Zemiakové guľky
Zemiakové guľky

Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 10. mája 2017

Dostávam pravidelne z farmy domáci kravský syr, jogurt a vajíčka. Teraz som vyskúšala týmto syrom naplniť zemiakové guľky. Som prekvapená, že syr po uvarení v guľke drží svoj tvar. Vynikajúce jedlo.

2
porcie
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
100 g
štipka
Na posypanie:
 (nakrájaný na kocky)
100 g
1
20 g (na poliatie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si ošúpala zemiaky, nakrájala na kocky a uvarila v slanej vode.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pracovnú dosku som si preosiala hladkú múku, pridala som popučené zemiaky a soľ. Vypracovala som cesto.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta som urobila šúľok a nakrájala som ho na rovnaké časti.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si kravskú hrudku. Z nej som nakrájala rovnako veľké kocky.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta som vytvorila jamku a do každej som pridala syr. Uzatvorila som cesto a vygúľala rovnaké guľky.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnca som dala zovrieť mierne osolenú vodu. Keď začala vrieť, vložila som do nej guľky a počkala, pokiaľ vyplávajú na vrch. Pripravené guľky na varenie.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarené guľky som vybrala po vyplávaní na vrch dierkavou vyberačkou. Poliala som ich maslom.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som si prerastenú domácu slaninu. Nakrájala som ju na kocočky.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakrájala som k nej aj cibuľu, lebo sa mi k tomu jedlu chuťovo hodí.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do chrumkava som ju opiekla na panvici.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové guľky som uložila na tanier. Posypala som ju kockami kravského syra, opraženou slanininou s cibuľou, posypala som ju cibuľkovou vňaťkou a reďkovkou. Na vrch som dala pochúťkovú smotanu. Toto jednoduché a lacné jedlo som urobila slávnostnejším. A takto vyzerá guľka v reze.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Prajem vám dobrú chuť.

    Zemiakové guľky plnené kravským syrom s opečenou slaninkou a cibuľou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

luss44
Dala by som menej cesta alebo viac syra, inak fajn, robievam plnene uden.masom. Kravsky syr je vynikajuci, kupujem ho v mliekarenskej predajni.
sracz
Ďalší variant využitia kravského syra, mne však neznámy! Hnevám sa sám na seba, milá @izabella929 lebo kravský syr si dokážem vyrobiť, dokonca aj tu za veľkou kalužou, ale použiť ho ako plnku do zemiakových "gombócov" ma nenapadlo. Mne sa výsledok poctivej práce Tvojich šikovných rúk veľmi páči, cítim jeho vôňu aj chuť, tak čoskoro si Ťa dovolím skopírovať! Želám Ti krásne dni!
kecemis
Pekne a napadite. Urcite budem nasledovat priatela z juhu.
radost
dobrý nápad..
nemusia byť len ovocné..skúsim syrové...:-)
haji
Po chuti bych se nacpala až k prasknutí. Krásná fota, má se mi o čem zdát. Díky za receptík, jsi šikulka!
mitzy
Jéj, mňam! To je úžasný recept. 5* mám veľmi rada takéto slovenské dobroty. Musím skúsiť.
stanci11
Ja som doslova uletená pre takúto slovenskú kuchyňu, športovec-nešportovec raz za čas si doprajem takúto nádheru a olizujem sa až za ušami :D milá Izabella929 diky za recept a ja sa ním rozhodne nechám uniesť :) aj keď asi naplním bryndzou, vieš ako máj, musím :D musím ju mať proste všade :) krásny deň!
izabella929
@luss44 , určite s tebou súhlasím, ale bola to moja skúška, či syr ustojí teplené spracovanie a bolo mi ľúto, aby mi väčšie množstvo syra vytieklo mimo guliek do vody..takže pokojne môžeš dať aj väčšiu kocku syra..vďaka za komentár.-)@stanci11 , neviem ti povedať, ako sa bude chovať bryndza pri varení v horúcej vode, ale skúsiť sa môže všetko..ja rada experimentujem...veľmi pekne ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)
mracik9
Super nápad,vyskúšam to s kozím syrom,kozičky sa perfektne doja,bude dobrôtka :))
janazjarku
Izka, som rada že si sem pridala recept s takým skvelým nápadom. Moja mamka plnila aj s bryndzou ktorú najskôr zmiešala a pretlačeným uvareným zemiakom . Ja som akurát dnes kúpila údený ovčí syr čo vyrábajú na farme v Ratke tak rozmýšľam, že by sa aj ten tam hodil. V Lučenci ho dostať kúpiť v tom drevenom stánku pred tržnicou :-) ak nepoznáš tak doporučujem vyskúšať.
izabella929
@monty469 ,vďaka.-)@mracik9 ,nooo, ten nápad si mi moc páči.-)@janazjarku , netušila som, že na Ratke vyrábajú taký skvelý produkt..v Lučenci som nebola 3 roky..teraz žijem inde, ale ovčí syr mám tiež rada..)ale ak pôjdem v lete cez Lučenec určite sa budem o to zaujímať..Ďakujem vám všetkým za milé komentáre..)
patroveckypitrs
Toto áno to beriem všetkými desiatimi. Takéto niečo by som mohol stále. Dobré si prezentovala, takýto skvelý nápad.
majulenka
Krásny recept - opäť úžasne spracovaný. Určite vyskúšam v sobotu, vďaka.
klukodvody
No kromě úpravy, servisu, ubrusů nás fascinují překrásné suroviny jaké používáš. Je to prostě potěšení nejen pro chuťové buňky, ale pro oči. Díky za Tvé recepty a srdečně zdravíme.
venusa
Zemiakové cesto je veľmi vďačná surovina na šúľance, rezance, guľky plnené od výmyslu, ale aj posuchy. Mne by prave naopak ten syr chutil aj rozteceny. A samozrejme nesmie chýbať domáca slanina, kyslá smotana a pazitkove ci cibulkove cibiky. Mas ich pekne vydarene.
3sandra3
To by bol zajtra skvelý obed. Ale zrejme bude budúcu sobotu. Znie to úžasne.