Zemiakové placky zo zemiakovej kaše fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. januára 2014
Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept)
Foto: pusta

Kto by nepoznal staré dobré zemiakové placky. Zostala mi z obeda zo včera zemiaková kaša, vajce z potierania pagáčov, tak ma napadlo, že spravím Zobraziť celý popisKto by nepoznal staré dobré zemiakové placky. Zostala mi z obeda zo včera zemiaková kaša, vajce z potierania pagáčov, tak ma napadlo, že spravím zemiakové placky k šošovicovej polievke na kyslo a vznikla lacná a chutná rýchlovka. Recept skôr posúvam ako šikovnú inšpiráciu lacného rýchleho obeda po drahých a na prácu náročných sviatočných jedlách, možno príde vhod.

5 minút
príprava
10 - 15 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

500 g približne
2 - 3 ks podľa veľkosti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do hotovej zemiakovej kaše som ešte pridala soľ podľa chuti. Ja robím zemiakovú kašu s vodou, ale môže byť aj tradične pripravovaná, aká vám doma práve zvýšila.

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením,

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...majoránkou,...

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som prelisovaný cesnak,...

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rozšľahané vajce, ešte som dve vajcia vyklepla a pridala k zemiakovej kaši a všetko som zmiešala.

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som múku, ktorou som zmes zahustila asi na konzistenciu...

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...liateho cesta a ešte raz dobre zmiešala.

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V panvici som rozpálila olej a vkladala som kôpky pripraveného cesta, rovnomerne som ich rozotrela na požadovanú hrúbku a vypražila z oboch strán do zlato-červenej farby a pekne chrumkava asi 5- 7 minút z každej strany.

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som ich horúce k šošovicovej polievke na kyslo na obed, na večeru vypražím zvyšok a budú k čaju. Recept dávam ako inšpiráciu na rýchle a lacné jedlo k obedu a k večeri, navyše netreba strúhať zemiaky a chutné jedlo je raz-dva na stole.

    Zemiakové placky zo zemiakovej kaše (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

youness30
tak toto robím aj ja vždy, keď mi zostane zemiakové pyré, iba že ja nedávam už vodu a robím iba s lyžicou také väčšie noky, sú to vlastne také neforemné kroketky a chutia aj samotné.....ale skúsim aj na tvoj sposob
pusta
@medovnicek , som rada, že toto považuješ za výborný nápad a iste dobre zúročíš :-)))
dakujem.
pusta
@youness30 , ja som do zemiakovej kaše nepridávala už vodu, iba som spomenula, že osobne robím zemiakovú kašu iba s vodou a to ostatné už išlo do hotovej kaše.
samozrejme, môžeš použiť aj zemiakové pyré, ktoré má iné zloženie /maslo, nlieko alebo smotana/
iste sa dajú z kaše robiť aj iné veci ako napr. krokety rôznych tvarov, ja ju niekedy používam aj do zemiakového chlebíka miesto v šupe uvarených a postrúhaných zemiakov :-)
tu som však chcela dať tip na jej využitie na rýchly lacný obed či večere.
dakujem za pochvalu a podelenia sa o tvoje iné varianty, si šikuľka :-)
rea1
kaša u nás nezvykne ostať a ak náhodou áno, vysoko cenená je na druhý deň pripečená do červena na panvici. ale občas mi ostávajú varené zemiaky a jesť sedliacku omeletu sa mi nie vždy chce. skúsim z nich spraviť kašu a takéto placky, veľmi sa mi tvoj nápad páči. bude to aj dobrá obmena tradičného smotanového či smotanovo-kôprového kysnutého bálešu, ktorý sa u nás robí ku kyslým polievkam.
horalka66
@pusta toto sa mi páči a práve mi ostali zemiačky zo včera,takže dnes bude super večera...ďakujem za receptík a aj so šošovicou vyskúšam :-)
ada13
ja tiez zvysnu kasu nevyhadzujem,urobim z toho ako zo zakladu bud lokse, sulance, a pokial tam nemam zamiesanu petrzlenovu vnat,tak aj slivkove gule.nic nevyhadzujem,pokial to nie je fakt nutne. vyskusam niekedy aj toto,vyzera to fajn.
pusta
@rea1 , super, tiež vynikajúca možnosť, a aj zo zemiakov čerstvo urobiť kašu najprv a potom z tej kaše placky je jedna z možností, tento môj receptík je v podstate na rýchle využitie zemiakovej kaše, ktorá zostala, ako výborná možnosť na vynikajúci rýchly obed či večeru.
budem rada, ak vyskúšaš aj ty. :-)
dakujem za vyskúšanie i dalšie prima nápady.
pusta
@horalka66 , som rada, že sa ti môj nápad páči a využiješ na super úplne novú a rýchlu večeru :-) v podstate z vlastného hotového polotovaru.
a so šošovicou úplne super :-)
dakujem.
pusta
@ada13 , presne tak, nič sa nesmie vyhadzovať...aj šúľance, aj slivkové gule sú veľmi chutné z tohoto základu. viem si dobre predstaviť aj výborné zemiakové krokety so syrom a iné dobroty.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj toto.
dakujem.
mata3636
Tieto placky poznám, robím aj ja takto, zvyknem na večeru a k tomu zeleninový šalát. Len škoda, že sú mastnejšie, potvory, rady pijú olej :-) Nabudúce vyskúšam upiecť v rúre - rozpáliť plech, potrieť olejom, nakôpkovať placky a šup-šup do rúry. Myslím, že to bude dobré ;-)
megdesign
@mata3636 finta fň - prekladat uz upecene placecky papierovymi kuch. utierkami..... Vycuckaju olej... :) Ak pecies na oleji...
A inak... je lepsie piect na masti, su menej mastne....
pusta
@mata3636 , to je tiež pravda, ja preto pečiem na teflonovej panvici najčastejšie, teraz nám to nevadilo, dnes robím znovu, lebo zase chcú na večeru :-)))))
potom daj vedieť, ako sa ti vydarili na plechu.
dakujem.
ampara
keď som uvidela úvodné foto ,myslela som si, že vidím langoše, sú také nafúknuté, vyzerajú dobre, určite to budem takto robiť,lebo ja nemám mierku, vždy varím ako pre regiment a potom vyhadzujem. 5*
pusta
@arooo , som rada, že sa ti môj nápad páči.
dakujem i za *****
pusta
@ampara , nie sú to lángoše, nie. sú to zemiakové placky :-)
budem rada, ak ich budeš robiť aj ty.
rýchle, sýte, lacné a dobré
dakujem.
eviana
Milá @pusta , musím Ťa ako gazdinku veľmi pochváliť, pretože správna gazdinka všetko "schosnuje", nič nevyhodí. Parádne si sa vynašla, Tvoje placky vyzerajú prudko žravo priam obláčikovo... skvelé k mliečnym, či hustým polievkam.
pusta
@eviana milá, k jedlu treba mať úžasnú pokoru, nič sa nesmie vyhadzovať....stačí trošku fantázie, snahy, chuťovej predstavivosti...a aj v skromných podmienkach sa dá stvoriť zo starého zase nové chutné jedlo, najmä ak treba šetriť, to neznamená nejesť. môže vzniknúť veľa kvalitných, zároveň sýtych a chutných variant, dokonca rýchlejších ako pôvodný recept na tú-ktorú dobrotu, z obyčajného zvyšného domáceho polotovaru.
som rada, že placky vyzerajú prudko žravo priam obláčikovo, môžu byť samostatným jedloms čajom alebo ako príloha k rôznym polievočkám.
dakujem za pochvalu.
sracz
... aj tento Tvoj domáci, veľmi chutný rcp, milá @pusta ma viaže spomienkami na moju babičku_lady Ann. Pretože práve takéto "placky" robievala, aj keď iba z "hrste" zvyšku zemiakovej kaše, iba a len pre mňa! Mala nás, vnukov, desať! Milovala nás všetkých rovnako a rovným dielom medzi nás rozdeľovala svoje drobné, ale prenáramne krásne, srdiečko! Ja som však vedel, že som jej "Esom"! Nie len preto, že som bol prvorodený. Rozumeli sme si bez slova! Opierali sme sa jeden o druhého, lebo rodičia boli zavalení prácou od svitu do mrku! Veď to sama poznáš, roky 50.÷60.!!! Naučila ma všetko okolo kuchyne (hlavne vlastnými rukami vymiesiť a upiecť domáci chlebík), záhradky, domácej pernatej aj srstnatej "hávede", zbierať klásky, párať perie, poznať huby a liečivé rastlinky, ...! Naučila ma čítať, ešte pred ZDŠ a milovať prózu i poéziu! Ja som jej za to masíroval boľavé kĺby, ruky a nohy "zmordované" prácou! Ako 42 ročná ovdovela a sama sa postarala o tri deti! ... a rozprávky a pesničky! Všetkých nás, vnukov, milovala, ale len ja jediný som mal, z privilégia vyplývajäci titul: "... a saját unokám" => vnuk vnukov!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, až sa mi slzy tisnú do očí, ked čítam tvoje nádherné spomienky na tvoju drahú babičku, podobajú s mojimi na nerozoznanie...tiež som bola jej najmilovanejšia vnučka, aj ked svoju lásku delila rovnakou mierou medzi všetky vnúčatá.
vedeli sme to obe, bola som prvá a najstaršia zo všetkých a v jej dobrom srdiečku privilegovaná. môj dobrý otec ju zbožňoval - a to bola jeho svokra, ona zase jeho, a vždy hovorieval, že to je až neuveriteľné, ako jej ja lásku opätujem a správam sa k nej ako k najvzácnejšiemu drahokamu sveta. :- ) a bolo to skutočne tak.
tiež ovdovela vo veku 42 rr, zostalo 7 malých detí a ona sama sa statočne so všetkým popasovala. učila ma všetkému dobrému, tomu, čo si ty spomenul a hlavne k úcte a k láske a pracovitosti, skromnosti ma viedla. akosi sa však intuitívne obávala nebezpečia môjho povolania, ktoré je aj dnes doménou mužov :-) napokon sa s tým zmierila a bola na mňa nesmierne pyšná :-)
vždy je tu so mnou, aj teraz a mnohé recepty ma naučila...a nielen to :-) je to môj anjel strážny....
hej spomínam si na 50.-te i 60.-te roky, boli to veľmi ťažké roky a rozmaznaní sme teda neboli.
dakujem ti, že si mi dovolil zaspomínať si na krásne chvíle s mojou milovanou babičkou.
som veľmi rada, že aj tvoje krásne a šťastné spomienky ožli, dakujem za úžasné ocenenie takého jednoduchého receptíku.
pozdravujem srdečne do Iowy teba i tvoju milú rodinku :-)
ada13
skusila som dnes zo zvysku zemiakovej kase,dala som aj petrzlenovu vnat a pizza korenie,to mam rada aj v haruli.raz som to tam dala z nudze miesto majoranky a je to velmi dobre, tie placky som hned aj vyskusala si musela som uznat,ze su naozaj mnam,vdaka za receptik.
pusta
@janger - milá janka, presne tak, ako vravíš, nič sa nesmie vyhadzovať - k jedlu mám úžasnú pokoru :-)
som rada, že sa ti môj nápad páči.
čítala som tvoju odpoved ohľadom marcipánu pri tvojej Šľahačkovo - ovocnej torte a pozrela som si aj video, ktoré si pridala - veľmi užitočné pre mňa :-)
dakujem za všetko, milá janka.
pusta
@ada13 , som rada, že si vyskúšala môj receptík a chutil :--)
čo do ochutenia je veľmi variabilný, páči sa mi tvoja kombinácia.niekedy v núdzi je človek práve najviac kreatívny :-) (y)
dakujem za fantastickú potešujúcu správu.
micanela
skvely napad, nabuduce urobim viac kase aby ostalo aj na placky

krasny vecer prajem
1x ilusa
ilusa
aj mne sa pacia,tiez som si zaumienila robit viac zemiakovej kase ,tak ako @micanela




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia