou formou uvažovala podobne ako @marianne69 a @mata3636. Taktiež ma zaujala aj forma s rôznymi tvarmi na vykrajovanie väčšieho množstva pečiva a medovníkov, ale obidve pokušenia som zamietla. Našťastie. Ako vidím, ušetrila som :o)))
evanaaa
@Sovka , ešteže si si to nenechala pre seba a zverila sa s tým, aspoň si pomohla ušetriť za niečo, čo nefunguje tak, ako má. A raz - dva krát do roka si to spravíme po starom - bez starostí. Ja si ušúlam dlhý šúlec a ten narežem rovnomerne na malé šúlky, ohnem a - je to! Ale viem si predstaviť, ako si sa s tým nerváčila a ľutujem ťa, no už je po tom.
alik0501
Tak ja za seba poviem, že ja nebanujem, že ju mám :-) Robila som už dvakrát rožteky. Prvýkrát asi mesiac dozadu lebo som to chcela otestovať, teraz už rovno z dvojitej dávky. Ja to však robím tak, že rozvaľkám cesto na doske, tam normálne pritlačím na to formu (ako keď klasicky vykrajujete vykrajovačkami), na doske som trošku pošúchala, aby sa neprilepilo na dosku, prebytočné cesto som len tak od oka odrezala, na doske otočila formu a rožky buď vypadli samé, prípadne som im rukou jemne pomohla. Potom už len poprekladala na plech. Všetky boli rovnako hrubé a rovnako veľké - ja som spokojná :-)
nicopopa
To iste sa stalo aj mne. Stastna, konecne, sup sup a vanilkove rožky budú hotové. Ale predsa som citila, že asi nie všetko bude také dokonalé ako sa zdá na prvý pohľad. Cesto sa mi lámalo, rožky boli raz tenšie , raz hrubsie, zhoreli mi a nakoniec som ich aj tak dokončila šúľaním rukou. Takze teraz tú formičku pouzivam na "linecke" podkovičky, zlepim ich a potom ich namočim do cokolady. Stastne a vesele Vianoce baby!
aroooo
@sovka62 , ale tú špachtličku z tej vysokej police zlož, veď bola najužitočnejšia!:::)))) Závin som upiekla včera,dnes mi chutil ešte lepšie, pochválili aj susedy, otestovala som aj nový foťák zatiaľ bez návodu, mám nejaké fotky, medzi sviatkami za pomoci suseda asi aj dám sem.
elisticka
@Frezia68 tu formicku na laskonky to si urobila dobre je to velky pomocnik pri peceni .. mas ich potom krasne jednake ... varecha.pravda.sk/recepty/laskonky-celiaticke-fotorecept/...
ja som ich robila uz viac krat no zabudla som trocha vymastit formu ze sy potom lepsie robia... a tie rozteky to som videla viac krat no nekupila sa mi zdali moc od seba ...ale vidim ze v tom recepte co uvadza link @viera1 tam su rozteky krasne :-))
sovka62
Ďakujem vám, už mám trocha lepšiu náladu, rožky sú aké sú, hlavne sú v plechovici a čakajú na hostí. Aj ja som videla tie krásne rožteky z formy, preto som sa tak tešila, že mám tú svoju. Ale klikla som si na recept a tajomstvo sa odhalilo. Forma na tie vydarené bola z Tescomy, moja len neznačková a asi platí, že ke´d dvaja robia to isté, nie je to to isté.
@matata3636 , s tou formičkou to skúsim, ďakujem za radu.
@alik0501 , skúšala som aj tak, ale cesto sa mi napchalo do tých priehlbiniek na spodku dosky a ledva som vyškrabala.
@nicopopa , aj ja som rozmýšľala, že ňou skúsim niečo iné.
@aroooo , máš pravdu, špachtličku vyberiem, tá mi jednoznačne pristane. Recept na závin som odložila, tak neskôr skúsim aj ja, teším sa s tebou, že si trafila ten správny.
Všetkým vám ďakujem, že ste ma v tom nenechali samu a prajem krásne Vianoce a veľa šťastia v Novom roku.
pivonka
@sovka , vďaka za dobrý príspevok. O tom je Varecha, podeliť sa so skúsenosťami, dobrými aj zlými. Ušetrila si mnohým Varecháčkam peniaze aj sklamanie. Už mám tiež za sebou jeden pokus o racionalizáciu tvarovania rožtekov (cesto som pretláčala cez mlynček, lebo som si dala urobiť na lište okrúhly otvor), ale až taká sláva to nebola a šuľkám doteraz.
amelie
@sovka , vďaka za varovanie, už som tú formu nieko+kokrát obzerala v obchodoch, ale otvory sa mi zdali trochu malé. Ale som rada, že @alik pripojila aj svoj postup. Mne osobne neprekáža šúlľať rožteky:-)
rikina
milá @sovka , mám presne rovnaký zážitok ako ty. tiež som si formu kúpila v nádeji, že si prácu uľahčím a bolo to presne opačne. ale nedala som sa odradiť a pre uľahčenie práce som spravila ešte jeden pokus - v tescome som si kúpila formu, do ktorej sa cesto tláča, myslím, že je tam 42 rohlíčkov a to je naozaj veľký pomocník. a kúpu formy - plechu som neoľutovala...;o)
aroooo
@sovka aj ja prajem všetkým príjemné sviatky, už aj @babinka sa informovala ako to dopadlo s tým závinom.
sovka62
@rikina , už som uvažovala, či ich nepiecť rovno vo formičkách na rožky, ale tých mám málo. Ale keď stretnem takú formu akú máš ty, asi neodolám.
vini55
Ďakujem, chcel som ten zázrak kúpiť polovičke, no to by som musel asi nosiť prilbu, aby mi to neobúchala o hlavu. Pekné sviatky všetkým.
1x bgvh
bubaya
Ja som tiež lenivá kuchárka, ale rozberať, skladať, chladiť, prenášať, špachtľovať - nikdy. Na doske vyvaľkám tenký šúľok, vezmem oválnu formičku, nasekám ňou rovnaké kúsky, pri prenose na plech im trošku stlačím končeky a na plechu ich ohnem. Dve sekundy na jeden rožtek, malý ako detský prštek.
tatty
sovka, už som sa rozhodla..kúpim si formu, rožky budem šúľať pravou rukou a v ľavej budem držať špachtličku. Nech som elegantná :-)
irenaw
@sovka62 ďakujem ti za skúsenosť, nie všetko sa musím naučiť na vlastných chybách :) k tým rožtekom z formičiek: tento rok som niekde videla rožky robiť tak, že do plechovej formičky dali potravinársku fóliu a vtlačili cesto. vyklopili na plech a tak ďalej. stačila im na to jedna formička. ale sama som neskúšala. nech sa ti ďalšie vydaria.
janger
Aj ja mam tu formu, zatial som ju neskusala. Teraz uz ani nemam chut ;-). Dobre, ze si to napisala, @sovka.
ancicka
@viera1 ,no mriežkovaný valček na cesto je niečo celkom iné,ako vykrajovacia forma na rožky.Z valčekom som spokojná.
Ja som tu formu na vanilkové rožky tiež veľa raz obzerala,ale mne sa moc nepáčila.Ja mám tých vykrajovačiek toľko,že som si povedala,že už nebudem ani nič kupovať.A ako vidím,čítam,a ako sa poznám,že asi ani ja by som s ňou nebola spokojná.
enss
Ja robím vanilkové rožky na mäsovom mlynčeku cez špeciálnu formičku. Ide to týchlo a sú pekné.
morza
rikina, do tej formy si vtláčala cesto ? Ako si potom vyberala rožky ? Alebo je tá forma teflonová ? Videla som ju, ale myslela som, že bude problém s rožkami po upečení.
sonulienka
No dievčence pridám sa aj ja taktiež som si kúpila pravdepodobne takú istú formu ako @sovka62 a tiež som cesto zoškrabala s formi a rožky som robila ručne a už je tiež odložená tak aby mi ani nepripomenula tie nervi ktoré som mala keď som skúšala ako rýchlo urobím rožky.
alalea
ja som tento rok piekla vanilkove rozky s formou... no bol k nim aj recept, ktory bolo cesto redsie a tak som ho vlastne rozotrela do formy a slo to sup-sup :) piekli sme aj s kamaratkou a bolo to to najjednoduchsie, co som tieto sviatky piekla... ja som s formou velmi spokojna :)
45678
@sovka , prepáč, ale zasmiala som sa dosýta, Tvoj popis je taký, akoby som Ti to diktovala ja :-)) má to jednu odchýlku, ja som formu vyšmarila, jednoducho som si nedokázala viac predstaviť, že sa zopakuje rovnaký scenár.
Kúpila som si plech -formičku kde sa cesto vtláča a som spokojná , avšak, ku spokojnosti prispelo zvonenie telefónu a ja som sa nepokúšala vyberať rožteky za horúca, ale vychladli vo forme a vtedy sa vyšuchli krásne celé ako jeden. Horúce sa mi lámali a ťažko vyberali. Za nevýhodu považujem to, že plech treba zasa nechať vychladnúť a natlačiť ďalšiu dávku, alebo mať k dispozícii ďalší, lebo
myslím, že viaceré sme tej zásady, keď je rúra horúca, treba ju využívať :-))
sovka62
@45678 a @alalea vy ste asi mali takú formu, ako spomína @rikina , teda takú, do ktorej sa rožky vtláčajú. Takú som zatiaľ nevidela, ale tuším ani nebudem uvažovať o kúpe, rožky pečiem raz za rok, tak ich pekne našúľam ručne ako doteraz.
45678
@sovka nie, nie pôvodne som mala takú ako Ty, ale som ju vyhodila, táto je naozaj na vtláčanie a je fakt dobrá, a možno by si rožky piekla častejšie :-)) predávajú ju aj v Kauflande a Metro
marijanka712
@ sovka ja patrím medzi tie , ktoré radi skúšajú novoty ked u @ danculky som videle tie rovnake rohličky objednala som si ju s dobrecukrovinky za dva dni bola na stole a tak na Vianoce som ju už použila keby som si toto prv prečítala nebola by som sa do nich pustila ako dobre. Ja som , ale môj osvädčený rp nepoužila , ale som prevzala od @ &danculky lebo som vedela , že asi nie je jedno aké cesto sa použije a čuduj sa svete urobila som ich bez problemov. Najskôr som vyskúšala tú metodu -vyvalkať na podložke priložiť formu a vtlačiť preniesť na plech, ale rohličky počas prenašania sami padali a preto som urobila ten druhý spôsob cesto som preniesla valkom na formu najprv lahko som prešla a potom som skôr trocha pritláčala s citom ako valkala pekne padali na pripravený plech. Takto som poučila aj dcéru , ktorá piekla asi za dva dni za mnou , tiež cesto robila podla môjho doporučenia a tiež z dvoch dávok sa jej vydarili. Nebol problém aj ona hovorila, že prvý výtlačok nie je taký vydarený , ale potom to bola už malina. Tak dievčatá formu vybrať oprášiť a skúsiť a to skuste si ten rp. vymeniť za @ Danculkin .Ja už uvažujem o forme na medovníčky -prajem vám vydarené repete aj tebe @ sovka 62 skus porovnať ten rp s tvojim a ešte ja som cesto večer zapravila dala do chladničky a ráno robila obyčajne tieto cestá ja robím tak .
sovka62
@marijanka , ďakujem, hádam to teda ešte skúsim, ale niekedy neskôr. Tie rohlíčky som vyrobila maličké a hoci sú veľmi pomalšie sa míňajú, alebo sa mi to len zdá preto, že ich je tak veľa. Ale u nás sa zjedia hocikedy, vnučky to majú radi.
hankatn
milá marijanka, moja teória je, radšej hodinku budem rozmýšľať ako sa narobiť a tak vanilkové rožky vykrajujem kolieskom na polmesiačiky, tak miniem skoro celé vyvaľkané cesto naraz, ale musí byť vyvaľkané na hrúbku asi 8mm
sovka62
@hankatn , ďakujem za typ. skúsim podľa teba. Veľmi by sa mi páčilo nemať zvyšky, to nekonečné zmiesenie, vykrajovanie, opäť zmiesenie, vaľkanie ma akosi nebaví.
sovka62
@hyra , ďakujem za komentár a za recept. Len som si nie istá, či píšene o rovnakej forme. V recepte sú fúkané rožky pečené vo formičkách, ale moja forma je na vykrajovanie. Tak neviem, keby som ich piekla bez formičky, asi by sa rozliezli.
Ale receptu som rada. Fúkané som piekla len raz, jeden plech super, na druhom sa cesto nenafúklo a vo formičkách držalo ako repíč, ani odmočiť sa nechcelo. Tak oprášim svoje drobné formičky a vyskúšam z pol dávky, hádam sa podaria.



 



TOPlist