Makrónky

Dokonalé makrónky (videorecept)

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

16 minút
na 150/130 °C

Suroviny

Postup

  1. Mandľovú múku zmiešame spolu s práškovým cukrom a rozmixujeme. Mixujeme iba pár sekúnd, aby sa z mandlí neuvoľnil olej. Následne aspoň 3-5-krát preosejeme cez jemné sitko. Väčšie kúsky mandlí nepoužijeme. Ak je príliš veľa veľkých mandlí, pridáme mandľovú múku. Dôkladne preosiatie pomáha zachovať hladký a lesklý povrch makróniek.
  2. Bielky vyšľaháme na mierne tuhý sneh. Po lyžiciach postupne zašľaháme vanilínový cukor. Šľaháme tak dlho pokiaľ sneh po vytiahnutí metličiek nebude vytvárať krásne, dlhé a lesklé špičky. Sneh môžeme zafarbiť podľa fantázie pomocou gélových potravinárskych farieb.
  3. Postupne zľahka ručne vmiešame krúživými pohybmi preosiatu mandľovú múku s práškovým cukrom. Dokonalá hmota na makrónky má konzistenciu tečúcej lávy, ktorá vie 20 sekúnd udržať svoj tvar.
  4. Plech vyložíme teflónovou formou na makrónky alebo hladkou teflónovou fóliou, na ktoré sa makrónky neprilepia.
  5. Hmotu pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou nanesieme na podložku vo veľkosti 3 cm kopčekov. Následne plechom niekoľkokrát silne buchneme o stôl, aby sa z jednotlivých makróniek uvoľnili všetky bublinky. Jemne namočeným prstom vo vode uhladíme nerovnosti na makrónkach.
  6. Makrónky necháme odpočívať minimálne 30 minút až 2 hodiny. Ak sa prstom dotknete ich povrchu, nelepia sa, sú pripravené na pečenie.
  7. Vo vyhriatej rúre na 150-160 °C pečieme 8 minút. Po znížení teploty na 130-140 °C dopečieme ďalších 8 minút. Správne upečená makrónka má oddelenú nožičku, jej povrch ostáva hladký a lesklý.
  8. PLNKA ČOKOLÁDOVÁ: Bielu čokoládu zalejeme horúcou smotanou na šľahanie, vymiešame ganáž, ktorú necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes vložíme do chladničky, aby stuhla.
  9. Po stuhnutí môžeme ganáž zafarbiť ovocím alebo gélovou potravinárskou farbou. Krátko prešľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou ňou naplníme markónky.