Zemiakový syr

salinka - fotkasalinka, 3. júna 2013
Zemiakový syr
Foto: salinka

Recept pochádza z bavorsko-rakúskej oblasti . Napriek svojmu názvu nemá nič spoločné so syrom, tak isto ako pečeňový syr. Toto jedlo bolo pripravované pre Zobraziť celý popisRecept pochádza z bavorsko-rakúskej oblasti . Napriek svojmu názvu nemá nič spoločné so syrom, tak isto ako pečeňový syr. Toto jedlo bolo pripravované pre sezónnych pracovníkov, ktorí pomáhali pri zbere zemiakov a slúžilo ako raňajky alebo olovrant s mliekom, pivom, alebo muštom. Natiera sa nahrubo, čím viac nátierky, tým chutnejšie:-)

4
porcie

Suroviny

400 g
250 ml
1 ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme všetko potrebné. Zemiaky uvarené v šupke necháme vychladnúť.

    Zemiakový syr - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnuté zemiaky postrúhame, alebo popučíme vidličkou, cibuľu pokrájame nadrobno a všetko spolu dobre vymiešame.

    Zemiakový syr - obrázok 2
  3. 3

    Podľa chuti dosolíme a necháme postáť v chlade, aby sa prepojili chute. Natierame na chlieb, alebo pečivo a zdobíme pažítkou. Dobrú chuť.

    Zemiakový syr - obrázok 3

Diskusia k receptu

izabella929
toto jedlo je veľmi jednoduché, vyzerá báječne a vonia domovom...) krása a skvelá chuť sa snúbia v tomto jedle...)
afataga
zaujimave, nemusi to byt vobec zle a tej salke sa co take strasne stalo? :-)
tiginko
ja by som si to vedela predstaviť aj bez chleba, s kyslým mliekom. Alebo aj ako prílohu k mäsku...uložím, podumám
sovka62
No vidíš! A mne sa okolie celý život čuduje, že si na tanier naložím mastné zemiaky, prikusujem k nim maslový chlieb a zapíjam mliekom. Mne by podľa tvojho receptu určite chutilo.
salinka
@tiginko , možno by sa dala jesť aj bez chleba, ten tam slúži viac-menej ako dekorácia, aby ju bolo kam natrieť:-) Ale k mäsku, by to bola už asi väčšia záťaž na trávenie:-)
@sovka , vyskúšaj, mne tá nátierka veľmi chutí, ale dávam si jej viac, ako mám na fotke:-)))
angast
@recept ík zaujímavý , ale mňa zaujíma tá šálka . Tú vyrobili soudruzi z NDR ???
salinka
No, mohol by to byť nevydarený plastový pohárik:-)
Ale je to porcelán od rakúskych susedov:-)
valeri
tak toto sa mi skutočne páči, zemiaky so smotanou alebo tvarohom je pre mňa hotová pochúťka a cibuľka to len vylepšila.
mesiar50
Dobre si to poskladala a namiešala.Všetky suroviny sú podla mojej chuti.Dnes máš odomňa:
1*** za Foto a 1*** za chutne vyzerajúcu nátierku.
Keď dovolíš pošlem ti aj ja foto na ktorom je nakreslený
pečeňový syr.Ináč originál pečeňový syr je z bravčovej
pečeňe a brav.orezkov.Samozrejme bez toho mojeho
nešťastného syra.



Prajem ti z NL pekný večer.
salinka
Ďakujem @masiar za tvoje jednotky:-) Aj si zaslúžim, som sa narozmýšľala, kým som prišla na ten prenos fotky:-)))
Tvoj pečeňový syr mám uložený v KK. Veľmi to ľúbim a v tomto prípade je to naozaj "pečeňový syr".
jamarlen
super..... zapekať si neskúšala?
my namiesto smotany používame ocot, alebo uhorkový lák, trochu horčice a dávame / v tenšej vrstve/ miesto masla ako základ na silvestrovské chlebíčky.
jamarlen
super..... zapekať si neskúšala?
my namiesto smotany používame ocot, alebo uhorkový lák, trochu horčice a dávame / v tenšej vrstve/ miesto masla ako základ na silvestrovské chlebíčky.
mariamka
robievam ten zemiakovy tatarak, ale toto je jednoduchsie a aj zdravsie, .. chutne vyzera ten chlebik aj s tou "pripitou" salkou :))
anenka9
dnes som nahodou citala tento Rezept a spomenula som si , ako som ho ja jedla prvy raz asi pred 26 rokmi, ked som prisla do Rakuska aj s mojou rodinou.
Pozvala nas jedna znama rodina na oslavu narodenim a podavali studeny bufet, a medziinym aj tento zemiakovy syr. Vsetkym chutil , ale ja som mala pocit, ze jem roztlaceny zemiakovy salat v hustej konzistencii. Az po dlhom case som mu dosla na chut a teraz ho robievam aj ja .
salinka
@anenka , to ma teší, že si našla môj recept:-) Vlastne nie je môj, ale už som si ho privlastnila. Taktiež mi dlhšie trvalo, kým mi začal chutiť. Je to pre nás trošku nezvyčajné, Asi ani Liptauer by Slovákom nechutil. A keby ich niekto presviedčal, že to je bryndzová nátierka...kto vie, ako by to dopadlo:-))))
A robíš Kartoffelkäse takto isto?
root
Vyskúšal som, postupoval som presne podľa receptu ale vôbec mi nechutil, konzistencia "syra" bola ako malta… Neodporúčam.
2x root a radox1
salinka
@Root , veľmi ma mrzí, že ti nechutilo. V úvode píšem, že tento recept nemá nič spoločné so syrom. Naozaj nemá a chuť tejto nátierky je tak špecifická, že nie každému sa zapáči. Ja som sa do nej zaľúbila až na druhý pohľad. Potom som pátrala po recepte a pridala ho sem pre ľudí, ktorí by ho mohli hľadať tak ako ja. V každom prípade ďakujem za vyskúšanie receptu a odozvu. Pekný večer :-)
farbuska
Z iného varenia mi včera zostal jeden veľký zemiak uvarený v šupke a rozmýšľala som, čo s ním. Spomenula som si, že som si kedysi uložila tento recept. Tak prišlo naň. Prekvapilo ma, aké je to chutné a akurát ľutovala, že som neskúsila skôr. Doplnila som hriankami z ražného chlebíka, zeleninou a klíčkami z reďkovky.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia