Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. decembra 2016
Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept)
Foto: sracz

Prvé „kg“ novým spôsobom stravovania stratené z hmotnosti, ma povzbudili, tak som odskúšal ďalší rcp Joel Fuhrman, M.D. uverejnený na str. 265. Nezdôvodňuje síce Zobraziť celý popisPrvé „kg“ novým spôsobom stravovania stratené z hmotnosti, ma povzbudili, tak som odskúšal ďalší rcp Joel Fuhrman, M.D. uverejnený na str. 265. Nezdôvodňuje síce prečo, ale pomenoval ho poeticky: „Golden Austrian cauliflower cream soup“. Doslovne: karfiolová krémová polievka „Zlaté Rakúsko“. Jej krémovú konzistenciu získate nie múkou, ale na jemno pomletými „kešu“ orieškami (raw cashews). V receptoch „Eat to Live“ autor soľ zásadne nepoužíva; my sme si tento extrém rýchlo osvojili a nechýba nám.

4-6
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredný
3 ks stredná
250-333 ml
2 ks stredný (biela časť)
3-4 strúčiky
2 PL (bez soli)
450-500 ml
1,2-1,5 l vlažná
1/4 ks strúhaný
250-333 ml mleté
1,2-1,5 l (alebo toskánsky kel)




Postup

  1. 1

    Ingrediencie pekne ku ruke a pri fotení sa ráčte usmievať „vyletí vtáčik“!

    Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu pokrájaj na úhľadné kúsky a všetko, okrem zahusťovadla z kešu orieškov a špenátu (alebo toskánskeho kelu, na tunajšom trhu nazývaného „lacinato kale leaves“), ja som vynechal aj karfiol rozobratý na menšie ružičky, vlož do väčšieho hrnca s vlažnou vodou (pri budúcom varení tejto polievky jej pridám dvojnásobok) a šťavou z karotiek. Premiešaj a 15÷21´ porestuj, než bude zelenina chrumkavo mäkká. Ak polievku budeš variť s listami toskánskeho kelu, tak ho teraz, na úzke „rezance“ pokrájaný a udusený na samostatnej panvici s troškou vody alebo zeleninového vývaru, pridaj do už zmäknutej zeleniny.

    Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orestovanú zeleninu aj s 2/3 šťavy prelej do „kuchynského robota“ alebo rozmixuj ponorným mixérom, do hladka už aj s pomletými kešu orieškami Potom vráť do hrnca s posledou 1/3 tekutiny a zmiešaj s lístočkami surového baby špenátu! Ja som tento krok technologického postupu vynechal a do už zmäknutej zeleniny som teraz vložil aj ružičky karfiolu a posypal ich pokrájanými lístočkami stonkového zeleru.

    Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S Vašim dovolením, pridám jednu praktickú radu z vlastnej skúsenosti: !!!Pozor!!! Kešu oriešky nemeľte v mlynčeku na kávu, lebo ho načisto-dočista odrovnáte-vyradíte, tak ako sa to „podarilo“ mne; mlynček na mäso s malou „šajbou“ je na mletie dobrý!!!

    Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takže do variacej sa polievky som pridal ¼ litra pomletých kešu orieškov („raw cashews“), pretlačené strúčiky cesnaku a čerstvo nastrúhanú ¼ muškátového orieška,

    Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    premiešal a po zhustnutí polievkového základu aj umyté lístočky jemného krehkého „baby špenátu“.

    Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovú polievku s vynikajúcou chuťou (po jej záverečnom ochutnaní som štipku soli predsa len pridal), som za horúca ponalieval do misiek a ozdobenú zopár kešu orieškami a pokrájaným pórom ponúkol k obedu aj mojemu krajšiemu lepšiemu JA, s otáznikmi v očiach! … chutilo!!!

    Zeleninová polievka pre zdravie a dobrý pocit (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kukulienka71
Perfektný názov:-) Bez zeleniny si neviem predstaviť svoju kuchyňu, preto ma oslovila aj táto skvele vyzerajúca polievka. Kešu oriešky u nás záhadne miznú ešte pred upotrebením na plánované jedlo, tak nabudúce kúpim dve balenia, aby som si toto zahustenie vyskúšala, páči sa mi.
patroveckypitrs
Zeleniny používam aj ja hodne a hlavne do polievok. S orieškami som ešte polievku nezahusťoval nikdy ma to nenapadlo. Je to hodne nasledovania, veľmi sa mi to prihovára. Hviezdy letia cez oceán.
monty469
Velmi zaujimavy recept. Tie kesu oriesky musim vyskusat v polievke. Aj mne sa zide pri redukcii kg ;-)
kecemis
Vyborne moj juzny priatelu. V tychto mrazoch sa to velmi hodi a prisla v pravy cas. Aj moje male sridiecko sa urcite potesi, ked jej to ponuknem. Vdaka leti do juznej casti Severnej Ameriky aj s velkym a vrelim pozdravom.
1x sracz
kecemis
Ako som predpokladal, neostalo dlho bez ohlasu a je to tu. Pripravene, zjedene. Vyborne a urcite sa stane tato polievka stalicou v nasej domacnosti.


2x haji a sracz
methi
Polievka na sposob kari. Pomlete kesu orechy, mandle, melonove semena atd. sa na zahustovanie pouzivaju v indickej kuchyni. Pekne.
jujoska
vyborny napad s tym zahustovanim orieskami, na kari pouzivam ale v polievke ma to veru nenapadlo