Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky fotorecept
Foto: sracz
Drobná, útla, nesmierne pracovitá a úžasne šikovná. To sú naše nostalgické spomienky na babičku mojej krásnej pani. Spolu so svojim bratom Lackom, teraz mojim Zobraziť celý popisDrobná, útla, nesmierne pracovitá a úžasne šikovná. To sú naše nostalgické spomienky na babičku mojej krásnej pani. Spolu so svojim bratom Lackom, teraz mojim švagrom, ju volali Nana. Z celej rozšírenej rodiny iba oni dvaja jej a dedkovi (Tata) mali dovolené tykať! Ja sa na ňu pamätám od augusta 1964 a vidím ju večne sklonenú nad šijacím strojom. Okrem úžasných rcp domácej kuchyne, mala ohromný cit pre vkus a módu, napriek tomu, že pochádzala z malej dedinky na slovensko-maďarskom pomedzí.
porcií
príprava
na 175-180 °C
Postup
-
1
staršie, asi 2÷3 dňové, žemle som pokrájal na kocky a uložené vo „vajndlingu“ zalial dobrým ½ litrom vlažného mlieka; na drobno som pokrájal dve naozaj veľké žlté cibule, „baj očko“ statočných 600 g a rozložil do veľkej pancice s 2 PL škvarenej masti a 2 PL rastlinného oleja; než sa dusenie cibule „rozbehlo na plno“,
-
2
namočené kúsky žemlí som „vystískal“ a uložil do pomocnej misy, spolu s rozbitými čerstvými vajíčkami, štipkou „sódybiky“ (tak na špičku noža), pokrájanou viazanicou petržlenovej vňate (aj s halúzkami), čerstvo mletým čiernym korením (~ ¼ ČL) a ČL soli
-
3
a teraz som sa vrátil k cibuli; priebežným premiešavaním, keď už začala voniať a hnednúť, to už som miešať neprestával, až získala „melír“, aký vidíte na obrázku č. 3; keby Vám, nedaj Bože, prihorela, musíte ju vyhodiť a začať s novou; pripálená je horká a úplne by Vám pokazila výslednú chuť Vašej námahy
-
4
voňavú, červenohnedozlatú, cibuľu som nechal vychladnúť a skompletizoval som ju s pripravenou zostavou; dôkladne, ale nežne som ju vymiešal
-
5
a uložil do vymastenej formy (pekáča), tentoraz to bol hranatý variant zn. Tupperware
-
6
a hodinu piekol v elektrickej rúre vyhriatej na 175÷180 °C (350 °F),
-
7
kedy z polotekutej masy vzišiel takýto voňavý bochníček
-
8
my dvaja, ja s mojou, sme si na Nanáčkinej plnke pochutnali s pečenou kuracinou a dusenou špargľou. Verte však, že chutí aj iba tak „na sucho“, bez ničoho! Za tepla i za horúca.
-
9
začal som, aj skončím spomienkou na našu babičku Nanu. Odjakživa som mal v obľube tvrdú prácu a keď som sa pri nej málo „namakal“, tak som sa „dorazil“ v telocvični s činkami. Nuž a potom som aj jedol za troch. Nana, s bystrými očami ako uhoľ, za veľkými okuliarami, rada pozorovala, ako jej chutná vára mizne vo mne, ako „Nemci pri Stalingrade do krytu“, s obľubou ma pri tom poklepkávala po chrbáte a pochvaľovala si ma: „megsült a kenyérke = upiekol sa chlebíček“! Nana, ako aj všetci naši rodičia a prarodičia sú už dávno na Pravde Božej, teraz už šije a do moderného oblieka anjelíkov na nebesiach. Krásne spomienky a velikánska úcta ku nej však naďalej pretrvávajú v našich srdciach a hladkajú aj duše naše! S mojou krajšou a lepšou ½ Vás všetkých, milí naši priatelia, srdečne pozdravujeme a zo ♥♥ želáme krásne, pokojamilovné, požehnané sviatky Vianočné, v kruhu Vašich najmilších a najbližších!
ked tak krásne píšeš a citlivo, tuším to bola práve nyanya /ňaňa/ však?
vdaka za krásne spomienky i v mojom srdiečku :-)
Včera som porobila hroby, vyzdobila čečinou, pospomínala, aké boli Vianoce s nimi...
Dobrá plnka od nany, @sracz , verím, že veľmi chutná a aj posledná fotka ako pozdrav je milá, pekne si to napísal. Všetko dobré, krásne sviatky aj vám!
Ďakujem za oboje.
Požehnané Vianoce prajem.