Cheesecake

Cheesecake (videorecept)

Autor receptu: niliarik

Prinášam recept na cheesecake ("čískejk") :D. Recept je jednoduchý, časovo je trošku obtiažnejší, ale vo finále je geniálny. Robila som ho už viackrát, takže s čistým svedomím vám ho ponúkam aby ste ho vyskúšali. Do komentára mi napíšte či sa vám podaril. :-)

30 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme korpus na cheesecake. V miske rozdrvíme sušienky, ručne ako ja, alebo ak máte doma zip sáčok, tak nasypte doň sušienky, uzatvorte a tĺčikom rozdrvíte. Rozdrvené sušienky zmiešame s rozpusteným maslom. Masla dáme toľko, aby sa zmes spojila. Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme zmes a rukami utlačíme po celom povrchu formy rovnomerne. Na 20 minút necháme korpus odležať v chladničke a medzitým si pripravíme plnku.
  2. V miske mascarpone ručne zmiešame so šľahačkovou smotanou, postupne pridáme vajíčka, kryštálový cukor, hladkú múku a vanilkový cukor (ručný mixér sa mi neosvedčil, plnka nebola taká nadýchaná, robotický mixér nemám odskúšaný). Necháme odležať pri izbovej teplote 20 minút. Z chladničky vyberieme formu s korpusom a dáme zapiecť na 10 minút pri teplote 180 °C. Na vychladený predpečený korpus nalejeme plnku a necháme piecť v rúre 40-50 minút pri teplote 180 °C (čas je individuálny, či už pri plynovej, elektrickej, teplovzdušnej...) Cca 20 minút zo začiatku rúru neotvárame, aby sa cheesecake neprepadol.
  3. Medzitým si pripravíme ovocie navrch. Do hrnca vysypeme mrazené ovocie, podlejeme troškou vodou, aby sa ovocie naspodok neprichytilo, pocukríme ak chceme (ja som dala 2 PL kryštálového cukru), a varíme, pokiaľ ovocie nezmäkne, pustí šťavu a odoberieme zo sporáku. Ak chceme zistiť či už je cheesecake hotový, zatrasieme s formou a keď sa plnka zatrasie ako želatína je hotový. Necháme cheesacake vychladnúť, vylejeme naň ovocnú zmes a dáme do chladničky vychladiť minimálne na 5 hodín, ale ideálne je nechať ho cez celú noc, aby poriadne stuhol ako má. Dobrú chuť :-)