Žihľavový pretlak (pesto) fotorecept

danculka - fotkadanculka, 17. apríla 2012
Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept)
Foto: danculka

Je na čase,aby som sa prebrala,upozornila ma na to @alenka45,je na čase zbierať žíhlavu na rôzne pochutiny do kuchyne,ako ich budem vyrábať,budem prikladať do receptov,pretože žíhľava je veľmi nedocenená zelinka,pre niekoho burina,je to hriech na ňu povedať..má protirakovinové účinky,pomáha pri arteriskleróze,upravuje metabolizmus,znižuje hladinu cukru v krvi,ovplyvňuje činosť pečene a žlčníka,podporuje tvorbu červených krviniek,odstraňuje kyselinu močovú/pri dne/...Zbiera sa do 20.mája....

2dl
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

1kg vrcholky do 20 cm
1/2dl
4str.
1/2čl
2-3ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nepomenovala som všetky jej dobré účinky na ľudský organizmus,robia sa sirupy,tinktúry o tom v budúcom recepte na liečivú žíhľavu. Umytú žíhľavu nakrájame na drobnejšie...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dáme do mixera,aby sa nám dobre začalo mixovať,tak pridáme olej,,,,

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom dáme cesnak...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    naposled ligurček...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do riadne premixovaného pridáme soľ,podľa svojej chuti...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme do pohárov,uskladnujte v chladničke,až to použijete do mesiaca.ale na dlhšie ukladám do mrazničky,nesterilizujem,aby sa neponičili jej účinky...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    použijem na cestoviny,mäsko,,,,

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    aj do polievok/zeleninových/,dobrú chuť!

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

45 komentárov k receptu
...no zo zbieranim si počkame :-))), dnes rano všetko biele a asi budeme zbierať od 20.mája. Ako potom mraziš? Nemám ligurček čím ho možem nahradiť?
@omamikova ,ja u nás neviem medvedí cesnak nikde nájsť,ja by som si ho aj presadila do záhradky,ligurček nenahradíš ničím,ale môžeš dať zelerovú vňať,@tetris ,chutí to ako bylinky s cesnakom:)))),díky za komentáre...
Veľmi dobrý nápad. Žihľava je sama o sebe "lekárňou", len ju nevieme doceniť. Teraz momentálne ju suším na čaj.
@katarina1959 , neviem odkiaľ si, alebo keby si bola blízko, z ligurčeka by som Ti kúsok vykopala, pestujem ho v záhrade. Ja by som strašne rada zohnala medvedí cesnak.
Anička, ďakujem za inšpiráciu, treba si spraviť tento zázračný "lektvar", žihľavy je dosť.@vini55 , ja som zo ZH, tiež, už som aj ja odovzdala pozdrav nášmu mestu.
takto spracovaná žihľava je pre mňa novinka,skusim,ale z menšej dávky.Ako ju mraziš,včom a ako potom postupuješ.Ja by som radšej takto si uložila na zimu..
výborné, ďakujem pekne, vyskúšam. nemohlo by to byť aj bez ligurčeka ak na trhu nenájdem? doma mi len nedávno vyrašil zo semienok :-)
Nie je problém,byť kreatívny,aké koreniny používaš na cestoviny daj ich tam a ochutnaj,zelerová vňať z mrazničky kľudne môže byť ,ligurček nie je podmienka,veľa krát dám aj oregano,vegetu a pohárik si označím s akou chuťou je,do mrazničky dávam v pohárikoch od tatarky,majolky,díky za komentáre....
používam aj ja žihlavu vo svojej kuchyni,,,teraz na jar robím žihlavové kúry čajové...zbieram mladé výhonky a pijeme čajík...neskôr ju suším na zimu...robím si týždňové čajové kúry....je zdravá...
ja tiez uz zacinam bylinkarcit,nasla som byborne miesto na podbel,zihlavu mam najradsej majovu a hladam ten nestastny medvedi cesnak.Ale tento zihlavovy sa mi paci velmi:-)
Áno, super nápad! V najbližšej dobe to určite urobím. Teraz som len zistil /na internete/,že ligurček už pestujem niekoľko rokov. U nás tuto bylinu volajú magy. Vďaka za výborný recept.
Malusa, som rád, že som niekomu aspoň trošilinku pomohol, ale je to fakt, LIGURČEK je rastlina, ktorú veľa Slovákov nazýva MAGY!
@domaca pani,používa sa aj sušený a aj čerstvý na kloktanie a zápaly slizníc sa použína sušený,formou čaju a na zápaly žíl,obklady pri reume a bolesti kĺbov sa používajú listy podbeľu čerstvé zbierané ráno okolo 9 hod a kvet sa zbiera poobede okolo 15-16 hod marec-apríl....
Vlani som si žihľavu robila na zelený štvrtok, presne ako sa robí špenát s vajíčkom a chutilo mi to, máličko to malo inú chuť, ale bolo to dobré. Toto si asi tiež urobím.
v sobotu, v rámci pohybu na čerstvom vzduchu, sme si so sestrou nazbierali. môj mixér mal trošku problém s mixovaním, musela som šplechnúť trochu vody, ale nakoniec sme to úspešne zvládli. namrazila som pretlak v malých mištičkách a teraz to mám vo vrecku ako porcovaný špenát :-) ochutnala som so zemiakmi a mne to chutí náramne. muž trošku čudne pozeral, že mu to veľmi nevonia, ale keď ochutnal, tak mu chutilo. ďakujem za dobrý tip.
@danculka - jednoducho si perfektnát,teším sa Tvojmu receptu :-)) recept do každej domácnosti kde sa dobre varí:-)) Teraz je žihlava naj , naj , dnes v sade som si prezerala aká je krásna, určite neostane len tak nepovšimnutá :-))
@danculka robila som polievku z čerstvého špenátu, do odstavenej som pridala hojne žihľavového pretlaku, výborne to dochutilo. cez víkend budú zas zelené cestoviny :-)
Ahojte, nie je niekto v mojej blízkosti, kto by mi predal za hrsť ligurčeka? Chcem robiť vetetu, no neviem si predstaviť ju robiť bez neho. Na rok si plánujemn zasadiť, no tento rok by padla malá výpomoc. Našiel by sa? Ďakujem krásne.

Pridaj komentár k receptu: