Bryndzové Halušky

namarie - fotkanamarie, 18. novembra 2013
Pokladám sa za rodenú Slovenku, aj keď moje korene su z jednej
polovice slovenské a z druhej africké.
Mama a babka - Slovenky, ma však naučili úžasné množstvo
receptov klasickej slovenskej kuchyne, či už to boli zemiakové placky
- harule, alebo sviatočná kapustnica, buchty, strapačky a tak
ďalej....
Všetky recepty mi nakoniec išli od ruky a ľahko... Jediný ktorý mi
vedel dať zabrať boli slávne BRYNDZOVÉ HALUŠKY.

Existuje mnoho spôsobov, mnoho názorov, receptov, trikov, tipov
a iných zjednodušení a vylepšení si tohoto klasického receptu.
Asi sa nikdy nebudem pokladať za profesionálku, ale po poslednej
skúsenosti si môžem s pokojom v duši povedať, že ich prípravu
zvládam :)
Robili sme ich s frajerom a dnes si ich urobíme zase - a ja Vám to
krásne nafotím a popíšem :)

DOBRÚ CHUŤ!
@zareaguj


Diskusia k článku

aroooo
tak sem s tým.... a aj na ochutnanie pošli
evanaaa
@namarie , čakáme.....bryndzové halušky mám rada, aj keď ich často nerobím, a ak to sem dáš, tak daj do receptov.
kuchticka
@namarie - obdivujem ta. Ja som rodena Slovenka, oba rodicia Slovaci, ale odisla som zo Slovenska velmi skoro a z domu taktiez. Nikdy som sa doma nenaucila tie halusky varit. Skusala som ich niekolkorazy, ale neboly nikdy tak dobre ako by maly byt.
aretta
U nás sa bryndzové halušky nevarili nikdy. Nevarila ich moja starká, mama a ani ja. Považovala som ich za také to "výletné" jedlo. Všetko sa ale zmenilo narodením mladého muža, ktorého foto je u mňa v profile. Prvýkrát ich ochutnal ked mal asi rok, ako ináč, na výlete. Už vtedy spratal skoro polovicu mojej porcie. Teraz má 6 rokov a zo mňa sa stal "expert" na halušky :-) Jednoducho ich miluje. Ked sú, tak ich papá na obed, večeru a musím mu aspoň trolinku skryť aj na raňajky. Aj teraz v sobotu mi zdrhol obedovať k starej mame, boli bryndzáky :-)
janealli
U nás sú bryndzové halušky rodinným jedlom číslo 1, aj keď u mňa to v mojej minulosti tak nebolo. Pochádzam z oblasti a rodiny, kde domácej bryndze bol celoročne dostatok, ale ja som ju ako dieťa a tínedžer výslovne neznášala. Keď sa varili bryndzové halušky a tie sa varili často, mne ich robievala moja dobrá stará mama s napoly popučenými zemiakmi - u nás sa to volá sadzanky pomedzi grule. Až keď som si založila rodinu, naučila som sa bryndzové halušky variť a neskôr ich aj jesť. V súčasnosti sú bryndzové halušky najobľúbenejším jedlom mojich detí i mojich vnúčat, ktorým ich varím od mala a naučili sa ich jesť a chutia im, aj nevesta a zať, hoci pochádzajú z oblastí Slovenska, kde sa halušky s bryndzou nevarievali. Samozrejme musí v nich byť veľa škvariek z rozpraženej slaninky.
hubata
Na Záhorí sme bryndzové halušky tiež nevarievali, u nás sa varili najviac z múčnych jedál asi makové slíže, ovocné béleše, lokše, palacinky. Naučila ma ich variť moja svokra a vtedy sú dobré keď je v nich veľa bryndze a slaninky.
eman
Tak ja som ich robil raz v zivote ,chcel som sa pochvalit na chalupe na sudetách v cz,bol som prekvapeny sám,ako sa mi podarili,no češkovia mi to neocenili,pritom som brindzu zmiesal so smotanou ,cesto som mal zemiakove a halušky rucne hádzane a spravilsom aj fantasticke škvarky. Hold,su na knedlo vepro zelo,co maju fakt vyborné.
rea1
@eman , moja kamarátka češka a jej brazílsky manžel zas halušky nezriadene milujú. len ona ich nevie ani za ten svet spraviť. stojí pri mne, pozerá mi na ruky, 100x si všetko dopodrobna napísala (!) a nie a nie. teda - aspoň ona to hovorí. aj z prášku už skúšala, ale urob zemiakové halušky z prášku! :-)) takže to vyzerá tak, že keď oni majú prísť ku mne, chystám taký kotol halušiek, akoby mala prísť rota vyhladovaných drevorubačov - a ešte sa nestalo, že by čo i len jedna ostala. už som Francisca prichytila, ako stojí o tretej nadránom v kuchyni a láduje ich nastudeno, bez bryndze, polievkovou lyžicou rovno z hrnca. a keď idem ja do prahy, hoci aj len na služobku na jeden deň, beriem so sebou aj kilo bryndze a haluškár a po práci utekám na návštevu a miesto pokecania pri kafíčku šmidlám halušky, varím a nakladám ich do na to prichystaných nádob na odloženie do mrazničky, kávu chlípem stojac pri šporáku a pokecávame cez plece pri plnom kuchynskom nasadení. nuž čo. nuž nič. mne to problém nerobí a oni si pomľaskajú. :-)
amelie
keď sme boli ešte študenti, jeden z našich cyperských kamarátov "hodil šabľu" pri pohľade(!) na bryndzové halušky v Slovenskej reštaurácii na Dunajskej. Po promócii sa nám priznal, že mu doma bude chýbať ríbezlák z Karlovky a bryndzové halušky:-)
cupcake
Bryndzove halusky som sa naucila hadzat za asistencie mojho otca, ktory pochadzal z Banskej Stiavnice, stale som na prisunutej stolicke ku sporaku a snazil sa ich hadzat. To som mala asi 13 rokov/strasne , ale strasne davno je to/. Teraz zijem mimo domova a halusky su najoblubenejsie jedlo mojej nevesty, ktora si ich ma strasne rada a dokonca si ich rozkazala aj na jej narodeniny. Sice bryndzu si musim aj sama urobit, lebo tuna nie je dostat , je tu nejaka polska, ale nebyva cerstva. Slaninku vsak dostanem vybornu madarsku, takze vsetko chuti, ako ma. A chutia aj mojej jednorocnej vnucke, poriadne sa nimi naprace. Takze verim, ze chutia . Je pekne, ze si sa to naucila. Ako moj nebohy otec hovorieval, kazda spravna slovenka musi vediet hadzat halusky, moja dcera ich vie tiez.
hubata
@janealli - nehodíš recept na "sadzanky pomedzi grúle" do receptára, nech si ich môžme uložiť do KK?
Vďakááá!
mariamka
napodiv u nas, na "Madaroch" sa klasicke bryndzaky nerobili, iba čusky s tvarohom /vtedy so syrom - tvaroh rovnal sa syr/ to az ja som zaviedla a maminu privykla :) robim ich tiez ale nie casto, aby sa ich moji neprejedli a brali ich ako "nieco viac" , rezen mozu mat hocikedy, ale bryndzaky, to je inaa :) paci sa mi ze si dala v nazve halusky s velkym Haa,, mozno nahoda, mozno ciel, ale splnil ucel,, doHaluskovania :)
australanka
Zaujimave prispevky. Mam v Sydney kaviaren a halusky su jednym z jedal ktore podavame. Bohuzial bryndzu si musim mixovat sama. Maju ich radi hlavne Francuzi. Na FB mi napisala jedna mamicka, ze jej syn si pytal halusky pribalit do skoly a ona je Maori z NZ. Boli vyfotene aj v novinach, (podobne ako Varecha). Dalsie nase popularne jedla su: szegedinsky gulas, svieckova, paprikas, rybi salat, tvarohove kolacky.Mam 4 deti, dnes dospele, to bol hlavny dovod, preco som musela zacat varit. Moja mamicka varila vyborne a tie chute mi vycibrilo jej chutne jedlo. Ucila som sa varit z knizky Slovenska kucharka a ked prisla 1.krat na navstevu, tak ma pekne poprehanala,to sa tak nerobi a toto musis takto. Moc som jej za to vdacna. Zivime sa tu s tym uz 19 rokov.
cupcake
Mohla by si napisat, ako si brydzu robis? Ja zijem v USA a tiez musim bryndzu robit sama, je to OK., ale mozno je tvoja lepsia. Miesam fetu a cream cheese a pridavam trosku kyslu smotanu, lebo inak je to huste.
gubics
Nechápem, čo je také ťažké na varení bryndzových halušiek. Je to jednoduché ako facka, akože sa to nemôže niekto naučiť?Pozrite si na youtube, či tam niekto nepredvádza prípravu halušiek!
evaann
@cupcake ,tiez som dlho hladala v Australii cim nahradit bryndzu,miesala som fetu a ovci syr a vselijako kombinovala.Niekto mi poradil aby som ten ovci syr zmiesala s kozim a veru ten kozi syr tomu celemu dal taku ,,ostrost"podobnu ako ma bryndza.Uz inak ani nerobim.Ked je to huste,tiez zriedim kyslou smotanou...



 



TOPlist