Zo všetkého troška

izabella929 - fotkaizabella929, 5. decembra 2011

Dnes sa už málo robia v domácnostiach škvarky a domáca masť.Chcem vám predstaviť, ako to robím ja..

240 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 kg
2 dc
2 voda




Postup

  1. 1

    Slaninu som pokrájala na kocky, probližne 3X3 cm.

    Zo všetkého troška - obrázok 1
  2. 2

    Potom som do hrnca dala 2 dc vody a pokrájanú slaninu...

    Zo všetkého troška - obrázok 2
  3. 3

    musí sa stále miešať, aby neprihorela o dno hrnca..pekne sa smaží...

    Zo všetkého troška - obrázok 3
  4. 4

    zdá sa, že sa už bude môcť pridať mlieko..

    Zo všetkého troška - obrázok 4
  5. 5

    Na to, aby som mohla pridať vlažné mlieko, musím znížiť teplotu na minimum, mohla by mi vykypieť...pridala som 2 dc vlažného mlieka a stále pomaly miešam...

    Zo všetkého troška - obrázok 5
  6. 6

    Po naliatí mlieka sa tvári takto pochmúrne, ale to trvá iba chvíľu...ak sa vyčistí a škvarky začnú dostávať krásnu zlatú farbu, začnem odberať masť do pripravenej nádoby...

    Zo všetkého troška - obrázok 6
  7. 7

    Vysmažené škvarky...

    Zo všetkého troška - obrázok 7
  8. 8

    a samozrejme finálny výrobok ...masť domáca...

    Zo všetkého troška - obrázok 8

Diskusia k receptu

abdul
V surovinách je aj soľ. Má to nejaký hlbší zmysel ?
izabella929
abdul, zvyknem posypať trošku, lebo inak je to bez chuti.-) aj do masti naspem troška.-)
pivonka
Krásne oškvarky. Prasiatko som žiaľ nikdy nechovala a už ani nebudem, ale recept si uložím pre prípad, že kúpim peknú slaninku.
tinca
júj musím ísť preč, lebo toto stráášne ľúbim a nemôžem, krásne sú. Robievali sme podobne:)
izabella929
edimilka.-) dík za komentárik.-)) od teplých môžeš mať problémy žaludočné, treba chvíľku počkať.-)))
evanaaa
Aj ja si vyprážam masť sama, mlieko dávam úplne pri konci, ale solím ich ešte na začiatku, lebo neslané oškvarky by neboli tak chutné, ani keby sa dodatočne osolili. Masť mám po vychladnutí bielu, oškvarky trochu tmavšie a neodolám, chutnám ich ešte za tepla.
evia
Honestka pridala recept na vytápanie masti v rúre pod pokrievkou, no skúsila som to a nevydarilo sa. Oškvarky som mala gumové, síce chutné, ale nehodili sa ani do pagáčkov, takže opäť sa vrátim k tvojmu osvedčenému receptu.
izabella929
nuž, neviem, či iný spôsom na to je vhodnejší...ja ich mám vynikajúce, chrumkavé...no čo vám budem písať.-))fajnota.-)
matata1
@izabella929 presne takto vytápame slaninu aj my. Voľakedy sme dávali mlieko spolu s vodou, ale vtedy treba intenzívnejšie miešať, ale teraz iba takto. Len škvarky mám radšej trošku tmavšie.Rovnako ako @evanaaa neodolám, a škvarky jem ešte teplé.
marianne69
Tak za tieto skvarky som ti velmi vdacna.Ja ich bud trosku pripalim,alebo este im trochu chyba priskvarit a zrovna sme vcera mudrovali s kamaratkou,ze si spravime domace.Mlieko som este nedavala,tak skusim.Raz som dostala skvarky z jednej zabijacky a od tej doby som lepsie nejedla.Ono ich treba vediet aj spravne prisolit,kolko si dala Izka na to mnozstvo?
izabella929
marianna69...len tak od oka medzi prsty som posypala, aj do hotovej masti tak keď je ešte horúca šupnem medzi prsty soli...je chutnejšia...vieš , aká je krásna biela a voňavá...taká v ibchide nie je...pozor na to, keď budeš pridávať mliečko,znížiť teplotu, nechať ukludniť praženie a potom pomaly lievať deci,dva, podla množstva...a potom miešať a nepridať ihneť plyn...až keď sa hladina ustáli...mohlo by sa ti stať, že ti všetko z hrnca vyletí na sporák a zostane hrniec prázdny...nuž veru, treba to vedieť...
izabella929
marianna69...len tak od oka medzi prsty som posypala, aj do hotovej masti tak keď je ešte horúca šupnem medzi prsty soli...je chutnejšia...vieš , aká je krásna biela a voňavá...taká v ibchide nie je...pozor na to, keď budeš pridávať mliečko,znížiť teplotu, nechať ukludniť praženie a potom pomaly lievať deci,dva, podla množstva...a potom miešať a nepridať ihneť plyn...až keď sa hladina ustáli...mohlo by sa ti stať, že ti všetko z hrnca vyletí na sporák a zostane hrniec prázdny...nuž veru, treba to vedieť...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia