Zdravšie linecké cesto (koláčiky, kolieska)

Autor receptu: eliniatko

Takto robíme linecké cesto u nás doma. Používam celozrnnú ražnú, niekedy špaldovú či pohánkovú múku, domáce vajíčka (od maminých liliputiek), ale dá sa to nahradiť aj "menej zdravou" obyčajnejšou alternatívou. A s dobrými vykrajovačkami sú nádherné :)

15 minút
príprava
20 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme aj zvyšné suroviny. Môžte použiť aj obyčajnú múku a obyčajný kypriaci prášok, no je to lepšie i zdravšie s celozrnnou a môžete mlsať s menšími výčitkami :) Kto má, môže použiť aj domáce maslo namiesto margarínu. Všetko najlepšie rukami poriade vymiesime do rovnomernej hmoty, spravíme z neho guľu alebo valec, zabalíme do celofánu a dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinku, môžte aj na celú noc.
  2. Cesto vytiahneme, po pár minútach vyvaľkáme na 2-3 mm (kto má rád hrubšie môže aj hrubšie), vykrajujeme ľubovoľné tvary, a dáme piecť do rúry na slabšie (okolo 160-180 °C). Po 15 min. pozrieme, keďže to záleží od rúry nedá sa povedať presný čas pečenia, ale keď začnú byť zlatavé vytiahneme. Nečakajte kým príliš ohnednú, majú byť krehké, nie spečené.
  3. Páry natierame džemom, ideálne domácim bez konzervantov a pod., a lepíme k sebe. Odležané pár hodín, napité džemu sú vynikajúce. Kto tak má rád, môže aj pofŕkať rozpustenou čokoládou, alebo polovice do nej namáčať. Dobrú chuť, a Veselé Vianoce (príp. iné sviatky) :)