Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. júna 2015
Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept)
Foto: pusta

Vybrala som na nedeľu jeden zo svojich osvedčených receptov židovskej kuchyne, morčacie stehno husto našpikované cesnakom, potreté dijonskou horčicou, okorenené majoránkou a čiernym korením, čím sa mäsko výborne ochutí a pomalým pečením v husacej masti mäsíčko je šťavnaté, mäkkučké, priam sa rozplýva na jazyku, oddeľuje sa samo od kosti, pričom kožička je krásne vypečená pekne do chrumkava.

2
porcie
180 minút
príprava
50/110 minút
na 250/200 °C

Suroviny

1 ks
3 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 - 4 PL
100 ml
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Morčacie stehno som umyla, osušila, pomocou ostrého noža som začala špikovať klinkami cesnaku,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...kým nebolo celé stehno husto našpikované cesnakom,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...hojne som ho potrela dijonskou horčicou, ktorá mu dodá ľahkú pikantnú chuť,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do pekáčika som dala husaciu masť, dobre som ju rozpálila,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...vložila som piecť pripravené morčacie stehno,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..sprudka som ho opiekla z jednej...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...i z druhej strany asi 5 minút z každej strany...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...posypala majoránkou, podliala horúcou vodou,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...prikryté pokrievkou som piekla morčacie stehno z jednej strany 25 minút pri teplote 250 stupňov C,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...stehno som otočila a piekla som ho prikryté pri tejto teplote ešte 25 minút,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...znížila som teplotu na 200 stupňov C a piekla som stále zakryté ešte 110 minút, v polovici tejto doby som stehno otočila, piekla som ho za občasného prelievania výpekom do mäkka, až sa mäsko začalo oddeľovať od kosti,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...do výpeku som vložila očistené umyté pokrájané nové zemiaky...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a upiekla do mäkka, na povrchu boli chrumkavé a vo vnútri šťavnaté a zamatové.

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Upečené morčacie stehno som podávala s novými zemiakmi pečenými v husacej masti,...

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...týmto pomalým spôsobom upečené morčacie stehno má na povrchu krásne vypečenú chrumkavú kožičku, pod ňou šťavnaté mäkkučké mäsíčko, ktoré sa oddeľuje od kosti, priam sa rozplýva v puse. je ochutené koreninami a ľahko pikantné po dijonskej horčici a voňavé po cesnaku, ide o veľmi chutnú, jednoduchú a pohodlnú prípravu, stehno bolo dosť veľké, bohate postačilo pre nás dvoch doma.

    Židovské morčacie stehno na horčici a majoráne (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
pusta1
@jaalenka , ak som piekla zemiaky vo výpeku z husacej masti, tak boli udusené, pouč ma, nevidím prečo by sa 2 osoby nemohli najesť z jedmého veľkého stehna, ty koľko gramov potrebuješ na 1 osobu, prezrad mi :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobrý recept, keďže ale ja musím používať čo najmenej tuku, piekla by som stehno podliate vodou alebo vyvarom a zemiaky by som uvarila tiež vo vode a po uvarení by som dala maslo. Ale to prešpikovanie stehna cenakom a potretie horčicou sa mi páči.
pusta1
@dr , ja nedávam maslo tam, kde pečiem a husacej masti.
aj taksa dá piecť ako ty píšeš, ked už musíš tak piecť zo zdravotných dôvodov, veľmi múdro robíš, tam je čerstvé maslo do hotového jedla absolútne na mieste, napr. pri žlčníkových, šetriacich a iných diétach.
dakujem ti za pochvalu receptu.
alexdidi
Dolné morčacie stehno pripravujem často a na rôzne spôsoby(je to naozaj lahôdka). S dijonskou horčicou som ešte nerobila, čo určite vyskúšam, ale je pečenie pri 250/200°C pomalé pečenie?


pusta1
@alexdidi , ak máš na mysli pomalé pečenie pri nízkej teplote, v tom prípade to tak nie je, pokiaľ budeš brať do úvahy čas pečenia, tak v tom prípade to tak je a nesmieš zabudnúť, že sa pečie zakryté
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
torticka
Chcela by som sa opytat, nezhori ta horcica? Upozornujem, nic zle nemyslim. A @sracz suhlasim.
jajn
Milá Pusta, Tvoje recepty sú tak veľmi zaujímavé, že i keď som na Vareche krátko, najviac času trávim nad Tvojimi receptami. Ďakujem Ti za ne. Recepty z medzinárodnej kuchyne a hlavne zdravé jedlá sa hľadajú veľmi ťažko a keďže som diabetička, som šťastná, že som na Tvojej stránke s receptami ich našla tak veľa. Ešte raz ďakujem a budem sa tešiť na Tvoje ďalšie recepty. Janette