Zemiakovo cibuľovy šalát

janka5 - fotkajanka5, 17. marca 2013
Zemiakovo cibuľovy šalát
Foto: janka5

Suroviny

1,5 kg
2 ks
2 naberačky
2 PL
3 PL
1 PL
4-5 ks




Postup

  1. 1

    Takže postup je takýto: 2 cibule pokrájať a zaliať 2 naberačkami vriacej nedeľnej polievky. Môže byť aj vriaca voda, ale slepačia polievka je slepačia polievka / prípade hovädzia, bravčová/ akú práve varíte. Tá zároveň cibuľu ochutí.

  2. 2

    Do toho pridať 2 PL cukor, 3 PL ocot, 1 PL horčica+ soľ a vegeta,čierne korenie, kto bez nej nemôže žiť. Dávka je asi na 1,5 kg uvarených zemiakov v šupke, ktoré klasicky pretlačíte. Ja ich po pretlačení osolím, pokrájam k nim kyslé uhorky- kto ako má rád, možno 4-5, a pridať vychladenú cibuľu.

  3. 3

    Recept som našla a myslim si,že je najlepší z týchto cibuľovo- zemiakových šalátov, aké som kedy jedla. Netreba ho dochucovať či už cukrom, alebo octom. Je to akurát. Ak by ste dali viac zemiakov, môže sa do nich ešte pridať voda z kyslých uhoriek. Ale nie toľko, aby zemiaky plávali.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
plk
plk
Aaaa... mnam. Velmi silno sa to blizi k nasmu, u nas zovanemu :-) zahoracky. Bez majonezy, hrachu, mrkvy, vajec... Ale to sa da do tohoto vzdy pridat ak si niekto nevie odpustit.
Jednoduchy, "obycajny" a vyborny. Velmi chutna zmena/alternativa k majonezovym salatom.
používateľ nemá avatar
plk
plk
@rulik - ja si takyto davam ako pochutku bez mesa. A niekedy na vrch "kydnem" este za lyzicu kyslej smotany.
Mimochodom u nas (v zahorackej rodine :-)) sa takyto vzdy robi na vianocnu veceru s kaprom. Majoneza (a zvysny material) sa robi az na druhy - treti den. Teda ak z neho vobec nieco ostane.
petra69
Nemci robia presne takyto salat s vyvarom, len namieto kyslej uhorky tam idu kusky oprazenej slaniny. (A ziadna vegeta, samozrejme.) Je to uzasne.
viera1
Výborný je zeler,ktorý varíme s octom,cukrom a soľou,ku koncu varenia pridáme cibuľu,aby sa sparila a týmto zalejeme zemiaky-nakrájané na plátky.Pokvapkáme olejom.
boxik
Milujem takýto šalát , teda podobný u nás nazývaný záhorácky , neviem prečo pretože ma ho naučili východniari, ale mne sa viac ráta keď sú zemiačky pokrájané pekne na kolieska , ale to je len možno optická záležitosť.
vlasatka
hľadám nejaké šaláty a pozerám, že toto je šalát, čo som kedysi pridala na iných stránkach, je to presne použitý môj postup:

Takže postup je takýto: 2 cibule pokrájať a zaliať 2 naberačkami vriacej nedeľnej polievky. Môže byť aj vriaca voda, ale slepačia polievka je slepačia polievka / prípade hovädzia, bravčová/ akú práve varíte. Tá zároveň cibuľu ochutí. Do toho pridať 2 PL cukor, 3 PL ocot, 1 PL horčica+ soľ a vegeta, kto bez nej nemôže žiť. Dávka je asi na 1,5 kg uvarených zemiakov v šupke, ktoré klasicky pretlačíte. Ja ich po pretlačení osolím, pokrájam k nim kyslé uhorky- kto ako má rád, možno 4-5, a pridať vychladenú cibuľu. Recept mám od kolegyne, tá od svojej svokry a myslím, že je najlepší z týchto cibuľovo- zemiakových šalátov, aké som kedy jedla. Netreba ho dochucovať či už cukrom, alebo octom. Je to akurát. Ak by ste dali viac zemiakov, môže sa do nich ešte pridať voda z kyslých uhoriek. Ale nie toľko, aby zemiaky plávali.
som rada, že vám chutí, ja ho mám od kolegyne, ktorá ho má od svojej svokry.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia