Žirafí krk fotorecept

saakoo - fotkasaakoo, 19. októbra 2014
Žirafí krk (fotorecept)
Foto: saakoo

Veľmi jednoduchý a kreatívny spôsob ako ozvláštniť každú obyčajnú roládu. Táto technika sa dá využiť naozaj všelijakými spôsobmi :)

10
porcií
45 minút
príprava
7 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
100 g
100 g
Plnka:
200 g
6-10 PL
3 ks
2 ks
1 ks
Dekorácia:




Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na internete si nájdeme obrázok, ktorý chceme použiť a vytlačíme si ho. Tí šikovnejší si samozrejme môžu predlohu nakresliť sami. Papier so vzorom si položíme na spodok plechu a naň umiestnime papier na pečenie. (ja som použila menší plech veľkosti 30x20cm kedže som roládu chcela zavinúť len raz a umiestniť do jej stredu čerstvý banán)

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď máme nachystané suroviny aj plech, pripravíme si cesto. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka zmiešame s cukrom a bielka vymixujeme do tuhého snehu. Všetko spolu zmiešame spolu s hladkou múkou. (je naozaj dobré použiť múku extra špeciál, po nej sa totiž cesto neláme!!!) Cesto by nemalo byť príliš riedke, aby sa nám na plechu neskôr priveľmi nerozlievalo. (je len na vás aké cesto si urobíte, hlavné je aby vaše cesto bolo hustejšie, je to veľmi dôležité keď budeme neskôr vytvárať na plechu vzory)

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sáčok na dekorovanie si naplníme pripraveným bielym cestom. Na dekorovanie som použila koncovku s malou dierkou. Najjednoduchšie sa sáčok napĺňa, keď ho vložíte do vyššieho pohára a jednoducho ho naň akoby natiahnete. Sáčok drží na mieste, je v ňom dostatok miesta na plnku a vy máte obidve ruky voľné, takže nemusíte pri tom zašpiniť celú kuchyňu.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zoberieme si naplnený sáčok s bielym cestom a jednoducho obtiahneme vzory, ktoré nám na plechu presvitajú cez papier na pečenie. Teraz pochopíte prečo nesmie byť vaše cesto príliš riedke.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme dokončený celý vzor vložíme plech aspoň na hodinu do mrazničky. Pokiaľ nemáte dostatočne veľkú mrazničku, alebo sa vám proste nechce čakať. Jednoducho vložíte plech do vyhriatej trúby na necelé dve minúty, len aby sa vám cesto trošku upieklo a zafixovalo v tomto tvare. (pred pečením nezabudneme z pod cesta vytiahnuť papier so vzorom, nechceme aby nám v trúbe zhorel)

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa nám prvá vrstva cesta mrazí alebo pečie, zoberieme zvyšok bieleho cesta a pridáme do neho kakao na varenie. Samozrejme je len na vás čo do cesta pridáte, čokoládu, orechy, potravinárske farbivo...

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď máme prvú vrstvu cesta dostatočne zamrznutú alebo upečenú. Jednoducho na ňu nalejeme zvyšok čokoládového cesta a dáme ho upiecť.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď máme cesto upečené, vyklopíme si ho na dosku. Ak chcete aby vám cesto zostalo krásne "chlpaté" papier s ktorým sa cesto pieklo neodstránite hneď ale až na úplný koniec. Tým zabezpečíte, že pri stáčaní a stláčaní cesta pri zavíjaní rolády neporušíte jeho nadýchanú textúru tak ako sa to bohužiaľ stalo mne.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom si cesto otočíme vzorom na dol a zatočíme ho do jemne navlhčenej utierky. (z oboch strán cesta je dobré mať papier na pečenie aby sa nám cesto na utierku nelepilo) Tento bod môžete aj vynechať a rovno na cesto naniesť plnku a až tak ho zatočiť, ale keď sa vám roláda sama zafixuje do skrúteného tvaru, je to potom jednoducho ľahšie.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kým nám cesto chladne v utierke, pripravíme si plnku. Je len na vás čím si roládu naplníte. Ja som si nad parou vyšľahala celé vajíčka, žĺtka, kryštálový cukor a vanilkový cukor. Do vychladnutej hustej masy som nakoniec pridala už len vyšľahané maslo. (keď masu šľaháte nad parou, masa vám musí zhustnúť a troška sa napeniť, je hotová keď vám na jej vrchu prestane zostávať taká žltá tekutina). Nakoniec si môžete do plnky pridať kakao, čokoládu, orechy, rum, kávu to je už len na vás. Základ je ale vždy rovnaký.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď máme plnku hotovú a roládu vychladnutú, jednoducho si ju rozmotáme, naplníme plnkou a do stredu vložíme dva banány. Ja som na plnenie použila sáčok na dekorovanie s koncovkou, plnka sa mi nanášala jednoducho a hlavne rovnomerne.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nakoniec stačí už len roládu naspať zamotať, odkrojiť nesúmerné okraje, vložiť na chvíľu do chladničky aby nám plnka poriadne stuhla a je to.

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pri tomto recepte šlo hlavne o to ukázať vám jednoduchý postup pri pečení alebo mrazení cesta. Už dávnejšie som našla takéto "maľované" rolády a vždy som chcela vedieť či to naozaj funguje. Držím vám palce pri pečení a prajem dobrú chuť :)

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na internete sa dá nájsť naozaj veľké množstvo týchto rolád s rôznymi krásnymi vzormi pre inšpiráciu. Mne sa obrázky najľahšie hľadajú v Angličtine pod názvom "deco roll cake"

    Žirafí krk (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

katkat
co ludia nevymyslia :) paradne, vyzera to super :)
kukulienka71
videla som už túto roládu niekde kolovať, je to super nápad, v tvojom prevedení aj s podrobným popisom úplne perfektné! a najviac sa mi páči obr.9, piškóta tam vyzerá veľmi žirafovsky, srstnato:-D máš jasných 5*, zase si vo mne prebudila tvorivého ducha, ďakujem;-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Veľmi pekný zákusok, oceňujem trpezlivosť a precíznosť,blahoželám:-)
danielas
Krásne sa ti vydarila @saakoo :-) Až tak, že si ma inšpirovala ju urobiť.
Presný popis si priložila, takže by to ani nemal byť problém, díky.
finczi
Fííííííííííha, perfektné! Klobúk dolu nad Vašou trpezlivosťou! Pekne, názorne spracovaný recept, výsledok je super. 5*
nika40
no krása, nemá to chybu, určite to vyskúšam
monda
Veľmi pekná práca , dobre si sa ňou pohrala , chválim :-) krásna roládička.
babav
Ukazkovy 5* recept.Vdaka za inspiraciu :-).
salinka
Všetko pekné, len si zabudla napísať, že k tomu treba aj značnú dávku šikovnosti:-) Neviem, či sa do toho odvážim pustiť, pre začiatok by to mohla byť aspoň lienka, žifara je náročná:-) Krásna práca!!!
saakoo
Ďakujem vám všetkým za krásne pochvaly :) Ani som netušila, že roláda bude mať až taký úspech. A vôbec sa toho nebojte, nieje to ani zďaleka také zložité ako sa na prvý pohľad zdá. Sama som bola naozaj prekvapená, že sa to všetko tak pekne podarilo :)
terinka55
Paráda. Perfektné spracovanie a výsledný efekt SUPER! KK 5*****
havino
veľmi pekné,mne by mohli presvitať aj kocky, aj tak by som naniesla asi kruhy, maľovanie nie je moja silná stránka, ak tak plot len, šikulka, pekná práca
akeber
Veľmi pekné, ja som robila podobné maľovaná roláda ale tak trochu na kolene :-) nie je to také pekné ako tvoja roláda. Vďaka za inšpiráciu 5 *
zlota1
vyzera to super!!ukladam do KK,len neviem ci sa mi s tym bude chciet hrat haha,ale niekedy raz urcite))
nessy69
ako najdem ten papier na nete? neviem jak to zadat do vyhladavania
saakoo
@nessy69 ja väčšinou vyhľadávam obrázky pomocou anglických názvov. Napíšte si do google napríklad "texture paper" a už len pred alebo za dopíšte konkrétnu vec ktorú chcete na ňom mať. Tento konkrétny vzor žirafy som našla pod názvom "Giraffe vector pattern texture". Slová vector, pattern a texture mne vždy veľmi pomôžu.
saakoo
Skúšala som podobné textúrované papiere vyhľadávať a najčastejšie mi ich našlo pod názvom "vector texture" s tým, že som za tieto dva slová už len napísala konkrétnu vec. Napríklad slová ako - srdiečka, kvietky, ornamenty, (Hearts, flowers, ornaments)...treba vyskúšať :)
akned
Super nápad, určite vyskúšam :-)
natalienat
Wow, proste skvelé. Dnes som túto roládu urobila, síce som nepoužila šablónu a žirafie prúžky som hádzala od boku, ale výsledok je úžasný. Roláda sa nepolámala, ani nevysušila, u mňa prvý krát v živote. Už som chcela zabudnúť na pečenie rolád, keďže sa mi nikdy nepodarila vláčna a vždy bola rozlámaná. Ďakujem za skvelý recept! :)
1x saakoo
mojack
Gratulujem k výhre.
Krasny postup s fotkami.
jerica
Gratulujem, cena je v správnych rukách :-)
saakoo
Ďakujem krásne všetkým za gratulácie, stále tomu nemôžem uveriť :)
mariamka
veru, @saakoo hura do reality, niekedy spravodlivost si najde cestu :) gratulujem, krajsiu zirafu som tusim nevidela :)
marianne
vacsinou tieto sutaze nesledujem,ale aj ja mam radost,gratulacia:-)
havino
aj ja ti srdečne blahoželám, zaslúžiš si výhru, ved porovnavať tvoju prácu a kupované šišky, to už kde sme skončili, ako dopadli ?? kolko šikovnosti v kuchyni si ukázala ty a kolko iná pani pri PC len, gratulujem
mesiar50
Srdečne ti gratulujem.Tvoj recept je pre mňa veľkou inšpiráciou.
daguska
Aj ja sa pripájam ku gratulácii.Aj ked si netrúfam vytahovat papier spod cesta podla bodu 8,aby nezhorel,velmi efektne vyzerá tento zákusok.
saakoo
@daguska Ďakujem za pripomienku, naozaj by bolo ťažké papier vytiahnuť s pod cesta... haha už som opravila :)
daguska
Ja uz zacínam po vianocných receptoch poskulovat,inspirovala ma tvoja roláda.Vytvorím si vlastný vzor so zvoncekmi,alebo anielikmi.Mozno aj viacfarebne.Tesím sa.
marika21
***** zaslúžená výhra. Inšpiruješ mnohé varecháčky, ..čov... Nové vzory odfoťte a vložte, nech si popasieme aspoň oči. Patrí ti chvála, ktorú ti tu popísali. Môj vnúčik má rád žirafky, ale plyšové. Má ich niekoľko kusov. Puskované sú každý deň. Tá tvoja by cez pusku len tak preletela.
1x saakoo
gubics
Gratulujem k výhre, aj za podrobný popis výroby. Mňa by to nebolo napadlo.

motyka
tak toto je skutočne nádhera. Dvadsaťdvaročná mladá holka a taká zručnosť, trpezlivosť a nápaditosť - klobúk dole. Pre mňa je to na nedeľný zákusok aj škoda. Predvediem sa niekedy pri pečení na nejakú svadbu. Prv, ale aj tak musím vyskúšať- asi na Vianoce. 1. miesto je na mieste. Blahoželám a želám ďalšiu kreativitu a nápaditosť aj naďalej.
1x saakoo
katka78
V mojom prevedení má tá roláda veľa nedostatkov, však ich je vidieť, ale.. trojročnej neterke som ňou urobila veľkú radosť a to je to, na čom záleží. Ďakujem pekne za inšpiráciu @saakoo ! :-)