Zemiakové guľky v černicovej omáčke fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduche gulky zo zemiakoveho cesta, obalene v struhanke s černicovou omackou :-)
Postup
-
1
Tento rok mame zasa vela černic, normalne ich nestihame jest :-) Deti ich ani moc nejedia, lebo su dost kyslaste a lekvaru uz mame tiez dost. Tak som sa rozhodla pre nekomplikovanu a jednoduchu sladkost.
-
2
Potrebujeme cca 1 kg zemiakov, ktore si ocistime, pokrajame na male kocky a uvarime do mäkka. Zlejeme vodu, rozmackame ich a nechame vychladnut.
-
3
Zatial kym zemiaky chladli, si na oleji opecieme struhanku.J a som pouzila struhanku z cierneho chleba, chuti skvelo ;-) Napokon este do teplej struhanky dame praskovy cukor podla chuti. Vela dat netreba, lebo omacka bude sladka. Hotovu struhanku dame zatial bokom.
-
4
Do vychladnutych zemiakov davame postupne polohrubu muku, ktoru zapracuvame poriadne do zemiakov. Z tohto cesta robi moja mama gomboce a aj sulance. Tolko muky treba, aby sa uz cesto nelepilo. Ja som dala 7 dl muky, bude take polotuhe :-) Z cesta si potom odstipkavame kusok, ktory vysulame v dlani do gulky velkosti orecha. Kazdu gulku povalame po vysulani v muke.
-
5
Gulky davame do osolenej vriacej vody. Ked vyplavali na povrch, som ich varila este 3minuty. Potom ich povyberame, studenou vodou trocha oplachneme a nechame odkvapkat. Odkvapkane povalame v struhanke. Gulky som varila na 2x, takze som prvu varku guliek obalila struhanke a povyberala na tanier. No a potom obalila aj druhu varku a pokladla vsetky gombociky dokopy :-)
-
6
Černicovu omacku si urobime velmi jednoduchym sposobom. Cernice som oplachla a nechala odkvapkat. Odkvapkane dame do hrnca s cukrom podla chuti a nechame varit. Ked budu uz cernice mäkke, pridame 1 PL zemiakoveho skrobu, ktory sme v pohari rozmiesali s trochou vody a povarime este 3-4 minutky. Omacka je vyborna a ma krasnu farbu ;-P
-
7
Servirovala som ich v teplej omacke :-) Je to vynikajuci, jednoduchy desertik na ktorom si pochuti cela rodinka ;-P Struhanku podla chuti mozte nahradit aj makom :-)
guľky,šúľance robievam takto..
a pretlak čistý černicový mám v pohároch ešte odvlani..
ty si vareškárske zlatko..!!
ďalší inovačný v kuchyni tip..!!
s vami-dievčence-v tom marazme žitia-mi je hneď o vlas" líp"..!!
sladké v puse dosýtosti..!!
majme šťastný biely deň všetci..!!
nech dejú sa nám len samé dobré veci..!!
:-)
Nie že by boli tvrdé ako kamene, ale predsa len sa mi zdá, že omastené ostanú mäkkšie
však je tam olej - nie je to nasucho
recept perfektný, čo dodať? 5* za všetko :-)
nerob si starosti, všetko je OK!
nikto nedokončil myšlienku o strúhanke, @mata3636 si asi nevšimla, že Ty tam máš olej.
ja ked obaľujem takéto guľky v strúhanke, prázdne či plnené, strúhanku predtým opražím na masle, asi o tomto bola reč. spokojne môže byť aj na oleji. guľky nestvrdnú, či je to tak alebo onak /maslo, olej/, ide len o to, že opražená strúhanka je chutnejšia a lepšie sa guľky obalia, ak je opražená na tuku.
lajdácky som prečítala recept, olej som si nevšimla. a ešte ma v tom aj utvrdili obrázky, podľa ktorých sa mi zdala strúhanka suchá.
ja dávam maslo, dosť masla, aby bola strúhanka po opražení ako mokrý piesok. alebo opražiť strúhanku nasucho a hneď obaliť v rozpustenom masle - pre tých, ktorým by toho masla bolo veľa. lebo strúhanka toho "popije" dosť