Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. decembra 2015
Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept)
Foto: sracz

Drobná, útla, nesmierne pracovitá a úžasne šikovná. To sú naše nostalgické spomienky na babičku mojej krásnej pani. Spolu so svojim bratom Lackom, teraz mojim Zobraziť celý popisDrobná, útla, nesmierne pracovitá a úžasne šikovná. To sú naše nostalgické spomienky na babičku mojej krásnej pani. Spolu so svojim bratom Lackom, teraz mojim švagrom, ju volali Nana. Z celej rozšírenej rodiny iba oni dvaja jej a dedkovi (Tata) mali dovolené tykať! Ja sa na ňu pamätám od augusta 1964 a vidím ju večne sklonenú nad šijacím strojom. Okrem úžasných rcp domácej kuchyne, mala ohromný cit pre vkus a módu, napriek tomu, že pochádzala z malej dedinky na slovensko-maďarskom pomedzí.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
60 minút
na 175-180 °C

Suroviny

2 PL
2 PL
500 - 600 g
6 ks
500 - 600 ml
4 - 5 ks
1 štipka
1 ČL
podľa chuti
250 - 333 ml




Postup

  1. 1

    staršie, asi 2÷3 dňové, žemle som pokrájal na kocky a uložené vo „vajndlingu“ zalial dobrým ½ litrom vlažného mlieka; na drobno som pokrájal dve naozaj veľké žlté cibule, „baj očko“ statočných 600 g a rozložil do veľkej pancice s 2 PL škvarenej masti a 2 PL rastlinného oleja; než sa dusenie cibule „rozbehlo na plno“,

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    namočené kúsky žemlí som „vystískal“ a uložil do pomocnej misy, spolu s rozbitými čerstvými vajíčkami, štipkou „sódybiky“ (tak na špičku noža), pokrájanou viazanicou petržlenovej vňate (aj s halúzkami), čerstvo mletým čiernym korením (~ ¼ ČL) a ČL soli

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a teraz som sa vrátil k cibuli; priebežným premiešavaním, keď už začala voniať a hnednúť, to už som miešať neprestával, až získala „melír“, aký vidíte na obrázku č. 3; keby Vám, nedaj Bože, prihorela, musíte ju vyhodiť a začať s novou; pripálená je horká a úplne by Vám pokazila výslednú chuť Vašej námahy

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    voňavú, červenohnedozlatú, cibuľu som nechal vychladnúť a skompletizoval som ju s pripravenou zostavou; dôkladne, ale nežne som ju vymiešal

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a uložil do vymastenej formy (pekáča), tentoraz to bol hranatý variant zn. Tupperware

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a hodinu piekol v elektrickej rúre vyhriatej na 175÷180 °C (350 °F),

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    kedy z polotekutej masy vzišiel takýto voňavý bochníček

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    my dvaja, ja s mojou, sme si na Nanáčkinej plnke pochutnali s pečenou kuracinou a dusenou špargľou. Verte však, že chutí aj iba tak „na sucho“, bez ničoho! Za tepla i za horúca.

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    začal som, aj skončím spomienkou na našu babičku Nanu. Odjakživa som mal v obľube tvrdú prácu a keď som sa pri nej málo „namakal“, tak som sa „dorazil“ v telocvični s činkami. Nuž a potom som aj jedol za troch. Nana, s bystrými očami ako uhoľ, za veľkými okuliarami, rada pozorovala, ako jej chutná vára mizne vo mne, ako „Nemci pri Stalingrade do krytu“, s obľubou ma pri tom poklepkávala po chrbáte a pochvaľovala si ma: „megsült a kenyérke = upiekol sa chlebíček“! Nana, ako aj všetci naši rodičia a prarodičia sú už dávno na Pravde Božej, teraz už šije a do moderného oblieka anjelíkov na nebesiach. Krásne spomienky a velikánska úcta ku nej však naďalej pretrvávajú v našich srdciach a hladkajú aj duše naše! S mojou krajšou a lepšou ½ Vás všetkých, milí naši priatelia, srdečne pozdravujeme a zo ♥♥ želáme krásne, pokojamilovné, požehnané sviatky Vianočné, v kruhu Vašich najmilších a najbližších!

    Žemľová plnka Nana – univerzál - podľa babičky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

milas
Veľmi pekne ďakujem za recept. Tam kde je cibuľa (a dobre upečená) je aj dobrá chuť a zdravie. Ale najviac ďakujem za vyznanie k Tvojej Nane, lebo mi prinieslo oživenie spomienok na svoju babku. Obom Vám želám krásne a pokojné Vianoce naplnené šťastím. Milas
tiginko
krásne vyznanie, také sa už v tejto modernej dobe nevidia často. Ale je to tak, aj ja to tak cítim, že čím sme starší, tým viac si vážime to čo máme, čo sme mali, koho sme mali tú česť poznať a tých ktorí mali radi nás. Ak sme dobre vychovali svoje deti, aj tie to raz takto budú cítiť a tiež vštepia toto nenápadné posolstvo svojim deťom. Pekné sviatky aj Vám do diaľky @sracz
sovka62
Ach, Feri, celkom si ma rozcitlivil. Okrem výborného receptu krásne vyznanie. Ale to už v Vianociam patrí, pospomínať na tých, ktorých stále milujeme, hoci už žijú len v našich srdciach. Ďakujem a želám krásne sviatky, prežité v pohode a láske.
veronikkka
Dakujem a pekné sviatky tebe a celej milej rodinke prajem.
ked tak krásne píšeš a citlivo, tuším to bola práve nyanya /ňaňa/ však?
vdaka za krásne spomienky i v mojom srdiečku :-)
popoluska340
Velmi pekne napisane,a urcite vyskusam,som bezlepkacka,tak upeciem zemlicky a urobim,uz teraz mi slinky tecu na to.
kukulienka71
naozaj neviem, či to je len nostalgia za dávnymi blízkymi, lebo aj za života si tieto drobné robotné starenky a starčekovia zaslúžili náš obdiv, úctu - rešpekt, hoci vraveli málo. Ale to málo bolo múdre:-) Ako dnes vidím pred sebou zhrbenú útlučkú zošúverenú starkú, čo vychovala mamu a jej 9 súrodencov, ako sedí v kuchynke stále voňavej po čerstvom masle. Už skoro nevidela, nepočula, hlas mala chrapľavý a slabý, ale vyžarovala z nej sila celoživotného príbehu plného driny. Odkaz pre nás, čo sa sťažujeme na ťažký život:-)
Včera som porobila hroby, vyzdobila čečinou, pospomínala, aké boli Vianoce s nimi...
Dobrá plnka od nany, @sracz , verím, že veľmi chutná a aj posledná fotka ako pozdrav je milá, pekne si to napísal. Všetko dobré, krásne sviatky aj vám!
klukodvody
@sracz babičky dokázaly z mála udělat hodně. Ale hlavně tam bylo přidáno hodně lásky no a prostě babiččino pohlazení. Krása tuhle teplou přípravu neznám. Krásné Vánoční svátky Tobě i Tvé paní přejeme z Moravy.
babka1952
Nádherné slová ste použil, plnka tiež vyzerá veľmi pekne. Tiež vám želám krásne vianoce.
js9mxd
Je krásne že nezabúdaš na svoje korene. želám krásne vianoce.
janger
Mily @sracz , kazdy tvoj recept je zaroven aj pribeh. Mily, ludsky, citlivy...Prijmi aj moj srdecny pozdrav, teste sa spolu s manzelkou z Vianoc a z blizkosti ludi, ktorych mate radi. A ktori nie su pri vas osobne, nech su pri vas vo vasich srdciach. Stastne a pozehnane Vianoce.
mesiar50
Plnka podľa babičky, vyhotovená tvojimi šikovnými rukami vyzerá prvotriedne a veľmi chutne.Prekrásne a pokojné vianoce želám priateľu tebe a celej tvojej ctenej rodinke.
ajula
Už sa teším dúfam, že sa mi vydarí, keď ju budem robiť. Nana mi pripomenulo Mániku, moju babičku, kt. je určite v nebíčku
norikadz
Mňam! Krásny recept, krásne spomienky- veľmi podobne tým na moju babku...
Ďakujem za oboje.
Požehnané Vianoce prajem.
zuskagol
Najkrajšie napísaný recept, aký som kedy čítala! Aj so sprievodným textom: úvodom plus vianočným prianím s fotografiou. Ďakujeme, dobrí ľudkovia!
paeva
všetkým Varecháčom aj Varecháčkam pokojne prežité sviatky a veľa zdravia
havino
luxusná plnka a krásne vyznanie, aj vám želám požehnané Vianoce, radosť a spokojnosť v duši
danda3
Takúto plnku mám najradšej, mamina tiež podobnú robievala, bola som schopná ju jesť samú, len s uhorkami. ♥Krásne sviatky aj vám!♥
spisakmirko
Tak touto "plnkou" plníme u nás kuře. Petrželou nať někdy nahradíme sušenou drcenou majoránkou. Ano, dá se to jíst i bez masa, teplé nebo studené. Jak komu chutná. Je to výborné!!!
jerica
@sracz Frantík náš šikovný, pritom toľkej lásky v spomienkach, tie Tvoje časy pri milej pracovitej "Nány" ktoré si nám priblížil, je srdca pohladenie duše, tá plnka je toho dôkazom čo si vložil do nej toľkej lásky a vyznania Tvojej milej manželke, aj pre nás na Vareche. Želám požehnané pokojné sviatky Tebe a celej rodine Varecháčov, nech v Novom roku nás všetko zlé obchádza, nech nás tešia samé dobré správy čo si odkrojíme z nášho koláča :-)
babkamt
u nás sme toto jedlo, ak sa pieklo samostatne, volalo stratené kura. V tvojom prevedení vyzerá báječne. Celej tvojej rodinke prajem požehnané vianoce a šťastný Nový rok 2016
babucka
Krasne napisane az sa slzy tlacia z oci,spomienky na blizkych su tie najkrajsie a recepty ktore zostali su najlepsie na svete.Uprimna vdaka.
hanita888
Dobry receptik od Nany,taketo si treba uchovavat aj ako spomienku na nasich milich blizkych ktori tu uz snami nie su ,ale vzdy zostanu v nasich srdieckach. Ukladam si receptik a prajem vsetko dobre pri vareni a spominani ........
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
na sucho, bez ničoho? to nič by mohol byť aperitív marhuľovica a po druhé Rulandské alebo rizlinček?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia