Zemiakové posúšky (fotorecept)

Autor receptu: alena45

Susedka mi to ich chalupe preložila cez plot a deti to hneď rozchytali. Tak som sa išla pozrieť, ako ich robí... Nezabudnite, že so zemiakovým cestom sa pracuje rýchlo, lebo sa rozteká. Pyré musí byť vyšľahané dohladka, inak sa bude cesto o tie hrudky trhať.

3
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiakové pyré, ktoré zostane z obeda (cca 1 a pol porcie) zmiešame s polohrubou múkou. Množstvo múky je orientačné, pretože závisí od hustoty pyré a kvality zemiakov. Jednoducho múku pridávame dovtedy, kým sa cesto nelepí.
  2. Dosku posypeme múkou a rozvaľkáme cesto na tak tenko, ako sa dá. Ak je väčšie ako doska, kľudne si ho posúvame, pracuje sa s ním celkom dobre. Pokvapkáme ho olejom, ktorý rozotrieme dlaňou po celej ploche cesta a zľahka posypeme detskou krupicou. Cesto ihneď poskladáme do čo najmenšieho útvaru.
  3. Rozvaľkáme na hrúbku cca 6 mm a ostrôžkou pokrájame do ľubovoľných tvarov, napríklad obdĺžnikov, trojuholníkov, dá sa aj vykrajovať formičkami.
  4. Do panvice nalejeme olej na vyprážanie, dobre rozohrejeme a vyprážame tradične z oboch strán. Cesto sa pekne nadúva a lístkuje, preto sa snažíme ho vidličkou neprepichnúť. Hotové obdĺžniky pokladáme na papierovú utierku a zľahka posolíme.
  5. Podávame len tak s čajom, mliekom, alebo aj ako prílohu namiesto zemiakových krokiet. Zemiakové pyré robím tak, že do osolených uvarených zemiakov, z ktorých som zliala vodu zamiešam maslo a vriace mlieko. Už nemám toľko sily, aby som ho pučila tlačidlom na zemiaky, tak ho rozmixujem ponorným mixérom. Z uvedeného množstva je asi 25 obdĺžníkov.