Žemľové (houskové) knedlíky

polepetko - bez fotkypolepetko, 19. januára 2013

Výborné knedlíky k vepřu-knedlu-zelu

5
porcií
20 minút
príprava
18 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
20 g
500 ml (vlažné)
1 ks




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame štipku soli a múku (je nutné premiešať poriadne aby soľ nezabila kvasinky v droždí ak by jej ostalo veľa na povrchu). Urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajce, pridáme rozdrobené droždie a trocha cukru. Do jamky k surovinám vlejeme vlažné mlieko a necháme 5 minút stáť, aby sa vytvoril kvások.

  2. 2

    Po 5 minútach dobre premiesime. Pridáme na kocky nakrájanú žemľu prípadne rožok. Opäť poriadne premiešame. Misku zakryjeme a dáme na hodinku kysnúť.

  3. 3

    Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dva diely. Na doske cesto ešte trocha premiesime, vytvarujeme dva knedlíky a necháme ešte 5 minút odpočívať na doske. Zatiaľ si dáme variť vodu.

  4. 4

    Knedle varíme 18 minút vo vriacej vode. Po vybratí ich popicháme, aby z nich unikla para a boli krásne nadýchané.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia