V jeden deň ma pozvala do krásnej reštaurácie s výhľadom na more a už len ten pohľad ma napĺňal príjemnými pocitmi, ale to som ešte netušila, že to bude len aperitív pred tým, čo naplní môj tanier, chuťové poháriky a žalúdok. Originálne na tom celom bolo, že menu sa nazývalo Dôvera a tak sa úplne odovzdali do rúk šéfkuchára. Francúzska priateľka sa zároveň počas celého menu zabávala hádaním odrôd vín, prípadne aj ich pôvodu.
1. Ešte pred predjedlom nás navnadili "les amuse-bouches" - chuťovky, ktoré tvorili 3 plnené mušle a k tomu v poháriku pena z červenej peny. K tomu sa podávalo biele burgundské víno.
2. Predjedlo tvorila "Foie gras", teda husacia pečeň s čerstvým cukrovým melónom a melónovým šerbetom. Pri tom sme popíjali červené porto.
3. Ako prvý chod k nám na tanier priplával morský vlk na varenej zeleninke. Podávalo sa biele provensálske suché víno.
4. Hneď po tejto lahôdke nám priniesli jahňacie mäso, samozrejme len malý kúsok s bylinkovým maslom, zapíjali sme pohárom červeného Cabernet franc z oblasti Lorraine.
- po výbornom mäsku priniesli "le Trou normand", čo bola zmrzlina zaliata mätovým alkoholom, čím sme sa mali prichystať na druhú polovicu jedinečného menu.
5. Bohužiaľ si už nepamätám druh syra, ktorý sme degustovali, ale jedla sa k tomu teplá opečená cibuľka a čerstvý šalát. Zalievali sme to všetko červeným barikovým vínom z oblasti Gascogne.
6. Prvý dezert tvorila vanilková zmrzlina a na tanieri ju sprevádzali pečené figy. Túto lahôdku nám servírovali so šumivým Vouvray.
7. A na záver originálne jedlo: cannelloni plnené fromage blanc a jahodami. Všetko sme to ukončili sladkým korzickým muscat.
Viem, chvíľami sa môže toto moje vymenovávanie zdať trochu snobské, ale pre mňa to bol zážitok na celý život. Zaujímavé je, že som sa necítila ani prejedená ani podgurážená. Všetko to boli menšie porcie na potešenie chuťových buniek a ku každému jedlu max. 1 pohár vína. Pre vážnych záujemcov o vyskúšanie menu poskytnem potrebné info. Treba si však siahnuť trošku do vrecka...
Problémom je len cena, pod 40€ určite neklesá.