Cheesecake
Cheesecake

Cheesecake videorecept

niliarik - fotkaniliarik, 31. januára 2021

Prinášam recept na cheesecake ("čískejk") :D. Recept je jednoduchý, časovo je trošku obtiažnejší, ale vo finále je geniálny. Robila som ho už viackrát, takže Zobraziť celý popisPrinášam recept na cheesecake ("čískejk") :D. Recept je jednoduchý, časovo je trošku obtiažnejší, ale vo finále je geniálny. Robila som ho už viackrát, takže s čistým svedomím vám ho ponúkam aby ste ho vyskúšali. Do komentára mi napíšte či sa vám podaril. :-)

30 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C
Cheesecake (videorecept)
Foto: niliarik

Suroviny

Korpus:
2 bal.
 roztopené
Krém:
500 g
250 ml
2 ks
1 PL
2 PL
1 ČL
Navrch:
 mrazené




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme korpus na cheesecake. V miske rozdrvíme sušienky, ručne ako ja, alebo ak máte doma zip sáčok, tak nasypte doň sušienky, uzatvorte a tĺčikom rozdrvíte. Rozdrvené sušienky zmiešame s rozpusteným maslom. Masla dáme toľko, aby sa zmes spojila. Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme zmes a rukami utlačíme po celom povrchu formy rovnomerne. Na 20 minút necháme korpus odležať v chladničke a medzitým si pripravíme plnku.

  2. 2

    V miske mascarpone ručne zmiešame so šľahačkovou smotanou, postupne pridáme vajíčka, kryštálový cukor, hladkú múku a vanilkový cukor (ručný mixér sa mi neosvedčil, plnka nebola taká nadýchaná, robotický mixér nemám odskúšaný). Necháme odležať pri izbovej teplote 20 minút. Z chladničky vyberieme formu s korpusom a dáme zapiecť na 10 minút pri teplote 180 °C. Na vychladený predpečený korpus nalejeme plnku a necháme piecť v rúre 40-50 minút pri teplote 180 °C (čas je individuálny, či už pri plynovej, elektrickej, teplovzdušnej...) Cca 20 minút zo začiatku rúru neotvárame, aby sa cheesecake neprepadol.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme ovocie navrch. Do hrnca vysypeme mrazené ovocie, podlejeme troškou vodou, aby sa ovocie naspodok neprichytilo, pocukríme ak chceme (ja som dala 2 PL kryštálového cukru), a varíme, pokiaľ ovocie nezmäkne, pustí šťavu a odoberieme zo sporáku. Ak chceme zistiť či už je cheesecake hotový, zatrasieme s formou a keď sa plnka zatrasie ako želatína je hotový. Necháme cheesacake vychladnúť, vylejeme naň ovocnú zmes a dáme do chladničky vychladiť minimálne na 5 hodín, ale ideálne je nechať ho cez celú noc, aby poriadne stuhol ako má. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

marienka44
Pred vložením do rúry sa má forma pobuchať o podložku, aby unikli bublinky vzduchu. Vtedy sa neprepadne cheesecake po upečení. Tak som to čítala pri iných podobných receptoch.
Vraj sa má dat forma do rúry na plech s vodou, aby tam bolo vlhko, aj to pomôže, mám to odskúšané.
To sú len malé vychytávky,, aby sa koláčik vydaril. Ukladám do KK.
niliarik
ďakujem za rady, to s bublinkami som nevedela.... neprepadol sa mi doteraz... pečiem v teplovzdušnej rúre nemala som problém pri pečení...v plynovej je to samozrejme iné, tam by som tú formu s vodou radšej dala...
kuchenbacken
Ja by som z mascarpone a šľahačky na keksovom podklade robila skôr nepečený cheesecake. Pečený odporúčam z tvarohu a kyslej smotany.
niliarik
@kuchenbacken (14.2.2021 14:29)
To neviem či by v chladničke stuhol, keďže tam išla šľahačková smotana nie obyčajný tvaroh alebo kyslá smotana a dala som doň aj vajíčko, ktoré potrebuje tepelne upraviť. Ale samozrejme, dá sa to urobiť aj tak: mascarpone a kyslá smotana/tvaroh a iba nechať stuhnúť v chladničke. Mne sa viac osvedčila šľahačková smotana, plnka je vláčnejšia.