Zemiaky s paštrnákom

janger - fotkajanger, 16. apríla 2015
Zemiaky s paštrnákom
Foto: janger

Uz dlhsiu dobu odoberame kazdy tyzden debnicku s bio-zeleninou. Casto je v nej aj tzv. zabudnuta zelenina, ktora sa v obchodoch vyskytuje zriedkavejsie. Pastrnak Zobraziť celý popisUz dlhsiu dobu odoberame kazdy tyzden debnicku s bio-zeleninou. Casto je v nej aj tzv. zabudnuta zelenina, ktora sa v obchodoch vyskytuje zriedkavejsie. Pastrnak som v minulosti robila len velmi malo, no teraz ho uz pripravujem castejsie, na rozne sposoby.

3
porcie
30-45 minút
na 200 °C

Suroviny

2 ks
300 g
200 ml
1 ks
150 g vlašské
150 g tvrdý
 na vymastenie pekáčika




Postup

  1. 1

    Ocistene zemiaky a pastrnak postruhame nahrubo. Na tych vacsich "slzickach" na struhaku.

    Zemiaky s paštrnákom - obrázok 1
  2. 2

    Syr posekame na male kusky. Dobre je pouzit pikantnejsi syr, s vyraznejsou chutou (pecorino, parmezan, zrela gouda a pod.). Posekame orechy. V smotane (moze byt sladka, ale napriklad aj creme fraiche) rozmiesame vajce, pridame sol, pomlete korenie.

  3. 3

    Zemiaky zmiesame s pastrnakom, 2/3 orechov a asi s polovicou syra. Dame to do vymasteneho nizsieho pekacika. Zalejeme smotanou. Vidlickou to trosku popichame, aby sa smotana vsade dostala. Potom to zakryjeme hlinikovou foliou a dame piect do rury - 200 stupnov. Pecieme tak 30 -45 minut, podla potreby. Kym budu zemiaky makke.

  4. 4

    Hlinikovu foliu dame dolu. Zemiakovu zmes posypeme so zbytkom orechov a syra. Nechame to este chvilu zapiect.

    Zemiaky s paštrnákom - obrázok 4
  5. 5

    Vyborne ako samostatne jedlo. Pripadne to moze byt aj priloha k niecomu inemu. Ak vyskusate, prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

caterina
@Janger...toto je urcite dobrota. Tiez pomyslam, ze si zacnem takto objednavat zeleninu. Len to akosi odkladam, lebo takto sa pripravim o to potesenie z nakupovania :) Ale ako vravis, v obchode sa mi stava, ze niektore druhy zeleniny proste nenajdem
jarunka
To je urcite dobre, chutilo by mi, Len nie mojmu. Ale urobim si pre seba. Pastrnak je dobry aj grilovany alebo vysmazany narezany na tensie platky.
janger
@caterina , dakujem. Ten odber debniciek ma svoje vyhody a aj nevyhody. Pre mna zatial vyhravaju tie vyhody - je to bio-zelenina, jeme jej teraz este viac, variacia, je chutna, pochadza z fariem z okolia, atd. Trosku za taku nevyhodu pokladam to, ze musim prisposobit jedalnicek tomu, co bude v baliku (to viem vzdy tyden vopred). A este to, ze sem-tam vylezie zo salatov aj nejaky chrobak, husenicka a pod. ;-)...@farbuska , potesim sa, ak vyskusas. @jarunka , dakujem. Mojmu chutilo, hoci je aj poriadny masozravec, ale ten by ani bez zeleniny nebol. A ako spominas, da sa pripravit vselijako :-). Aj masko k tomu moze byt :-).
milad
Tiež by sa mi páčilo, neviete o takomto spôsobe dodávania zeleniny na Zamagurí?
afataga
zaujimave, ako rozoznas pastrnak od petrzlenu ak by to tam nebolo napisane? lebo mne sa to zda rovnake
iva2111
@afataga , podle vůně? Petžel nádherně voní...pěstujem jen pastiňák, ten nám tak nežerou hraboši. Ti petržel milují, potvory :)
1x bembo
katerin
Dobrá kombinácia chutí,určite niekedy vyskúšam-keď zoženiem paštrnák! :)))
feromon
@afagata - petržlen ma tu cast, z ktorej vyrasta vnat, do tvaru kopceka, pastrnak tam ma priehlbinu :)

rea1
@afi , rozoznáš ich podľa vrška, z ktorého rastie vňať. petržlen má tú vrchnú strednú časť doguľata, neviem to opísať, proste vyboulenou a vňať vyrastá z tej vybouleniny. (pán Štúr, odpustite, ja sa polepším a slovo sa doučím). paštrnák má tú časť rovnú alebo trochu vcucnutú. a petržlen je biely a paštrnák nažltlý.
vyboulenina, vcucnutý - už sa pripravujem na víkendový reset mozgu, tak po trochu vypínam funkcie. :-))
tatranocka
Mama mi vravela,že paštrnák je mrkva krížená s petržlenom :) .Raz som si tak presladila kurací vývar,dala som množstvo ako keď dávam petržlen...Je výborný do šťuchaných zemiakov.V obchode sa bežne stáva,že ho predávajú ako petržlen,treba to poznať :) Musím skúsiť tento recept,aj keď si myslím,že na tom nie je čo pokaziť,ak má človek rád zeleninu.
afataga
dakujem za objasnenie kauzy petrzlen vs. pastrnak :-)
jozefj
Recept fajn.Ja mám najradšej moju Bio z vlastnej záhrady je to skoro na 100 % Bio.
janger
Dakujem @vsetkym za pristavenie sa, ci uz za pochvalu, ci uz radu...@milad , ja ti neviem povedat, ale @afataga ti uz poradila. @afataga , ja sa spolahnem na to, co mi povedia ;-)...ten pastrnak byva obycajne vacsi. A veru, isla som sa teraz presvedcit (mam novu davku) a ako tu spomina @feromon , @rea , tak pastrnak ma vrch 'vcucnuty" - priehlbinovy. Petrzlen momentalne nemam, ale spolieham sa na vas, ze ten bude mat kopcek, alebo ako hovori @rea 1 - vybouleninu :-))). A chut je taka sladkava. @tatranocka , moze to byt krizenec, neviem...Viem, ze pastrnak sa pouzival volakedy strasne davno tak ako zemiaky, ked sme zemiaky este nemali. A fakt, pokazit nemas co...@jozefj , nuz ked nemam zahradu, co si pomozem? Len taku malu, na kvetinky. Ale sem tam medzi tie kvety nieco strcim, aj take na jedenie :-)...@katerin , drzim palce, aby si ho zohnala. @iva , aj mne sa zda, ze petrzlen krajsie voni, tak petrzlenovo ;-).
izabella929
@janger , zemiaky s ktorou koľvek zeleninou v kombinácii mi veľmi chutia...) paštrnák som pestovala na záhradke....
mariamka
ja pastrnak poznam po cuchu, proste mrkva :) niekedy svindluju aj v marketoch, daju ho do regalu miesto petrzlenu, inak ho mam rada, s mierou :) @janger zaujimavy recept, hned ma napadlo, ze priloha
evanaaa
Nie je jedno, či petržlen alebo paštrnák, lebo je trochu sladší, a ako píše aj @mariamka , je to kríženec, niečo medzi mrkvou a petržlenom a je dobrý pečený alebo grilovaný. No a aby som neodbočovala, aj recept sa mi páči, je to taká zeleninová zapekanka, až na tie orechy, sú mi vzácne, zjedla by som ich len tak, a ani muž by to s nimi nejedol, on orechy totiž neje vôbec.
janger
@izabelka , dakujem, aj nam chutia zemiakovo - zeleninove kombinacie, v mnohych podobach...@mariamka , mozno to v tych supermarketoch ani sami nevedia, ze co je co ;-), dakujem za komentik...@evanaaa , dakujem. Ja orechy casto davam do jedla, hlavne, ked mame nieco bezmasite. Aj v tomto mi to pasuje, lebo je aj do coho zahryznut. Orechy mame radi v kazdej podobe, aj muz ;-).
evanaaa
Dnes som kúpila paštrnák, idem robiť hovädzie v rúre na zelenine, ale ešte nemám presný postup........
havino
pozdáva sa mi, ako príloha, uložím si, nech nezabudnem, paštrnák poznám po vôni, tiež som si ním prisladila vývar, ako som nechcela
kecemis
Toto si ukladam. Zatial som takto kombinoval len sladke zemiaky, ale toto vyzera velmi jedle.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia