Zemiakové gule s údeným mäsom fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 27. októbra 2010
Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept)
Foto: dorisa

Tieto zemiakové plnené knedle sú pochúťkou, ktorú nikdy neodmietnem. Polovicu mäska mi zjedli pri príprave psy, ale aj tak je v nich dosť Zobraziť celý popisTieto zemiakové plnené knedle sú pochúťkou, ktorú nikdy neodmietnem. Polovicu mäska mi zjedli pri príprave psy, ale aj tak je v nich dosť údeného mäska. So slaninou a upraženou cibuľou navrchu, je to pochúťka na chladnejšie dni.

26
porcií
45 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
200 g
1 ks
500 g
50 g
1 ks väčšia




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si zemiaky v šupke.

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vychladnutí ich obielime, a narajbeme na malom rajbáku(alebo popučíme).

  4. 4

    Spracujeme zemiakové cesto tak, že do nastrúhaných zemiakov pridáme soľ , vajce a polohrubú múku.

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvlakáme na cca 5 mm, nakrájame na šrtvorčeky.

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Údené mäso nakrájama na malé kúsočky(alebo pomelieme). Toto mäsko budeme potom klást do stredu každeho štvorčeka cesta a urobíme guľky.

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplnené zemiakové gule dáme do osolenej vody variť, keď vyjdu na povrch, už sú uvarené.

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do kastróla si dáme tuk, opražíme do sklovita cibuľu a podusíme kyslú kapustu,ktorú potom dáma na uvarené zemiakové gule. (fotila som mobilom, obrázok s kapustou sa stratil)

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Opražíme si slaninku,ktorú sme nakrájali na kocočky. Nakoniec vo výpeku upražíme cibuľu a polejeme uvarené gule. Toto zostalo po naložení na taniere, nakoľko nemám komlpetné fotky, prikladám dokaz, že sú aj s kyslou kapustou, Dobrú chuť.

    Zemiakové gule s údeným  mäsom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sjuz
toto jedlo milujem, najradšej mám s prívarkom z kyslej kapusty a opraženou cibuľkou:)
elisticka
@dorisa ty robis chutky a potom ze drz dietu:-)))aj teraz by som si dala uz je od vecere daleko:-))) mas ich pekne malinke ja robim take obrovske pre celu rotu :-))
dorisa
@elisticka , ja som takéto zvykla vždy robiť, aj slivkové. A to moj muž mi vždy vravieval,že sú veľké. Iný kraj,iný mrav.
milina
pridajte recept na prívarok z kyslej kapusty, čo tu spomínate.
leily221
tieto gulky milujem!!! mohla by som ich jest do odpadnutia...
jerica
@dorisa gulky aké koľvek , myslím jedlé:-)) si bomba!! Kapusta ako prívarok je : kyslá kapusta aj so šťavou na cibuľke udusená zahusená strúhaným zemiakom. Mňam.
emica
zrovna ich dnes budem varit uz som ich davno nevarila ked nemam mnoho casu tak ich robim zo zemiakoveho cesta s prasku na zemiakove knedliky moc si na nich pochutnava rychla rota
mariam
Moja mama robievala zemiakové gule,ale z nastrúhaných surových zemiakov,ktoré vyžmýkala.Pridala múku,kúsky údeného mäska alebo aj oškvarky,vajíčko.Presný návod neviem,škoda.Gule z tejto hmoty obalila v hladkej múke.Varila ich vo vriacej vode.Po vybratí z tejto vody,pridaním mlieka,soli ,urobila mliečnu polievku.Dochucovala sa šte octom.Gule sa potom mohli jesť v polievke,alebo osobitne-rozkrájané a popražené na masti a cibulke.Alebo len tak do ruky:) .Bolo to dosť pracné,ale výborné.Navštevovali sme sa zriedka,lebo sme bývali ďaleko od seba a mama mi to jedlo obyčajne uvarila.Mám na to pekné spomienky.
dorisa
@mariam , aha, tak vlastne to mäsko bolo v celej hmote na gule. Može to byť tiež chutné, keď skušiš uvariť, tak napíš. Máš pekné spomienky.
gababu1
V rakusku,kde som robila,ich robila aj domaca......ale polievala ich len masovou stavou z polotovaru...a tiez to bolo super.......
fornetka
Gulky s udenym mnam robila ich moja mamuška a robim ich tiež. Ale radšej už nedraždite man diabetes.
janka81
Tieto guľky volá moja svokra GLONDŽE, môj muž ich miluje. A moja mamina nám na ne vždy dáva aj kyslú smotanu, ja to s ňou zbožňujem, ale dávno som to už nejedla, musím uvariť :)))
evanaaa
Fornetka, a s diabetom ich nemôžeš jesť, prečo?
evanaaa
Keď som ako učnica bola na Morave na internáte, tam nám ich robievali v kapuste, mala som ich rada. Ešte som ich nerobila, mala by som skúsiť.
paveljrk
Naposledy som ich jedol v Piešťanoch na dovolenke.Tam som sa chystal,že ich doma urobím,no nejako sa na to zabudlo.Vďaka za pripomienku.Už sa na ne teším,no je škoda,že pre diétu ich môžem len ochutnať.
fornetka
Je mi ľuto ale nie. Zemiaky = cukor, udene = tuk a to su všetko komponenty na zvyšovanie cukru v krvi. Len tu kyslu kapustu. Ale len samotnu. No sem, tam............
bedrunka
Mäsové gule s kapustou a slaninkou zbožňujem, ale neviem sa konštruktívne zapojiť do debaty, lebo u nás doma sa to nikdy nevarievalo
fornetka
Lutuj bedrunka, ale uvar si ich pre seba a uvidiš, že ked ochutnaju aj ostatni tak ich budeš robit každy tyžden.
dorisa
@pito116 , prečo by sa nemalo podariť?! určite to zvládneš. Narobil si mi chute, musím aj ja zas uvariť. Potom sa pochvaľ,ako to dopadlo.
veronikahu
pre mariam - to sú gemerské guľky, učili sme sa ich variť v zákl. škole, mali sme učiteľku z Gemera, bola to chutná polievka s guľami a ako druhá jedlo gule s opraženou cibuľou na slanine, mám na to veľmi veselé spomienky... ale chutili...
vierik
Vlasti tak toto jedlo už spomínam 2 týždne,ale ja ho raz uvarím :-)
dorisa
@vierik , ja sa tak chystám mnohé jedlá navariť....drž sa a navar si, mňam.
emanela
Ahojte, ja robím gule podobne, akurát do nich pridávam krupicu, môže byť aj detská, korenie a pretlačený cesnak. Podávam ich ku kyslej kapuste, v ktorej varím údené mäso, potom zahustím tak, že masti opražím cibuľu, keď je do sklovita, pridám hl. múku ako na zápražku a vlejem do kapusty. Mňam.
hanita888
Dobry recept ,dnes to skusame podla tvojho receptu,uvidim ako nam budu chutit.Inak moja mamicka varila zo surovych zemiakov, a to udene masko najprv oprazila na cibulke a ked vychladlo tak nim plnila tie gule,len to cesto muselo byt take tuhsie aby sa nerozvarili vo vode.Hotove poliala slaninkou a s kyslou kapustou boli mnam.Ked tvarovala tie gule tak si ruky po kazde namacala v studenej vode ,aby sa jej nelepilo cesto na ruky ,len pre tych ,ktori by to chceli vyskusat zo surovych zemiakov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia