Foto: eliniatko
Takto robíme linecké cesto u nás doma. Používam celozrnnú ražnú, niekedy špaldovú či pohánkovú múku, domáce vajíčka (od maminých liliputiek), ale dá sa to Zobraziť celý popisTakto robíme linecké cesto u nás doma. Používam celozrnnú ražnú, niekedy špaldovú či pohánkovú múku, domáce vajíčka (od maminých liliputiek), ale dá sa to nahradiť aj "menej zdravou" obyčajnejšou alternatívou. A s dobrými vykrajovačkami sú nádherné :)
príprava
na 160-180 °C
Suroviny
400 g (špaldová alebo pohánková) |
|
2 ks (z menších vajec)) |
|
250 g |
|
1 |
|
hojne |
|
z 1/2 citróna |
|
150 g (alebo práškový) |
|
1 |
|
štipka |
|
(najlepšie domáci) |
|
Postup
-
1
Zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme aj zvyšné suroviny. Môžte použiť aj obyčajnú múku a obyčajný kypriaci prášok, no je to lepšie i zdravšie s celozrnnou a môžete mlsať s menšími výčitkami :) Kto má, môže použiť aj domáce maslo namiesto margarínu. Všetko najlepšie rukami poriade vymiesime do rovnomernej hmoty, spravíme z neho guľu alebo valec, zabalíme do celofánu a dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinku, môžte aj na celú noc.
-
2
Cesto vytiahneme, po pár minútach vyvaľkáme na 2-3 mm (kto má rád hrubšie môže aj hrubšie), vykrajujeme ľubovoľné tvary, a dáme piecť do rúry na slabšie (okolo 160-180 °C). Po 15 min. pozrieme, keďže to záleží od rúry nedá sa povedať presný čas pečenia, ale keď začnú byť zlatavé vytiahneme. Nečakajte kým príliš ohnednú, majú byť krehké, nie spečené.
-
3
Páry natierame džemom, ideálne domácim bez konzervantov a pod., a lepíme k sebe. Odležané pár hodín, napité džemu sú vynikajúce. Kto tak má rád, môže aj pofŕkať rozpustenou čokoládou, alebo polovice do nej namáčať. Dobrú chuť, a Veselé Vianoce (príp. iné sviatky) :)
prajem krásne sviatky :)