7-chodová fantázia

gourmande - bez fotkygourmande, 26. októbra 2012
To, že mám blízko k francúzskej kuchyni vedia všetci moji známi. Vie to aj moja priateľka, ktorú pravidelne vo Francúzsku navštevujem a ktorá mi pripravila špeciálny gastronomický zážitok.
V jeden deň ma pozvala do krásnej reštaurácie s výhľadom na more a už len ten pohľad ma napĺňal príjemnými pocitmi, ale to som ešte netušila, že to bude len aperitív pred tým, čo naplní môj tanier, chuťové poháriky a žalúdok. Originálne na tom celom bolo, že menu sa nazývalo Dôvera a tak sa úplne odovzdali do rúk šéfkuchára. Francúzska priateľka sa zároveň počas celého menu zabávala hádaním odrôd vín, prípadne aj ich pôvodu.
1. Ešte pred predjedlom nás navnadili "les amuse-bouches" - chuťovky, ktoré tvorili 3 plnené mušle a k tomu v poháriku pena z červenej peny. K tomu sa podávalo biele burgundské víno.
2. Predjedlo tvorila "Foie gras", teda husacia pečeň s čerstvým cukrovým melónom a melónovým šerbetom. Pri tom sme popíjali červené porto.
3. Ako prvý chod k nám na tanier priplával morský vlk na varenej zeleninke. Podávalo sa biele provensálske suché víno.
4. Hneď po tejto lahôdke nám priniesli jahňacie mäso, samozrejme len malý kúsok s bylinkovým maslom, zapíjali sme pohárom červeného Cabernet franc z oblasti Lorraine.
- po výbornom mäsku priniesli "le Trou normand", čo bola zmrzlina zaliata mätovým alkoholom, čím sme sa mali prichystať na druhú polovicu jedinečného menu.
5. Bohužiaľ si už nepamätám druh syra, ktorý sme degustovali, ale jedla sa k tomu teplá opečená cibuľka a čerstvý šalát. Zalievali sme to všetko červeným barikovým vínom z oblasti Gascogne.
6. Prvý dezert tvorila vanilková zmrzlina a na tanieri ju sprevádzali pečené figy. Túto lahôdku nám servírovali so šumivým Vouvray.
7. A na záver originálne jedlo: cannelloni plnené fromage blanc a jahodami. Všetko sme to ukončili sladkým korzickým muscat.
Viem, chvíľami sa môže toto moje vymenovávanie zdať trochu snobské, ale pre mňa to bol zážitok na celý život. Zaujímavé je, že som sa necítila ani prejedená ani podgurážená. Všetko to boli menšie porcie na potešenie chuťových buniek a ku každému jedlu max. 1 pohár vína. Pre vážnych záujemcov o vyskúšanie menu poskytnem potrebné info. Treba si však siahnuť trošku do vrecka...
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Už aj tu sa robievajú degustačné večery o viacerých chodoch a ku každému chodu sa podáva vhodné víno. Len sa to akosi nechytá, na jednom z nich sme sedeli piati pri jednom stole, inak reštaurácia prázdna. Nuž áno, nie je to lacná záležitosť, ale človek má možnosť ochutnať jedlá, ktoré sa bežne nepodávajú.
gourmande
to som nevedela, ze to existuje aj u nas ... ale ved ani tam nas nebolo vela, boli sme traja pri 1 stole, inak bola restauracia prazdna... myslim, ze nic moc na krizu
evanaaa
Neviem, či by som zvládla všetky chody, ja zjem ozaj málo, asi nemám dostatočne veľký žalúdok, ale skúsila by som, ak by som mohla.....len to víno by pre mňa neboo, asi by som nemohla žiť vo Francii, kde sa pri každom stolovaní jedlo zapíja.
evanaaa
...pre mňa nebolo, oprava - škoda, že sa chyby nedajú opraviť priamo aj keď už komentár odošleme.
babav
Francuzi vedia najlepsie ako podrazdit chutove kanaliky...krasny gurmansky zazitok;-)
douglas
Hmmm...to musela byt lahoda-pohoda. Mam podobnu zkusenost, ale zo Severneho Irska. Po cely cas som zo zasklenej restauracie zirala len na more a nie do taniera :). Niektore chody by som urcite vynechala vratane muskatoveho vina ovsem okrem jahnaciny! :).
violetacamorova
To musel byť skvelý zážitok, ani si to neviem predstaviť, ja mám rada takéto príjemné chvíľky s dobrým jedlo, možno niekedy tiež vyskúšam.
sovka62
@evanaaa , jednotlivé porcie sú maličké, tak na štyri-päť súst, veď to poznáš, to moderné servírovanie. Kôpka čohosi, vedľa kôpka ešte menšia a potom už len pár bodiek, špirálok, pásikov a podobne z nejakej omáčky alebo inej pochutiny. Víno sa nalieva po pohárov tiež ledva do poloplna. To by zvládol každý a je to tak akurát, človek najedený a neprejedený a určite nie opitý.
Problémom je len cena, pod 40€ určite neklesá.
gourmande
presne tak, porcie sú maličké a vínka tiež tak akurát, aby sa skombinovali chute. douglas, napíš, čo ste jedli v tom írsku, nepoznám vôbec tamojšiu kuchyňu. Inak, sovka62, keďže som bola pozvaná, cena ma až tak nezaujímala, len neskôr som zistila, čo takýto zážitok stál: 100 eur pre 3 osoby.
chorvatka
Len nikto nespomenul, ako dlho sa toto menu degustovalo. Z vlastnej skusenosti viem, zijem vo Francuzsku 40 rokov, ze na to padlo celé odpoludnie a to si este panska spolocnost nezafajcila a nevypila tvrdé zakial zeny umyvali riady v kuchyni...
gourmande
Je pravda, milá chorvatka, že u nás je dôraz kladený na rýchle najedenie a nie na vychutnanie si jedla. Ale asi by som to neabsolvovala každý týždeň, lebo popoludnie sa dá tráviť aj inak ako pri stole. Ešte že som nemusela umývať tie riady ;-)



 



TOPlist