Opečené zemiaky
Opečené zemiaky

Zemiaky s opraženou cibuľou

zajomato - fotkazajomato, 7. septembra 2017
Zemiaky s opraženou cibuľou
Foto: zajomato

Mám rád jednoduché jedlá. Asi preto, že som ich jedol od mala. Toto je večera hodná kráľa.

1
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredné
1 ks stredná
asi 70 g
na posypanie
1 hrnček
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na panvicu nalejem asi dve lyžice oleja, opražím pokrájanú cibuľu a vyberiem ju na tanier.

  2. 2

    Do tej istej panvice pokrájam zemiaky na krúžky, väčšie na polovičné a zeler na drobno, podlejem vodou, aby sa uvarili.

  3. 3

    Keď sú zemiaky mäkké, pridám oheň, aby sa opražili.

  4. 4

    Zemiaky naložím na tanier, pomiešam s opraženou cibuľou a posypem posekanou petržlenovou vňaťou, zapíjam kyslým mliekom z misky, lebo do hrnčeka nevopchám jazyk, nemám ho taký dlhý.

Diskusia k receptu

hadik
"Keď sú zemiaky mäkké, pridám oheň, aby sa opražili."

Oheň (prípadne drevo a zápalky) chýba v zozname surovín, ako si neskúsení kuchári majú pripraviť tento recept? Čiže ho máme pridať priamo na panvicu, niečo podobné ako pri flambovaní?
zinnajdha
Toto máme radi. Celé leto bola hlavná strava kyslé mlieko a môže byť aj cez babie leto.
mitzy
Klasická dobrota :) my robíme podobne, na vrch zemiakov dávame kyslú smotanu.
mariamka
nerozumiem tomu chlípaniu z misky, má to nejaký dôvod?
evanaaa
@Zajomato , to potom všetko tekuté, čo patrí do hrnčeka dávaš do misky?
Zemiačky s kyslým mliekom je spomienka na mladosť, ibaže boli inak pripravené - ošúpané, uvarené, po zliatí vody sa dalo maslo na ne a trochu hrncom pohrkalo, opražená cibuľka sa do toho vsypala a po pomiešaní bolo hotovo....len kyslé mlieko šlo do pohára aj napriek tomu, že sme nemali dlhý jazyk :)
lorak40
Do misky preto aby zvyšok kyslého mlieka mohol vylízať.
ababa
@Zajomato (8.9.2017 19:50)

Ďakujem za typ dať kyslé mlieko do misky. Tiež mi trhá žily keď tá dobrota zo šálky ide dolu vodou :-)
marienka44
Lepšie by boli na domácej bravč. masti ako na oleji. tiež spomínam na moje detstvo. Kyslé mlieko nás mama poslala kúpiť do dediny, kde mali kravy a robili si svoje kys. mlieko, maslo atď.
frezia68
Tak to mi pripomína detské časy,keď raz päť detvákov sediacich za slušne prestretým stolom( to mi ostalo do dnes,že musí byť obrus a úsporné prestieranie) po dobrom obede svorne sme vylízali tanier a poďakovali mamke za dobrý obed a to ešte potvrdili pusou na líce.Doma sme bežne za pripravené jedlo poďakovali tomu,kto varil a ak mám návštevu rodiny,ten zvyk pretrváva ( vylízanie tanierov už nie :-))) ).
jojino
@Frezia68 (9.9.2017 14:18)

Nemám dôvod do teba vŕtať, tvoj komentár za to fakt nestojí.
Ja mám tiež rád kyslé mlieko, radšej ako sladke. A zemiakmi tiež nepohrdnem.
A tiež zvyknem poďakovať za dobre jedlo a mne tiež zvyknu poďakovať... poteši ma to.
garanco
Takúto vtipnú diskusiu som už dávno nečítala!
Aj keď zemiaky s kyslým mliekom tiež robievam, smiech je pre zdravie vraj tiež potrebný...
zajomato
možno by sa mohla uskutočniť kampaň, koľko Slovákov miluje zemiaky s kyslím mliekom, potom by sa toto jedlo malo vyhlásiť za národné

Zaujímavé video z archívu TV Varecha