Praženica
Praženica

Portulaková praženica videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. júna 2023

Rastlina, ktorá sa dá v kuchyni použiť ako zelenina. Výborná je surová na šaláty, alebo z nej môžete uvariť aj chutné jedlo. Je Zobraziť celý popisRastlina, ktorá sa dá v kuchyni použiť ako zelenina. Výborná je surová na šaláty, alebo z nej môžete uvariť aj chutné jedlo. Je veľmi zdravá, má rôzne vitamíny, minerálne látky a je bohatá na omega3 mastné kyseliny.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2023/06/prazenica-s-portulakou-plna-s-omega3.html

Portulaková praženica (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

 čerstvá




Postup

  1. 1

    Nazbierame si mladú portulaku. Ak máte záhradu, tak tam ju určite nájdete, lebo rada rastie medzi zeleninou. Pravdaže ju nájdete aj niekde vonku pri poľných cestách, ale nie je jej tam tak veľa a nie je taká krásna :)

    Portulaková praženica (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umytej portulake obkrájame korene a rastlinu celú pokrájame na menšie kúsky. Cibuľu pokrájame na drobno a vajíčka vyšľaháme. Všetky prísady v tomto recepte si podľa stravníkov môžete prispôsobiť. Rastlinou vôbec nešetrite, môžete jej zjesť koľko chcete :)

  3. 3

    Na oleji si zosklovatíme cibuľu, pridáme portulaku, trochu osolíme a necháme zakryté domäkka udusiť. Keďže je mladučká, udusí sa za 5 minút, netrvá to dlho. Ak pustí veľa šťavy, tak pridajte plameň, aby rýchlo trocha vyvrela. Napokon zalejeme vajíčkami a dopečieme.

    Portulaková praženica (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Praženica chutí veľmi dobre. Zvyknem ju pripraviť na raňajky. Portulaku môžete kľudne kombinovať rôzne, celkom podľa vašej chuti. My ľúbime aj šalát. Prajem dobrú chuť !

    Portulaková praženica (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednu inšpiráciu na zdravý portulakový šalát nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com ako aj mnohé iné recepty.

    Portulaková praženica (videorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Tiež som si už zvykla používať portulaku, vyrastá mi dokonca aj medzi rastlinami na balkóne. Použila som už do šalátov, aj podusenú s inou zeleninou. Som rada, že prinášaš aj recepty na využitie divo rastúcich rastlín a portulaka je hojná na mnohých miestach.
eruska25
My máme portulaky plnú záhradu. Priznám sa, ešte som ju do varenia neskúšala, len ju trhám ako burinu. Vidím, že už nastal ten čas, trochu doniesť aj do kuchyne.
cesminaz
@farbuska (27.6.2023 10:39)

Dakujem za tvoj milý komentík❤ Ano portulaku môž rôzne kombinovať, celkom podla fantázie. Mám rada bylinky, rastliny a velmi rada ich použijem aj do jedál. Pozdravujem!
natascha1
U nás na záhrade sa portulake nedarí. Dokonca som si ju aj vysiala a nič. A tak som ju chcela tento rok skúsiť do zeleninových šalátov. Ticho závidím. Máš ju krásnu @cezm ínka.
cesminaz
@natascha1 (29.6.2023 21:35)

😊dakujem, ver že by som ti znej srdečne dala. Ja ju ani siať nemusím, väčšinou sa tie semiačka vysajú aj samé z tej kvitnúcej portulaky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia