Zemiakové šúľance s čučoriedkovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: skatulka
Zemiakové šúľance asi poznáme skoro všetci najmä s makom alebo orechami. Vyskúšajte
aj kombináciu s ovocnou omáčkou, napríklad čučoriedkovou.
2 porcie |
15 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Zo zemiakov uvarených v šupke a postrúhaných alebo pretlačených na jemnom strúhadle, si spolu s múkou a so štipkou soli, vypracujeme vláčne cesto. Ja mám radšej keď je menej múkové, výrobky z takéhoto cesta sú mäkšie.
- Cesto pracujeme do valčeka a pokrájame na menšie časti. A šúľame.
Moja starká by si pri tom určite zaspievala pesničku: "Hej keď šufŕle šúľam, ruky si popľúvam...". Neviem či poznáte, ale nie je to nutné. :)
- Varíme v osolenej vriacej vode pár minút, kým nevyplávajú na povrch.
- Rozpustíme si maslo a troškou vriacej vody a cukru a polejeme zmesou uvarené šúľance.
- Na panvici si roztopíme cukor ale naozaj len trošku, lebo čučoriedky sú samy o sebe dosť sladké a môžeme aj jemne skaramelizovať. Pridáme čučoriedky a necháme jemne rozvariť.
- Do zmesy pridáme šúľance a len prehrejeme.