Foto: pusta
Moja drahá babička zvykla piecť takéto zemiakové pagáče v celku na plechu, sú veľmi jednoduché, nenáročné na prípravu a veľmi chutné, obyčajne ich podávala Zobraziť celý popisMoja drahá babička zvykla piecť takéto zemiakové pagáče v celku na plechu, sú veľmi jednoduché, nenáročné na prípravu a veľmi chutné, obyčajne ich podávala k sýtym polievkam na kyslo, ale mali sme ich radi aj samostatne v zime s horúcim čajom a v lete len tak samé o sebe.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
cca 1000 g |
|
250 - 300 g |
|
200 - 250 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 balenie |
|
3 PL |
|
2 - 3 PL (na povrch pagáčov) |
|
Postup
-
1
Zemiaky som uvarila v šupke a ešte horúce som ich očistila,...
-
2
...za tepla som ich prelisovala do misy, pridala som soľ...
-
3
prášok do pečiva, ked trocha vychladli zemiaky...
-
4
...pridala som čerstvo mleté čierne korenie, kyslú smotanu,...
-
5
...domácu bravčovú masť, nie, vajce som nezabudla, do tohoto cesta sa vajce nedáva,...
-
6
...pridala som len časť múky, treba múku pridávať po troškách, nie naraz, aby zemiakové cesto nebolo príliš tuhé, múky sa pridá toľko, koľko zemiaky prijmú, záleží od toho, aké múčnaté zemiaky sú a začala som spracovávať všetky suroviny spolu dôkladne rukami za spolu dôkladne rukami za postup...
-
7
...kým sa všetko nespojilo v rovnomerné polomäkké cesto, údaj múky v surovinách je len približný, možno budete potrebovať o niečo menej, možno o niečo viac, v závislosti od múčnatosti vašich zemiakov. Ak by ste to s múkou predsa len prehnali, potom pridajte trocha kyslej smotany, kým nedosiahnete želanú konzistenciu cesta.
-
8
Cesto som hned preniesla na teflonovú foliu, lebo zemiakové cesto státím redne, môžete použiť na plech aj pečiaci papier, v týchto oboch prípadoch nemusíte vymastiť plech, pokiaľ ich nepoužijete, potom je nutné priamo plech výdatne vymazať masťou.
-
9
Cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu a na hrúbku cca 1 cm, ostrým nožom som vytvorila rovnobežnými rezmi nakríž o hĺbke asi 0,5 mm mriežku na povrchu, cesto sa nepotiera ničím, ani mliekom, ani vajcom.
-
10
Na vrch pagáčov som dala kúsky tuhej domácej masti.
-
11
Piekla som v rúre vyhriatej na 200 stupňov C, na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom do peknej zlato-červenej farby, u mňa to bolo 20 minút.
-
12
Ešte teplé pagáče som pokrájala na štvorce a podávala som ku kyslej fazuľovej polievke, v zime ako stvorená obedová kombinácia.
-
13
Pohľad zblízka: Tieto pagáče pečené v celku sú starodávnym jednoduchým sedliackym jedlom, ktoré zasýti a zahreje, sú výborné ku kyslým sýtym polievkam miesto chlebíka, ako napr. k fazulici, kapustnici, šošovicovej, gulášovej, držkovej...inej, sú vynikajúce ako samostatné jedlo na večeru s čajom a výborne chutia za tepla i za studena samostatne, sú dôkazom toho, že zemiaky možno urobiť a tisíc chutných spôsobov, príprava týchto pagáčov je jednoduchá a rýchla, sú mäkké a vláčne aj na druhý deň. Moja babička ich piekla aj zo štyri plechy naraz a my sme sa ich nevedeli dojesť, smelo vyskúšajte, určite nebudete ľutovať, to vám garantujem. Dobrú chuť vám prajem :-)
potešenie je na mojej strane.
dakujem.
iste výborne chutili pagáče k šošovicovej polievke, daj vedieť, poprosím pekne.
teší ma, že sa ti postup ráta ako zrozumiteľný a pekný :-)
to ja dakujem tebe.
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
áno, je to oveľa jednoduchšie a rýchlejšie ako vykrajovanie jednotlivých pagáčov a môžeš ich pokrájať na také tvary a veľkosť ako ti vyhovuje.
dakujem za pochvalu a 5*
tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*
aj my ich máme veľmi radi :-)
vážim si tvoju pochvalu.
dakujem za všetko i za uloženie do kk.
určite budeš spokojná :-)
tvoja pochvala ma veľmi teší :-)
dakujem.
skôr vysvetlenie pre ostatných, kedysi takmer v každej rodine bolo viac ako 5 detí, deti i súrodencov, rodičov, starých rodičov, manžela bolo treba zasýtiť a pripraviť niečo chutné, jednoduché, sýte a rýchle.
Milá@babkamt - Mirka, presne tak, pagáčiky nemusia byť vždy len guľaté :-))))
dakujem ti za pochvalu, vážim si to od teba.
dakujem za pochvalu receptu, jeho zrozumiteľnosti, uloženiu do kk.
a veľmi vhodné aj k dobrému vínečku :-)))))
teší ma, že vyskúšaš :-)
dakujem ti.
ocenujem rychle a jednoduche recepty,pri tych drobcoch toho vela nestiham a tento Vas recept je skutocne fajn.takze este raz dakujem a nech sa Vam dari.(-:
dakujem za úžasnú správu.
@seat
prepáč, prehliadla som.
dakujem.
fíííha, a v pondelok si objednali dokonca znovu :-)))))
tak nech vám chutííí :-)
verím, že pri malých deťoch je ťažko stíhať a takéto je potom ako stvorené.
to ja dakujem tebe za skvelú správu.
už si aj upiekla tieto pagáče :-)
ak chceš pridať fotku,a zatiaľ to nevieš, pošli fotku mailom @redakcii a @redakcia rada vyhovie tvojmu želaniu.
dakujem ti za skvelú správu.
veľmi si ma potešila :-)))
dakujem ti a Prajem ti Krásnu Adventnú Nedeľu!
dakujem ti za pochvalu s 5 *
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu.
@Mm007 , áno, presne tak, ako si napísala :-) dakujem za pekné hodnotenie. @An3da , @Matka2403 , @Grulka6 , dakujem vám všetkým za vyskúšanie receptu, som rada, že chutilo:-) @Grulka6 , nikdy nenechávaj schované v rúre, radšej zabaľ do mikroténu. @Drajan , zemiaky vyber vždy múčnaté, najlepšie typ C alebo D pre tento recept. áno, používam klasický veľký plech pre toto množstvo cesta. určite budú chrumkavé ešte chutnejšie :-) ospravedlňujem sa za neskorú odpoved.