Zemiakové šúľance s čučoriedkovou omáčkou fotorecept
Foto: skatulka
Zemiakové šúľance asi poznáme skoro všetci najmä s makom alebo orechami. Vyskúšajte aj kombináciu s ovocnou omáčkou, napríklad čučoriedkovou.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zo zemiakov uvarených v šupke a postrúhaných alebo pretlačených na jemnom strúhadle, si spolu s múkou a so štipkou soli, vypracujeme vláčne cesto. Ja mám radšej keď je menej múkové, výrobky z takéhoto cesta sú mäkšie.
-
2
Cesto pracujeme do valčeka a pokrájame na menšie časti. A šúľame. Moja starká by si pri tom určite zaspievala pesničku: "Hej keď šufŕle šúľam, ruky si popľúvam...". Neviem či poznáte, ale nie je to nutné. :)
-
3
Varíme v osolenej vriacej vode pár minút, kým nevyplávajú na povrch.
-
4
Rozpustíme si maslo a troškou vriacej vody a cukru a polejeme zmesou uvarené šúľance.
-
5
Na panvici si roztopíme cukor ale naozaj len trošku, lebo čučoriedky sú samy o sebe dosť sladké a môžeme aj jemne skaramelizovať. Pridáme čučoriedky a necháme jemne rozvariť.
-
6
Do zmesy pridáme šúľance a len prehrejeme.
Diskusia k receptu