Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. februára 2016 15:00
Ďalšie recepty »
Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept)Foto: sracz

… alebo po „vihodňarski: veľki naľešňik z tepši“! Za inšpiráciu pre tento rcp, pekne ďakujem @patroveckypitrs – ovi, priateľovi na Varecha.sk. V supermarkete som za super cenu „splašil“ 450 g vrecúško s mletým údeným kolienkom. Doma žiarlivo strážim niekoľko údených oštiepkov „Made in SVK“ a jeden z nich som obetoval na Pitrsovu dobrotu, variant Iowa 2016. NeľutujemE! S pôžitkom pravých gurmánov a s vervou „uslintaných bernardínov“ sme si pochutnali na dokonalej lahôdke s vôňou našeho domova!

6-8
porcií
12-15 min
príprava
60/5-7 min
na 200-210 °C

Suroviny

500 - 600 g strúhané
450 - 500 g
190 g
60 - 70 g strúhaný
10 - 12 ks
6 - 8 pretlačených strúčikov
1 PL
1 PL
1 ČL
podľa chuti
3 - 4 ks čerstvé
250 - 333 g prerastené plátky
4 - 5 PL
4 - 5 PL
podľa potreby horúci (alebo káva)
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    pre spoločný obrázok potrebných ingrediencií som už zemiaky olúpal a umyl; elektrickú rúru som nechal vyhriať na 200 °C/420 °F

    Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som ich postrúhal do pomocnej misy, jeden na veľkých a druhý na „syrových“ slzičkách, pridal som všetko ostatné: postrúhaný pološtiepok doplnený „eidamom“, pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“, 4 menšie vajíčka, mleté údené kolienko (môžete ho nahradiť klobásou alebo šunkou), pretlačené strúčiky cesnaku, majorán, tymián, čMČK a soľ (so soľou opatrne, údeniny sú už solené, tak tú až po ochutnaní vymiešaného polotovaru), pokrájanú petržlenovú vňať a tri÷štyri kopcovité PL jemnej strúhanky (to som „odkukal“ od mojej dcérky Bábiky Angie; na dno a boky pekáča (250x250) som rozložil 6 plátkov údenej slaniny (hrúbka ~ 3 mm) a posypal ich strúhankou; suroviny v mise som dôkladne zmiešal a

    Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    rovnomerne rozložil do pripraveného pekáča, povrch posypal troškou strúhanky

    Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po necelej hodine v opatere (s občasnou vizuálnou kontrolou) vyhriatej rúry, vznikla táto voňavá pochúťka, vypečená do zlato_hneda. V závere pečenia som teplotu zvýšil na 210 °C/430 °F a krátko (5÷7´) dopiekol, aby povrch „maxinaľešňika“ bol chrumkavý a

    Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prikusovali sme ho k jednoduchej zeleninovej polievke s krupico_maslovými „ňočkami“,

    Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ale úžasne chutia aj s kávou, čajom, alebo iba tak „na sucho“! … ale veď, vyskúšajte!

    Zemiaková placka s údeným kolienkom a oštiepkom (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist