Žerucha v nátierke

marianna76 - fotkamarianna76, 8. marca 2012

Páči sa mi aj mi veľmi chutí - Žerucha. V zime veľmi vhodná vitamínová rastlinka ... Často si ju dávame len na maslový, Zobraziť celý popisPáči sa mi aj mi veľmi chutí - Žerucha. V zime veľmi vhodná vitamínová rastlinka ... Často si ju dávame len na maslový, či syrový chlieb. Robila som aj kvasnicovú nátierku, do ktorej som jej hodne primiešala ....

2
porcie

Suroviny

 podľa potreby
30 g
1 ks
1 - 2 trojuholník
 trochu
 na opraženie
1 ks




Postup

  1. 1

    žeruchu semienka si dáme na vlhkú vatu, podľa potreby vlhčíme, aby nám semienka začali klíčiť a pekne rásť

    Žerucha v nátierke - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme asi po 4 - 5 dňoch krásnu žeruchu, môžme ju postupne zrezávať a pridávať, kde sa nám hodí.

    Žerucha v nátierke - obrázok 2
  3. 3

    Kvasnicovú nátierku robím nasledovne: Nadrobno nakrájanú cibuľku opečiem na oleji, pridám kvasnice, aby sa trochu rozpustili, pomáham im varechou, poprípade prilejem mlieko, vložím syr, ktorý sa má tiež roztopiť. Pridám opäť trochu mlieka, aby z toho bola taká kašička. Nakoniec vmiešam rozhabarkované osolené vajíčko. To si pripravím vedľa do pohárka. Miešam, aby som to mala také nátierkové a nie praženicové. Dá sa pre chuť pridať i horčica, alebo viac syra, pokoreníme. Úplne nakoniec, keď už je to hotové a odstavené primiešeme pokrájanú žeruchu. Je lepšie to premiešať spolu, aspoň to z chlebíka, či rožka nepadá.

Diskusia k receptu

ailuj82
Jéj, aj ja mám zasadenú, ale v miske ktorá patrí kvetináču a dala som zem. Papkáme ju najčastejšie na maslovom chlebíku. Mňam :)
A určite skúsim tvoju kvasnicovú, už dlhšie mám na ňu chuť :)
marianna76
@ailuj82 tiež som rozmýšľala dať ju do zeme, ale takto sa nemusím špiniť od hliny, preto používam vatu... my ju máme zasiatu skoro stále, zjeme, zasejeme ...
bejgi
@Marianna76 , máš krásnu tú žeruchu, je zdravá, známa svojim obsahom železa a vitamínu C, čo je veľmi dobrá kombinácia na ľahké vstrebanie železa organizmom, obzvlášť v spojení s enzýmami v živej vňaťke, celá rodina trpíme chudokrvnosťou, bolo nám odporúčané, snažím sa ju kombinovať aj ja s jedlom, čo im doma chutí a to je väčšinou iba šalát, musím vyskúšať tvoju nátierku,ďakujem za recept :)
rea1
@marianna , ja robim kvasnicovu pomazanku bud tak ako ty, alebo iba na troske olivoveho oleja dam rozpustit kvasnice, hodim do nich za hrst akejkolvek na drobno nasekanej vnate alebo trebars aj zeruchy a k tomu celozrnny chlieb. je to sice trochu redsie ale zvycajne kazdy dostane svoju porciu a jeme to lyzickou zakusujuc chlieb alebo kornspic.
alena45
kedysi som ju s deťmi pestovala, idem si ju kúpiť aj ja.
zinnajdha
kvasnice - myslíš droždie ? Poznám drožďovú nátierku, ktorá sa robí podobne, len nedávam syr, ale strúhanku: popražím cibuľu, do toho droždie, a nakoniec vlejem posolenú zmes z mlieka, vajec a strúhanky. A zohrievam a zohrievam a mieša a miešam... aby sa to zrazilo do nátierky.
irenaw
takto mi to ešte nenapadlo :) my si žeruchou len posýpame navrch, napríklad na zemiakovú kašu je super. vyskúšame
marianna76
som rada, že sa Vám pozdáva ...

@zinnajdha ano myslím droždie ...

@irenaw my do tejto nátierky pridávame pažítku, alebo na začiatku podusím špenát, alebo aj mladú zelenú cibuľku.... a keďže mi to tam chýbalo..., šupla som tam žeruchu - aspoň nepadá
mata3636
normálne si ma navnadila na pestovanie. pomazánku ukladám, žeruchu kúpim a ked vyrastie, ochutnáme. ja mám strašne rada pažítku - na chlieb alebo pečivo si dám hrudkovitý tvaroh, posolím, posypem pažítkou a k tomu redkvička alebo paradajka - moje naj raňajky a večera od leta do jesene :)
danculka
Aj u mňa je tak,že jednu strihám, druhá dorastá a tretia sa seje:)))super..
mijaita
žeruchu - řeřichu bych potřebovala snad každý den hrst. Do salátu, do omček, do každé polévky, grilované i jiné zeleniny. A protože už dlouho nebyla, připomenutí se mi tuze libí .
Komu se nechce dělat pomazánka drožďová, může smíchat sušené droždí TEBI s máslem, namazat pečivo a hustě řeřichou posypat. Také výborné !
vladkaku
... pre porovnanie - vatu proste vyhodíš po skonzumovaní bylinky, ale ak to máš v zemine, musíš povytriasať korienky a stonky ak zeminu chceš opäť použiť - je to prplačka a vata je určite lepšia i kvôli neporiadku, my už máme za sebou druhú dávku, mňam
ursula4
ja žeruchu pestujem takto:na obal z vajec si naukladám polovičky vajíčkových škrupiniek-z vnútra umytých-do nich vložím navlhčený tampón na odličovanie,nasypem semienka a čakám kedy vyrastú.Potom už lem vyberiem žeruchu aj s tampónom,ostrihám,vložím nový tampón a tak pokračujem stále dokola
remcula
Žerucha...to bude asi řeřicha?? No, viděla jsem si na vysetí v Albertu a říkala jsem si, že bych si ji mohla vypěstovat. bezva nápad a krásná pomazánka!!
sailero
my pestujeme na okne zeruchu a tiez na navlhcenej vate. Chuti nam na maslovom rohliku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia