Dokonalé makrónky videorecept

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 19. februára 2021. Komerčný recept.
16 minút
na 150/130 °C

Suroviny

Makrónky:
110 g
200 g
100 g (1-3 dni odstáte)
2 bal.
Plnka:
100 g
50 g
 (alebo gélové potravinárske farby)




Postup

  1. 1

    Mandľovú múku zmiešame spolu s práškovým cukrom a rozmixujeme. Mixujeme iba pár sekúnd, aby sa z mandlí neuvoľnil olej. Následne aspoň 3-5-krát preosejeme cez jemné sitko. Väčšie kúsky mandlí nepoužijeme. Ak je príliš veľa veľkých mandlí, pridáme mandľovú múku. Dôkladne preosiatie pomáha zachovať hladký a lesklý povrch makróniek.

  2. 2

    Bielky vyšľaháme na mierne tuhý sneh. Po lyžiciach postupne zašľaháme vanilínový cukor. Šľaháme tak dlho pokiaľ sneh po vytiahnutí metličiek nebude vytvárať krásne, dlhé a lesklé špičky. Sneh môžeme zafarbiť podľa fantázie pomocou gélových potravinárskych farieb.

  3. 3

    Postupne zľahka ručne vmiešame krúživými pohybmi preosiatu mandľovú múku s práškovým cukrom. Dokonalá hmota na makrónky má konzistenciu tečúcej lávy, ktorá vie 20 sekúnd udržať svoj tvar.

  4. 4

    Plech vyložíme teflónovou formou na makrónky alebo hladkou teflónovou fóliou, na ktoré sa makrónky neprilepia.

  5. 5

    Hmotu pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou nanesieme na podložku vo veľkosti 3 cm kopčekov. Následne plechom niekoľkokrát silne buchneme o stôl, aby sa z jednotlivých makróniek uvoľnili všetky bublinky. Jemne namočeným prstom vo vode uhladíme nerovnosti na makrónkach.

  6. 6

    Makrónky necháme odpočívať minimálne 30 minút až 2 hodiny. Ak sa prstom dotknete ich povrchu, nelepia sa, sú pripravené na pečenie.

  7. 7

    Vo vyhriatej rúre na 150-160 °C pečieme 8 minút. Po znížení teploty na 130-140 °C dopečieme ďalších 8 minút. Správne upečená makrónka má oddelenú nožičku, jej povrch ostáva hladký a lesklý.

  8. 8

    PLNKA ČOKOLÁDOVÁ: Bielu čokoládu zalejeme horúcou smotanou na šľahanie, vymiešame ganáž, ktorú necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes vložíme do chladničky, aby stuhla.

  9. 9

    Po stuhnutí môžeme ganáž zafarbiť ovocím alebo gélovou potravinárskou farbou. Krátko prešľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou ňou naplníme markónky.

Diskusia k receptu