Ak jete kobylku, nepozerajte sa jej do očí

zemo - fotkazemo, 15. decembra 2009
Bol som dlho preč. A tak v snahe povýšiť Varechu.sk do nepoznaných zákutí kulinárie, rozhodol som sa ponúknuť moje skúsenosti s entomofagiou.

Aj keď tento spôsob varechovania je úplne samozrejmý a každodenný pre dve tretiny ľudstva, upozorňujem, že pre slabšie žalúdky to bude dosť krutý návrh na stolovanie.

- - -

Asi pred desiatimi rokmi ma upútal mladý študent zo Zlína. Internet bol síce v plienkach, ale on už vtedy oduševnene na svojej privátnej stránke propagoval, ako som to nazval, hmyzožrútstvo. Vybrali sme sa teda za ním s kamerou a s odvahou ochutnať jeho jedálniček.

V rodinnom dome, v tichej štvrti pod lesom, nás zanietený mladík, ktorý asi už vtedy vedel, čo nás v hrnci o pár rokov čaká, privítal. A začal skúšať, čo znesieme. Pripravil nám kobylky ako čipsy. Múčne červy. Ako dezert cvrčky v čokoláde.

Režisér Vladko Fischer zahlásil o tri štart. Maťo ideš! A Maťko Landl, ktorý Čudnú šou uvádzal, sa zhostil úlohy. Bol hodný prezidenta! Vravel, čo som u napísal do scenára a okrem toho nemusel ani hraž etudu šokovaného Európana, ktorý po prvýkrát dáva do úst nezvyčajné jedlo.

V jeho tvári sme videli napäté prekvapenie, ktoré by nevykúzlil ani Othello, keby zistil, že zaškrtil namiesto tej svojej - Bačovu ženu. A pustil sa sa do stravy na tanieri. Jedol, vyvádzal, kúzlil! Rejžo Vlado nevydržal. Zreval: "Dobrá, berieme!" I naplo ho... Maťo sa ako pomstiteľ pozrel na nás. "Teraz vy!" Posunul misu s kobylkami pred nás.

Nám všetkým dalo pokračovať v jeho stravovaní po jednoznačnom odsúdení chrobákokulinárie od pán režiséra, ktorý je na pľaci dôležitejší ako náš Osud, veľa premáhania.

Nakoniec sme sa potľapkali po pleciach. S postupnými výkrikmi: „Čo sme mi horší ako nejaký komediant?“ sme dosiahli v celom štábe hladinu Alfa, kedy vám nezáleží, či prežijete, ale vašou jedinou túžbou je mať pomník nespravodlivo zahynuvších a tak sme sa naraz odvážili oprobovať túto neuveriteľnú váru.

A nebolo to zlé! Bolo to výborné!

- - -

Entomofagia je využitie hmyzu ako potravy. Existuje množstvo receptov, s ktorých vyspelý Západ dostáva prinajmenšom žalúdočnú žíhľavku. Stredoeurópan a hlavne Stredoeurópanka v Česku zrádnika a nás minimálne šľak traf.

- - -

Kobylkym alebo sarančatá, čert to ber, boli také, ako sme ich, ako deti, chytali na lúke. Boli na rozdiel od nich do hneda opražené. Chrumkali. Jemne slané a mierne pikantné.

Len sme ich nemohli jesť od hlavičky. Nejakým zázrakom hmyzuliakom zostali v hlavičke po pečení nepuknuté očičká. A papať tento hmyz, keď sa smutne, presmutne pozerá upečenými očami na vás, to sa naozaj nedá. Preto nám onen mladík poradil. Jedzte ich od zadku. Ale pozor na nožičky! Naozaj sa dosť ťažko dostávajú spomedzi zubov.

----

V Afrike, juhovýchodnej Ázii a severnej časti Latinskej Ameriky je konzumácia hmyzu otázkou prežitia. Okrem predsudkov nie je žiadny dôvod, aby sa vysmážané cvrčky alebo kobylky nestali delikatesou. Napríklad Japonci to už pochopili. Dostať u nich darčekové koše plné jedlého hmyzu. Nekecám!

Hmyz, a teda aj jeho larvy, obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny. Až 80 percent! V obsahu nenasýtených kyselín sa hmyz dá pokojne porovnať s mäsom hydiny a rýb. S ostatných zverov, ktoré si kladieme na tanier, musíme takmer polovicu vyhodiť ako nepoužiteľný odpad, hmyz sa dá spucovať skoro celý. Okrem toho, na rozdiel od kravičiek, či sviniek, sa reprodukčné schopnosti tohto druhu nižšieho potravinového reťazca, nedajú ani porovnať.

Chrobákovia a chrobáčice si užívajú, kde len sú, aj v banke, a tak aj vyzerá potom ich reprodukčný proces! Teda ich prepchatá pôrodnica!

- - -

Ako druhý chod sme dostali špagety. Trochu opražené. S kečupom a posypané postrúhaným syrom. Hovoríme si, konečne sa skončili pokusy na úbohých! Chyba lávky! Papkali sme smažené múčne červy s cestovinou. Mali však tú výhodu, že ich medzi nadrobno polámanými špagetami, nikto nerozoznal.

- - -

Entomofagia je úplne normálna v 113 krajín sveta. Žije v nich až tritisíc etnických spoločenstiev. Pre nich je chrobák alebo červíček strava úplne normálna.

Doteraz poznáme až 1 400 druhov jedlého hmyzu. Čo v porovnaní s početnosťou tohto druhu – až 400 miliónov – nie je koniec.

Nakoniec – gastronomická veľmoc Mexiko popri hovädzom a fazuli má tretie národné jedlo. Používajú až 200 druhov hmyzu!

- - -

Na záver, ak ešte vládzete čítať, si nechám citáciu rozhovoru, ktorý som o nezvyčajných kulinárskych „potvorstvách“ urobil s Maťkom Nikodýmom. (Boží človek!)

Je stále dobrodruhom so sklonom vyskúšať všetkom osobne. O ochutnávaní hmyzu v juhovýchodnej Ázii mi povedal.

„Kto je normálny? Hmyz je súčasťou prírody a dá sa zjesť. My sme si povedali, že je to odporné, a preto to nejeme. Ak by však nejaký veľký potravinársky koncern s obrovským reklamným vplyvom si povedal, teraz im ponúkneme napríklad extrakt z motýlích húseníc a na krásnom obale dá upozornenie, že je mimoriadne zdravý, vracia organizmu proteíny, čo je výborné na potenciu a pre vaše deti, tak sa ľudia v supermarketoch za tým potrhajú.“

- - -

Pozor! Tajomstvo od Maťa: Ferdo Mravec je nejedlý!
@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
je pravda , ze niekedy staci dobry obal a spravny marketing a ludia zjedia vselico a nevzrusuju sa .ale aj u nas jeme vselico - malokto vie ako vcielky vyrabaju medik .Ked som zistila , ze ho vcielky vlastne "vykakaju" tak som sa sice zacudovala ale to ma neodradilo . Zrele ceresne nikdy nepreverujem ci nemaju cerviky , mne chutia s nimi aj bez nich . ked ti nieco chuti - nepatraj po povode ....mozno to jest uz nikdy nebudes a bude ti to v konecnom dosledku luto . Takze co si dat tak na veceru ryzu s "blacangom"? / azijska omacka pripravena z ryb ktore zreju v hrnci na slnku pol roka dokedy nemaju tekutu konzistenciu a naozaj osobitu chut / .je to plne proteinov a vraj ked si zvyknes tak aj dobru chut .....
cateri78
Prepacte ak som Vas urazila.Nebol to ucel.Ale na taketo stranky nepatria pribehy z tzv."Pycerijii".je a mal by to aj ostat seriozny program.Velmi ma vsak zaujal Vas clanok o entomofagii.Ako to vyzera,ste vzdelany clovek ale velmi prhky.Nepiste o Nemecku,ak ste tu nezil a potom ja zijem medzi 2 krajinami,narodnostami a 3 kulturami.Nemeckou,tlianskou a slovenskou.Co myslite ktora je zaujmavejsa????Asi ste nepochopil to co chcem povedat v mojom profile.Skuste si to este raz prelozit a potom jedovato ako had reagujte.Dakujem a este raz sorry
zemo
Reagoval som ako Talian. Ale za tým, čo som napísal, si stojím. A vzdalaný som až hrôza a v Nemecku, konkrétne s slobodnom a voľnomyšlienkarskom hanzovnom meste Brémy som určitý čas pobudol. Takže nereagoval som jedovato, len apriori nasrdeno! A práve na tieto stránky patria príbehy z pycérii, pretože úroveň väčšiny stravovacích zariadení ju na Slovensku úboho krutá a ako tomu pomôcť, keby sme na blbounov nejapných so žufaňou za chrbtom neupozorňovali?



 



TOPlist