Jemný karfiolový nákyp so šampiňónmi a so syrom /fotorecept/
Foto: pusta
Tento karfiolový nákyp pripravujem so šampiňonmi, strúhaným syrom a kyslou smotanou. Je to ľahká večera, veľmi jemnej chuti.Podávala som s novými zemiačikmi, omastenými maslom Zobraziť celý popisTento karfiolový nákyp pripravujem so šampiňonmi, strúhaným syrom a kyslou smotanou. Je to ľahká večera, veľmi jemnej chuti.Podávala som s novými zemiačikmi, omastenými maslom a posypanými petržlenovou vňaťou
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
400 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
150 g |
|
5 - 6 ks podľa veľkosti |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 zväzok |
|
podľa potreby |
|
|
|
400 g |
|
40 g |
|
1 CL |
|
Postup
-
1
Karfiol som rozdelila na ružičky, obvarila som ich vo vriacej osolenej vode asi 5 minút, viac netreba, budú sa ešte piecť v nákype. Scedila som ho a keď vychladol, pokrájala som ho na malé kúsky.
-
2
Nastrúhala som syr.
-
3
Posekala som petržlenovú vňať.
-
4
Šampiňony som pokrájala na plátky a podusila som ich na posekanej cibuľke v rozohriatom oleji na panvici, potom som ich nechala úplne vychladsnúť.
-
5
Do misy som rozklepla vajcia.
-
6
Pridala som kyslú smotanu. Kto chce mať ešte nadýchanejší a jemnejší nákyp, oddelí žltka a bielky. Kyslú smotanu pridá k žltkom a vyšľahaný sneh z bielkov pridá k mase až na záver tesne pred pečením nákypu.
-
7
Pridala som soľ, kurkumu, muškátový kvet, nastrúhaný muškátový oriešok, muškátový kvet a čerstvo mleté čierne korenie.
-
8
Všetko som spolu vyšľahala vidličkou.
-
9
Primiešala som nastrúhaný syr.
-
10
Pridala som posekanú petržlenovú vňäť.
-
11
Primiešala som múku a základ bol pripravený.
-
12
Pridala som pripravený karfiol a udusené vychladnuté šampiňóny na cibuľke.
-
13
Po dôkladnom zmiešaní som celú masu naliala do jenskej misy, vymazanej maslom a vysypanej strúhankou. Môžete použiť pekáčik alebo akúkoľvek zapekaciu nádobu.
-
14
Vložila som do trúby vyhriatej na 170 stupňov a piekla som odokryté cca 50 minút.
-
15
Podávala som s varenými zemiakmi, omastenými maslom a posypanými petržlenovou vňaťou. Je vynikajúci za tepla, ale i za studena, je veľmi jemnej a príjemnej chuti. Výborne sa k nemu hodí paradajkový šalát.
Diskusia k receptu