Zemiačiky - naša tradičná vianočná cukrovinka

Autor receptu: dobizu

Tento recept robievame, čo si pamätám, väčšinou na Vianoce. Je s ním síce veľká piplačka, ale výsledok stojí za to!

120 minút
príprava

Postup

  1. Každú dlhú detskú piškótu prerežeme na polovicu a vnútro opatrne nožíkom vydlabeme. Vydlabané omrvinky si odložíme, použijeme ich do cestíčka. Môj tip: Ja si upečiem domáce piškóty polovičnej dĺžky ako tie kupované, aby som ich nemusela prekrajovať na polovicu. Lepšie sa s nimi pracuje, majú rovnomerné okraje.
  2. Pripravíme si plnku: Uvaríme mlieko, hrubú múku a vanilkový cukor na hustú kašu a dáme vychladnúť. Vyšľaháme maslo s cukrom do peny a postupne zašľaháme vychladnutú kašu. Plnku rozdelíme na polovicu, do jednej pridáme kakao a do druhej hrsť mletých orechov.
  3. Vydlabané piškóty naplníme plnkou - jednu piškótu kakaovou, druhú orechovou a spojíme dve piškóty k sebe. Takto postupne naplníme a pripravíme všetky vydlabané piškóty.
  4. Pripravíme si cestíčko: Zmiesime podrvené vydlabané omrvinky, mleté orechy, vajce a žĺtky a práškový cukor podľa potreby a chuti (asi 3 PL). Ak by sa cestíčko rozsýpalo, pridáme ešte 1 vajce. Tiež si pripravíme "sirup" na namáčanie piškót - zmiešame mlieko, rum a práškový cukor.
  5. A teraz tá najpiplavejšia časť - takže si pripraviť hlavne pevné nervy :-) : Cestíčko si rozdelíme na toľko častí, koľko máme pripravených naplnených piškót - zemiačikov. Malú časť cestíčka rozvaľkáme, naplnenú piškótu namočíme v pripravenom "sirupe" a hneď obalíme v cestíčku. Takto si obalíme všetky piškóty.
  6. V mise si zmiešame asi 2 PL kakaa a 5 PL práškového cukru a postupne obalíme pripravené piškóty. Tie ukladáme do pripravených papierových košíčkov a na vrch pomocou lyžičky urobíme 3 ryhy.
  7. Je to dosť nákladné na suroviny, ale hlavne na prípravu - takže asi už viete, prečo "vianočné" cukrovinky - viackrát v roku by na to asi človek nenašiel nervy :-) Ale výsledok ozaj stojí za to. A čím viac postoja, tým sú chutnejšie. No u nás dlho nestoja, zjedia sa medzi prvými :-). Neviem, či som to popísala dosť zrozumiteľne, je to totiž recept ešte od mojej starej mamy, takže u nás to robíme už od oka a postup som sa naučila odpozorovaním od maminky, tá od svojej maminky... Keď budem robiť zemiačiky na Vianoce, dúfam, že nezabudnem nafotiť postup, a potom dodatočne pridám foto.