Žerucha v nátierke

Autor receptu: marianna76

Páči sa mi aj mi veľmi chutí - Žerucha. V zime veľmi vhodná vitamínová rastlinka ... Často si ju dávame len na maslový, či syrový chlieb. Robila som aj kvasnicovú nátierku, do ktorej som jej hodne primiešala ....

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. žeruchu semienka si dáme na vlhkú vatu, podľa potreby vlhčíme, aby nám semienka začali klíčiť a pekne rásť
  2. Keď máme asi po 4 - 5 dňoch krásnu žeruchu, môžme ju postupne zrezávať a pridávať, kde sa nám hodí.
  3. Kvasnicovú nátierku robím nasledovne: Nadrobno nakrájanú cibuľku opečiem na oleji, pridám kvasnice, aby sa trochu rozpustili, pomáham im varechou, poprípade prilejem mlieko, vložím syr, ktorý sa má tiež roztopiť. Pridám opäť trochu mlieka, aby z toho bola taká kašička. Nakoniec vmiešam rozhabarkované osolené vajíčko. To si pripravím vedľa do pohárka. Miešam, aby som to mala také nátierkové a nie praženicové. Dá sa pre chuť pridať i horčica, alebo viac syra, pokoreníme. Úplne nakoniec, keď už je to hotové a odstavené primiešeme pokrájanú žeruchu. Je lepšie to premiešať spolu, aspoň to z chlebíka, či rožka nepadá.