Zelerový šalát
Zelerový šalát

Zelerový šalát i nátierka

babinka - fotkababinka, 15. januára 2018
Zelerový šalát i nátierka
Foto: babinka

Hľadala som voľačo na odľahčenie po sviatkoch a aj keď som počula o zelerovom šaláte - veľmi mi zeler nevonia. Až keď som sa dopátrala nie na internete, ale od manželovho kamaráta jeho špecialitu, ktorou prekvapoval návštevu. Tak som to skúsila urobiť a ochutnať. A viem, že mám zas voľačo nové, čo budem robiť doma aj tu aj tam :)

15 minút
príprava

Suroviny

 (alebo biele)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zeler i mrkvu postrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie. Asi dve polievkové lyžice na jeden stredný zeler dáme worcestrovú omáčku a na záver majonézu. Ťažko určiť množstvá, lebo zeler je rôznej veľkosti, k strednému dať celu fľašu cca 400 ml majonézy a dve mrkvy normálnej veľkosti a jednu strednú cibuľu. V tejto chvíli je všetko hotové.

  2. 2

    Ak je zeler starý a suchší, namočila by som ho pred spracovaním do vody, pripadne do citrónovej vody. Keďže cela príprava trvala 15 minút, zeler nezmení farbu. Do hotového možno nakrájať aj kúsok jablka či podľa chuti kyslú uhorku, ale keďže sa jedna o čerstvý šalát, konzervy podľa vlastného uváženia.

  3. 3

    Šalát je možno podávať samostatne alebo k mäsu, vynikajúco chutí na chlebíkoch či jednohubkách - s patričnou ozdobou.

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Tento salát dělávám, spíš mám opačný efekt, přebytek tekutiny. Někdy použiju zakysanou smetanu půl napůl s majonézou, někdy jen zakysanou smetanu. Svěží dobrota, klidně jen s kouskem pečiva. Rychlá svačinka, pohoštění. Dobrý recept.
@Evusik (15.1.2018 11:31)

ja nemam rada vonu zeleru a v tomto salate ho nie je vobec citit, verim, ze aj v tvojej natierke, kedze je uvareny, urcite vyskusaj, ja ho budem pouzivat namiesto zemiakoveho a ako natierku, je to hned hotove a spravi kuzlo na chlebicku i jazyku
@Babinka (15.1.2018 14:42)

je zvláštne, ako sa menia chute a vône pri rôznych úpravach, ja do tej nátirky strúham surový zeler, tak ako aj ty, ale robím aj chlebovú plnku do ktorej sa pridáva zeler a to sa zas pečie a tá plnka je fakt výborná a milujem aj stopkatý zeler, ktorý dávam do šalátov ale zeler v slepačej polievke nezjem :)
@Babinka (15.1.2018 14:39)
Už jsem ji dělala, ale vrátila jsem se zpět k vajíčkové. Dělám si domácí vajíčkovou majonézu z celého vejce a oleje. Stejně tak jsem zkoušela majonézu z bílku a oleje - výkonným mixerem nebo tyčovým, také je dobrá. Ty vysoké otáčky jsou potřebné, v ruce umíchat nezkoušejte. Klasickým postupem rukou jde umíchat jen žloutek s olejem.
Páči sa mi táto nárierka, vyskúšam ju, ako píše @haji , s kyslou smotanou. (...zeler využívam v kuchyni, ale iba vo varenej podobe, lebo pred mnohými rokmi som raz tiež vyskúšala nejakú novinku zo surového zelera čosi na hrianky, a vtedy mi moji povedali, nech už viac také pokusy nerobím....) Verím, že toto nám bude chutiť!
@Garanco (16.1.2018 08:47)
Na první šup doporučuji dát půl napůl zakysanou smetanu s majonézou. Můžeš připravit i část jen se zakysankou a porovnej. Pak se rozhodni, co je pro tvoji chuť příjemnější. Ještě poznámka - chutná mi více na pečivu čerstvém, ne na hriankách. Ale to je o chuti každého z nás. Ať chutná!
Uz dlho som nad takymto niecim rozmyslala a tak som vcera na skusku spravila podla teba z polky zeleru, pouzila som akurat grecky jogurt a pridala trochu chilli.. uuuzasne cosi! Na veceru padla polovicka a na ranajky druha :)
Dnes cakame navstevu, takze ju urobim zas a mam v plane ju dat na opecene bagetky.. som presvedcena ze bude chutit a mozno ju ochutna aj moj drahy, ktory sa vcera nenechal zlomit aby aspon ochutnal, aj ked videl ako mam hrce za usami :D
@Marienka44 (16.1.2018 23:04)

ja som predpokladala, ze @Evusik. dala vareny zeler, preto sme si to vysvetlovali a dnes som skusila urobit s kyslou smotanou a jogurtom - chuti sviežo, trosku som nastruhala aj polovicu jablka do toho a je mi jasne, ze v lete budem robit iba tu sviežu verziu, dnes si este pridam trosku majonezy, akosi sa mi ziada mastnejsie
@Kecemis (23.1.2018 16:33)
Jablko už dávam stále a na hrubšie nastruhane, nech trosku chrupka pod zubami. A nedávam už cibuľu, ale radšej viac pazitky. A jedavame tento týždeň každý večer - s vyprazanou jaternicou, s plackami zo starších rožkov, sunkovymi muffinami - všetko inšpirácie z Varechy
Nám chutil veľmi - s hriankami. Dávala som majonézu na polovicu s kyslou smotanou. Jabĺčko zjemnilo chuť. K tomu šípkový čaj s medom - výborné. Nebola poslednýkrát. Díky za recept.
@Kucharka , tvoj pomer mrkvy a zeleru sa mi vidí iný? Nebol šalát nasladly? Idem ho urobiť na Veľkú noc, zmensim dávky zemiakového a pre tých zdravšie stravujucich bude tento.
Ďakujem @kucharka za ozrejmenie, aj ja jablckom na hrubo nastrúhaným spestrujem chuť, a keďže dcéra prešla na nejaký druh očistnej kúry kvôli štítnej zlaze, nemôže vajíčka ani nič mliečne, tak to skúsim z majonézou z olivového oleja a mandľového mlieka, a worchester mi schválila. Budem mat teda aj pre ňu voľačo na veľkú noc, síce bude bez šunky, ale vraj pečene kurča to nahradí. Pekne sviatky prajem

Pridaj komentár k receptu: