Foto: marienka44
Dávnejšie sa mi pošťastilo kúpiť v Kauflande bravčovú panenku. Šupla som ju do mrazničky a teraz mi padla vhod pripraviť ju pred zajtrajšou cestou Zobraziť celý popisDávnejšie sa mi pošťastilo kúpiť v Kauflande bravčovú panenku. Šupla som ju do mrazničky a teraz mi padla vhod pripraviť ju pred zajtrajšou cestou za dcérou.
príprava
Postup
-
1
Panenku som po rozmrazení nakrájala na menšie kúsky a mierne jemne naklepala. Panenka sa na koncoch zužuje a aby boli kúsky mäsa približne rovnaké, konce som len nakrojila na 0,5 cm a až za tým zárezom 0,5 cm ďalej som odkrojila. Teda sa plocha zdvojnásobila a vznikol malý rezník. V strede panenky už krájame obyčajne, lebo priemer je už väčší. Mäsko som poliala oliolejom, posolila a pokorenila. Cellú masu mäska so pomasirovala rukami a odložila prikryté do chladu do druhého dňa. Solím hrubozrnnou morskou soľou v keramickom mlynčeku. Soľ som kúpila v Nemecku.
-
2
Na druhý deň som si zastrúhala na jednom konci špajgle a pripravila som si ostatné suroviny: ošúpané zemiaky, očistenú a nakrajanú cibuľu na kolečká, udenú slaninku domácu na plátky asi 2x2 cm. Každý si môže spraviť veľkost komponentov primerane podľa seba. Surové zemiaky tiež nakrájame na kolieska asi 0,5-1 cm široké.
- 3
Striedavo napichujeme na špajgle v tomto poradí : krumpel, slanina, mäso, cibuľa. Toto poradie je typické pre pravú živánsku v pergamenovom papieri robenú vo voľnej prírode. Nič viac, nič menej. Ja si to potichu hovorím, aby som sa nepomýlila. Je to ako riekanka. :-) Začínam s plátkom zemiaka, ktorý je prvý odrezaný a má polguľovitý tvar.
- 4
Takto som pokračovala po takmer celej dĺžke špajgle, podľa dĺžky pekáčika, kde mienime živánsku piecť. Urobila som 4 takéto valčeky živánskej. 2 z nich boli pre vnúčatá, ktoré necestujú so mnou. Valčeky zabalíme na tesno do dvojitého alobalu vymasteného olejom. Ja som použila slnečnicový olej. Konce alobalu zatočime. Pred zabalením ešte raz všetko posypem biovegetou, lepšie povedané sypkým bujónom v bio kvalite /kúpila som v DM predajni/. Toto však nie je povinné. Osolíme ešte raz, lebo zemiaky neboli na zaciatku osolené. Posypeme mletou rascou a červenou paprikou pre farbu, pokvapkáme olejom. Do každého valčeka som asi v strede zastrčila po 1 bobkovom liste kvôli vôni.
- 5
Jednotlivé zabalené valčeky uložíme do pekáčika vystlaného pečiacim paierom /ľahšie čistenie pri umývaní riadu/, podlejeme trochou vody. Dáme piecť do predohriatej rúry. Pečieme asi hodinu pri 180 °C. Keď zacítime príjemnú vôňu v kuchyni vypneme rúru a je hotovo! Podávame na tanieri so zemiakovým pyré alebo s ryžou alebo len tak s chlebíkom a uhorkovým šalátom. Kto chce, môže každý balíček pred koncom pečenia natrhnúť a dopiecť do ružova. Ja som tak nerobila, lebo živánsku budeme jesť až zajtra v Mníchove. :-) Preto neprikladám foto finálneho produktu. :-)
- 6
P.S. Mám kúpené nerezové "špajgle", 6 ks sada, ale nemohla som ich teraz použiť. Jedlo budeme zohievať v mikrovlnke.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu