Zemiaky s paštrnákom

Autor receptu: janger

Uz dlhsiu dobu odoberame kazdy tyzden debnicku s bio-zeleninou. Casto je v nej aj tzv. zabudnuta zelenina, ktora sa v obchodoch vyskytuje zriedkavejsie. Pastrnak som v minulosti robila len velmi malo, no teraz ho uz pripravujem castejsie, na rozne sposoby.

3
porcie
30-45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ocistene zemiaky a pastrnak postruhame nahrubo. Na tych vacsich "slzickach" na struhaku.
  2. Syr posekame na male kusky. Dobre je pouzit pikantnejsi syr, s vyraznejsou chutou (pecorino, parmezan, zrela gouda a pod.). Posekame orechy. V smotane (moze byt sladka, ale napriklad aj creme fraiche) rozmiesame vajce, pridame sol, pomlete korenie.
  3. Zemiaky zmiesame s pastrnakom, 2/3 orechov a asi s polovicou syra. Dame to do vymasteneho nizsieho pekacika. Zalejeme smotanou. Vidlickou to trosku popichame, aby sa smotana vsade dostala. Potom to zakryjeme hlinikovou foliou a dame piect do rury - 200 stupnov. Pecieme tak 30 -45 minut, podla potreby. Kym budu zemiaky makke.
  4. Hlinikovu foliu dame dolu. Zemiakovu zmes posypeme so zbytkom orechov a syra. Nechame to este chvilu zapiect.
  5. Vyborne ako samostatne jedlo. Pripadne to moze byt aj priloha k niecomu inemu. Ak vyskusate, prajem dobru chut.