Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. novembra 2014
Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept)
Foto: pusta

Už dávno som nepiekla žemľovku na slano, použila som miešanú zeleninu a dubáky.

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
4 ks
1 veľká hrsť
600 g
2 podľa potreby
podľa chuti strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 CL
100 g
1 ks
 na vymazanie pekáča
podľa potreby na namočenie žemlí
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistenú zeleninu som pokrájala na malé kocky o hrane asi 0,5 cm, použila som mrkvu, kaleráb a petržlenový koreň.

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu do sklovita,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som pokrájanú zeleninu,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..papriku kápiu, oerstovala som všetko spolu, kým zelenina neskaraelizovala,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som dubáky aj s vodou, priviedla do varu a vydusila až na tuk, kým nezmäkli dubáky,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som zelený hrášok, nechala som ho len prehriať spolu s ostatnou zeleninou, mám vlastný mrazený hrášok,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...cesnak posekaný na malé kocky, mám náš slovenský, krásne vonia a má ostrú prenikavú chuť,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majoránku, saturejku a kurkumu, dobre som všetko premiešala a nechala úplne vychladnúť.

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hrnca som dala v mlieku namočené a vytlačené žemle, vajcia,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...posekanú čerstvú petržlenovú vňať,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vychladnutú zeleninu s dubákmi,...

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...všetko som spolu dobre premiešala.

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pekáčik som hojne vymazala maslom, dala som do pekáčika pripravenú zmes, vrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice a pokládla som ho vločkami masla.

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Žemľovku som piekla v rúre vyhriatej na 170 stupňov C, u mňa stačilo 25 minút, každý si odsleduje teplotu a čas pečenia podľa vlastnej rúry.

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Upečenú žemľovku som pokrájala na kocky a podávala s domácou čalamádou a s jogurtom, ktorý som ochutila citrónovou šťavou, soľou a prelisovaným cesnakom.

    Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

60 komentárov k receptu
@mariamka , žemľovky sú rôzne, nemusia byť žemle pokrájané na kolieska a prekladané niečim, môžu mať na vrchu zálievku a nemusia, niektorí autori používajú dokonca aj vyšľahaný tuhý sneh z bielkov, iní nie, niektorí žemle premiešavajú s ostatnými surovinami, niektorí žemle vytlačia v mlieku namočené, iní zase vo vode, niektorí autori zase žemle do žemľovky len natrhajú, korenenie môže byť rôzne, ja k dubákom rascu nepridávam, nám v tejto kombinácii nešmakuje, nič proti rasci nemám.
možností je veľmi veľa, na slano i na sladko.
ty si samozrejme môžeš spraviť podľa seba, ako si ty naučená,vôbec nenamietam.
Prečo vás irituje že autorka napíše že hrášok má vlastný mrazený? Ak niekto iný napíše že má ryby z makra, alebo med od susedových včiel, nad tým sa nepozastavujete. Nalietli ste sem ako osi a hľadáte chybu. Že ste nevideli podobnú žemľovku? Nuž tak ju teraz vidíte. Fotky sú pekné. Recept je dobre napísaný a ak ho nemienite skúšať pripraviť, o čom pochybujem, tak by ste sa mali zdržať komentárov. Mne sa recept páči a pri najbližšej príležistosi skúsim. Ďakujem.
@skillet zrejme máte problémy s pochopením textu.Pýtala som sa toto:
...Chcem sa opýtať na to,aký význam má pre tento recept táto informácia...
Recept nie je beletria,ale technologický postup...rozprávky sú na inom webe :) Ja som racionálny typ a vidím,že v tomto prípade žiadna racionálna odpoveď neexistuje,pretože recept sa dá urobiť aj z kupovaného hrášku.Nič viac.
@skillet , veľmi výstižný komentár, trafila si kliniec po hlavičke :-)
povedala si všetko :-))))
poteší ma, ak vyskúšaš:-)
dakujem za pochvalu receptu, najmä fotiek a za krásny komentár.
@dandika1 , presne tak, tým sa riadim aj ja :-)
okrem toho súhlasím so @skillet , vyjadrila sa aj za mňa, nemám k tomu čo dodať :-)))
tie "nóbl kuchárky" by museli vedieť aj variť, vkladať recepty s fotopostupom, len mlátia prázdnu slamu :-)))))
sú to len frustrované hysterky, čo provokujú, sú mi ukradnuté :-))))
@dandik1 , som rada, že tebe sa receptík páči, poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za peknú pochvalu, uloženie do kk a správny komentár.
Ach, ach, ach, @oravanka si nevšimla, že pri nákype sa vajcia rozšľahajú s mliekom, kyslou a sladkou smotanou. :-))) To je základ pre souflé.
Heh, a kuchársky termín "suflovať" si preloží ako našepkávať. D
To svedčí o veľkých kuchárskych kvalitách @oravanka . D
@skillet - samozrejme, ak sa niekomu nepáči, nebude komentovať, ani pozerať, nič. Ešte pridajme "tleskánky" ako na mmb a hurá, máme tu novú slniečkovú varechu. @pusta - mohla by si si odpustiť tie urážky - ak tu niekto nemá recepty, neznamená to, že nevie variť. Nóbl kuchárka a frustrovaná si tu akurát tak ty. Tebe by nemali dať BAN, tebe by mali doživotne zobrať počítač. Na akýkoľvek kritický komentár odpovedáš útočne, to nie je normálne!
@mata3636 , prepáč, ale ty mi nemôžeš určovať, ako mám odpovedať.
ty dobre vieš, že sa moja odpoved netýkala teba.
komentovala si slušne a slušne som tebe aj odpovedala, či???
nevidím žiaden dôvod, aby som prijímala urážky pasívne a v pokoji.
poprosím ťa, láskavo ma neurážaj, neodpovedám na akýkoľvek komentár útočne a svoje návrhy ohľadom mňa a zákazov si nechaj pekne pre seba, ty si tu len taký istý používateľ ako ja, nič viac.
nie som na tvojom webe, dobre??? ber na vedomie!!!
svoj názor nezmením a poviem ti na rovinu, že každý tvoj aj slušný komentár predznamenáva tvoj nasledujúci útočný a provokačný komentár, takže pozametaj si najprv na vlastnom prahu a potom až rozprávaj!
dakujem.
Na vareche sa snažím pravdivo a objektívne komentovať. Nemám ani problémy s pochopením textu, ani nepotrebujem "tleskánky" ako na mmb. Pár receptov som pridala, pretože sa mi nepáčili narážky hlavne od autorky tohoto receptu na komentujúcich, čo nepridali recept. Aj pasívny člen, ktorý len komentuje a doplňuje recept môže byť totiž v kuchyni fest dobrý. A je to tu znovu, urážky, posmešky na "nóbl kuchárky" čo by museli vedieť aj variť, vkladať recepty s fotopostupom. Uvedomujete si čo vlastne píšete? Ak máte potrebu vybavovať si medzi sebou účty, máte na to tajné správy a nekazte iným peknú adventnú nedeľu.
@skillet , súhlasím s tebou, tie Tajné správy majú tí istí k dispozícii tiež, nemyslíš???
nie všetci, čo nepridajú recept, nevedia variť, ale vedia komentovať slušne a bez provokácie či útokov, to hádam uznáš sama.
nemusia to byť práve len moje recepty, však to vidíš denne aj ty.
v odpovedi pre @mata3636 som sa vyjadrila podrobnejšie.
ak ťa to fakt zaujíma, moja odpoved sa týkala tých, čo urazili mňa a patrí im to.
prepáč, že sa opakujem, nemienim prijímať urážky pasívne a v pokore.
Peknú adventnú nedeľu aj tebe prajem.
Nikdy som nerobila žemľovku na slano,očakávala som iný recept, ale aj tento vyzerá výborne . Podobne ako táto žemľovka ja robím plnku ako prílohu k šunke na Veľkú noc, nedávam do toho huby ale rozmixovanú pečienku. To ma naučila nebohá svokra, u nich je taký zvyk, my sme to doma nerobievali. Zrejme každý kraj má svoje zaužívané jedlá. @pusta , nerozčuľuj sa na každej poznámke, nestojí to za to ničiť si nervy. Každý môže mať svoj názor, ktorý sa nemusí stotožniť s názorom tých ostatných.
@gubics , tiež robievam takú plnku, o ktorej píšeš, avšak na Vianoce a na rodinné oslavy, či iné sviatky.
na Veľkú noc zase plnku z údenej šunky, z vývaru z tejto šunky, z kuracieho mäska, cibule, petržlenovej vňate, korenín a žemlí, nie ako nákyp či žemľovku, ale ako plnku.
máš pravdu, každá rodina má svoje zaužívané jedlá :-)
vieš, mne nevadia rozdielne názory, ani dobre mienená kritika, ktorá je konštruktívna, nikto sa nemusí so mnou stotožniť, mne vadí napádanie, zámerné provokácie, zlomyseľnosť a urážky.
asi máš pravdu ty, netreba si ničiť nervy k vôli takým jednotlivcom:-)
dakujem za tvoj milý komentár.
@garanco , dakujem za link.
pozrela som si ho pozorne, krásny recept a v tvojom recepte skutočne ide o nákyp. u mňa v tomto nie, toto je žemľovka.
som rada, že si ten link pridala,
dakujem a chválim!!!
Mne je osobne jedno, či je to nákyp alebo žemľovka. Recept je krásne nafotený, podrobne popísaný. A ten, kto sem vkladá recepty vie, koľko času to stojí. A hlavne robí to kvôli NÁM. Nechápem tie urážky, poučovania..... Ten recept sem pridala preto, aby sa s nami podelila. Páči sa ti? Vyskúšaj a potom daj kritiku ako chutil. To je ten pravý komentár! A nie študovať wikipédiu, poučovať a urážaťsa navzájom!
@marcel83 , povedal ste, že nebudete na mňa reagovať :-)
neplatí?????
sníva sa vám??? DDDD
bez obáv, ten vlastný domáci hrášok je dopestovaný doma v našej záhrade :-)))
provokujete, váš komentár som nahlásila.
@frezia , teší ma, že sa ti môj recept páči :-)
som rada, že ideš urobiť, garantujem ti, že budeš veľmi spokojná, je veľmi chutná tá žemľovka :-)
dakujem ti za pochvalu.
Taketo robieva mamina cely zivot,normalne to volame zeleninova baba,taka vegetarianska verzia tej velkonocnej.Este som nepocula,ze by na Velku noc niekto piekol velkonocnu zemlovku,ale preco nie :D Ale potvrdzujem,je to chutne,lacne,nasyti-vdacne papanie.
Milá@svedka , takéto veľkonočné sa robí aj na SVK v okolí Piešťan, ale s ryžou a s údeným + vývar z údeného + vajcia, v ČR je údené mäso + kuracie mäso + údený vývar + kocky zo žemlí a vajcia, volá sa to Veľkonočná hlavička, je známych viac variant.
dakujem za pochvalu receptu.
Takáto hubová plnka sa aj mne páči, je pestrá aj čo sa týka surovín, ale aj na pohľad. A dala by sa použiť nielen na plech, ale aj na plnenie hydiny, či mäsových rolád a pod.
Mne sa recept páči. Chutila by mi tá porcia na obrázku. Je to pekne odfotené, dobre popísané. Čo dodať. Ja by som tiež bola rada, keby som vedela tak dobre, variť, vymýšlať niečo nové, aby to zaujalo na Vareche.*****

Pridaj komentár k receptu: