Žemľové (houskové) knedlíky

Autor receptu: polepetko

Výborné knedlíky k vepřu-knedlu-zelu

5
porcií
20 minút
príprava
18 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame štipku soli a múku (je nutné premiešať poriadne aby soľ nezabila kvasinky v droždí ak by jej ostalo veľa na povrchu). Urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajce, pridáme rozdrobené droždie a trocha cukru. Do jamky k surovinám vlejeme vlažné mlieko a necháme 5 minút stáť, aby sa vytvoril kvások.
  2. Po 5 minútach dobre premiesime. Pridáme na kocky nakrájanú žemľu prípadne rožok. Opäť poriadne premiešame. Misku zakryjeme a dáme na hodinku kysnúť.
  3. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dva diely. Na doske cesto ešte trocha premiesime, vytvarujeme dva knedlíky a necháme ešte 5 minút odpočívať na doske. Zatiaľ si dáme variť vodu.
  4. Knedle varíme 18 minút vo vriacej vode. Po vybratí ich popicháme, aby z nich unikla para a boli krásne nadýchané.