Žirafová roláda fotorecept

littleanuska - bez fotkylittleanuska, 25. augusta 2015

Jednoduchá príprava a pritom krásny a efektný výsledok. S touto roládou zaručene potešíte tých najmenších a ohúrite tých veľkých.. :o)

20
porcií
60 minút
príprava
14 minút
na 180 °C

Suroviny

Žirafový vzor (žltá časť):
4 ks
15 g
0,5 ks
0,5 dl
0,6 dl
1 ČL
20 g
50 g
Žirafové fľaky (hnedé cesto):
4 ks
50 g
1 PL
Plnka:
1 ks
3,5 PL
50 g
3 dl
100 g




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravte žlté cesto na žirafový vzor. 4 žĺta rozmixujte s olejom, mliekom a vanilkovou esenciou, mixujte aspoň 5 minút na najvyšších otáčkach. Potom pridajte preosiaty cukor, preosiatu múku a škrob, do ktorých ste pred tým primiešali prášok do pečiva. Vznikne vám husté piškótové cesto.

    Žirafová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Predhrejte trúbu na 180 stupňov. Urobte to keď dokončíte žlté cesto, stihne sa vyhriať kým pripravíte žirafový vzor. Na plech dajte papier na pečenie. Vezmite si vrecko na zdobenie alebo iné podobné zariadenie (ja používam to z Tupperware). Použite koncovku, ktorá netvorí vzor/vlnky, ale má zúžený prietok - tak budete vedieť pekne nakresliť žirafový vzor. Na žirafový vzor budete potrebovať približne polovicu žltého cesta (čo zostane primiešate do hnedého cesta). Naplňte zariadenie na zdobenie a na papier začnite postupne kresliť okraje fľakov žirafy. Nemusíte robiť úplne tenké čiary, práveže dávajte dostatok cesta, aby upečený vzor nebol príliš tenký a nestrhol sa s papierom, keď ho budete dávať dolu. Pozrite si nejaký obrázok, aby ste mali predstavu, ako asi žirafa vyzerá :o). Stačí kresliť rôzne fľaky rôzneho tvaru a veľkosti. Nie je to zložité a netreba sa trápiť, aby to bolo umelecky dokonalé..

    Žirafová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tento žltý vzor je potrebné predpiecť, aby sa nezmiešal s hnedým cestom. Keď dokončíte žltý vzor na celý papier, dajte ho upiecť na 2 minúty na 180 stupňov. Pozor, trúba musí byť vyhriata! A naozaj si dajte pozor, aby tam cesto bolo len tie dve minúty. Potom vyberte vzor a aj s plechom ho položte nabok a nechajte tak kým pripravíte hnedé cesto (tento čas je akurátny na to, aby žltý vzor dostatočne vychladol). Takto vyzerá predpečený žltý vzor:

    Žirafová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravte si hnedé cesto. Vymiešajte bielka s preosiatym práškovým cukrom do tuha. Potom primiešajte kakao. Túto hmotu vmiešajte do žltého cesta, ktoré vám zostalo. Hnedé cesto opatrne naneste na predpečený žltý žirafový vzor. Všetky prázdne miesta budú vlastne hnedé fľaky žirafy. Hnedé cesto naneste až po okraj plechu. Cesto dajte piecť na 180 stupňov na približne 13-14 minút, resp. podľa vlastnej skúsenosti s vašou trúbou. Pozor, aby cesto nebolo príliš do sucha upečené, pri rolovaní by sa vám polámalo.

    Žirafová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto ešte za horúca zrolujte spolu s papierom a nechajte vychladnúť.

    Žirafová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ si pripravte plnku. Uvarte puding s mliekom a cukrom na hustú kašu (nemusíte oddeľovat trošku mlieka a vlievať rozmiešaný prášok do vriaceho mlieka, stačí, ak si na začiatku poriadne rozmiešate pudingový prášok s cukrom v mlieku a potom ho varíte za stáleho miešania). Do rozmiešaného prášku v mlieku vhoďte aj čokoládu na varenie nalámanú na menšie kúsky. Kým sa puding uvarí, čokoláda sa v ňom rozpustí. Nechajte puding vychladnúť. Do vychladnutého vmiešajte maslo. Vychladnuté cesto rozrolujte a natrite naň plnku. Potom naspäť zrolujte pričom postupne dávajte OPATRNE dolu papier na pečenie. Plnku na protiľahlom konci cesta natrite pár cm od kraja, ako budete cesto rolovať, bude sa vám plnka vytláčat smerom ku koncu a nebude vám plnka pretŕčať ako keď by ste natreli celé cesto až do konca.

    Žirafová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatočenú roládu preložte na tácku spojom dolu tak, aby ste ho nevideli, prekryte fóliou a dajte na niekoľko hodín poriadne vychladiť. Pred podávaním môžete obrezať kraje, aby boli pekné rovné. Odporúčam krájať roládu až priamo pri podávaním, aby vynikol krásny vzor keď ju prvýkrát všetkým ukážete. :o) A výsledná roláda vyzerá takto:

    Žirafová roláda (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marika21
Pekné, chutné aj pre oči. Už som to videla, aj tak pripomenúť je dobre. Popis dobrý. Vždy sa niečo nové dozviem. KK5*
smejkad
uz som robila malovanu roladu, ale tam sa predkreslene davalo do mrazaku - ten ja mam maly
tento postup sa mi paci ovela viac, tusim sa s mojou dievkou vyblaznime :-)
1x tina11
dzejsik
ako @smejkad aj mne sa páči, že vzor netreba mraziť ale len predpiecť ... vyšla ti krásne :))
evana
Ja len, upozorňujem, aby ste nedávali piecť koláč do trúby, tak ako je v recepte, pretože trúby nie sú na to určené. Akákoľvek trúba sa teplom roztiahne a potom môže začať falošne trúbiť :-) Jo asi mysleli trouba, z toho pochází tá slovenská trúba
jatea
Veľmi sa mi páči. Pri najbližšom pečení to vyskúšam
babav
Perfektne prezentovany vyborny 5*recept @littleanuska .Vdaka za inspiraciu, ukladam si ho do KK a prilezitostne upeciem.