Zelerový šalát i nátierka
Foto: babinka
Hľadala som voľačo na odľahčenie po sviatkoch a aj keď som počula o zelerovom šaláte - veľmi mi zeler nevonia. Až keď som sa Zobraziť celý popisHľadala som voľačo na odľahčenie po sviatkoch a aj keď som počula o zelerovom šaláte - veľmi mi zeler nevonia. Až keď som sa dopátrala nie na internete, ale od manželovho kamaráta jeho špecialitu, ktorou prekvapoval návštevu. Tak som to skúsila urobiť a ochutnať. A viem, že mám zas voľačo nové, čo budem robiť doma aj tu aj tam :)
príprava
Postup
-
1
Zeler i mrkvu postrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Asi dve polievkové lyžice na jeden stredný zeler dáme worcestrovú omáčku a na záver majonézu. Ťažko určiť množstvá, lebo zeler je rôznej veľkosti, k strednému dať celu fľašu cca 400 ml majonézy a dve mrkvy normálnej veľkosti a jednu strednú cibuľu. V tejto chvíli je všetko hotové.
- 2
Ak je zeler starý a suchší, namočila by som ho pred spracovaním do vody, pripadne do citrónovej vody. Keďže cela príprava trvala 15 minút, zeler nezmení farbu. Do hotového možno nakrájať aj kúsok jablka či podľa chuti kyslú uhorku, ale keďže sa jedna o čerstvý šalát, konzervy podľa vlastného uváženia.
- 3
Šalát je možno podávať samostatne alebo k mäsu, vynikajúco chutí na chlebíkoch či jednohubkách - s patričnou ozdobou.
Tiež zelerový šalát:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja nemam rada vonu zeleru a v tomto salate ho nie je vobec citit, verim, ze aj v tvojej natierke, kedze je uvareny, urcite vyskusaj, ja ho budem pouzivat namiesto zemiakoveho a ako natierku, je to hned hotove a spravi kuzlo na chlebicku i jazyku
je zvláštne, ako sa menia chute a vône pri rôznych úpravach, ja do tej nátirky strúham surový zeler, tak ako aj ty, ale robím aj chlebovú plnku do ktorej sa pridáva zeler a to sa zas pečie a tá plnka je fakt výborná a milujem aj stopkatý zeler, ktorý dávam do šalátov ale zeler v slepačej polievke nezjem :)
Už jsem ji dělala, ale vrátila jsem se zpět k vajíčkové. Dělám si domácí vajíčkovou majonézu z celého vejce a oleje. Stejně tak jsem zkoušela majonézu z bílku a oleje - výkonným mixerem nebo tyčovým, také je dobrá. Ty vysoké otáčky jsou potřebné, v ruce umíchat nezkoušejte. Klasickým postupem rukou jde umíchat jen žloutek s olejem.
Na první šup doporučuji dát půl napůl zakysanou smetanu s majonézou. Můžeš připravit i část jen se zakysankou a porovnej. Pak se rozhodni, co je pro tvoji chuť příjemnější. Ještě poznámka - chutná mi více na pečivu čerstvém, ne na hriankách. Ale to je o chuti každého z nás. Ať chutná!
Dnes cakame navstevu, takze ju urobim zas a mam v plane ju dat na opecene bagetky.. som presvedcena ze bude chutit a mozno ju ochutna aj moj drahy, ktory sa vcera nenechal zlomit aby aspon ochutnal, aj ked videl ako mam hrce za usami :D
Nerozumiem... Oba saláty, resp. nátierky sú zo surového zeleru, aj Tvoj, aj od @Evusik. Surový je zdravší, myslím si. :-)
ja som predpokladala, ze @Evusik. dala vareny zeler, preto sme si to vysvetlovali a dnes som skusila urobit s kyslou smotanou a jogurtom - chuti sviežo, trosku som nastruhala aj polovicu jablka do toho a je mi jasne, ze v lete budem robit iba tu sviežu verziu, dnes si este pridam trosku majonezy, akosi sa mi ziada mastnejsie
Jablko už dávam stále a na hrubšie nastruhane, nech trosku chrupka pod zubami. A nedávam už cibuľu, ale radšej viac pazitky. A jedavame tento týždeň každý večer - s vyprazanou jaternicou, s plackami zo starších rožkov, sunkovymi muffinami - všetko inšpirácie z Varechy
Príjemný zvyšok nedele.
Pekné odpoludnie.