Zázvorníky

babi - fotkababi, 12. decembra 2010
Zázvorníky
Foto: babi

Tento recept mám ešte od mojej mamičky a ona od svojej ,takže už je pekne starý,ale výborný. Tieto zázvorníky mi vždy pripomenú Vianoce môjho Zobraziť celý popisTento recept mám ešte od mojej mamičky a ona od svojej ,takže už je pekne starý,ale výborný. Tieto zázvorníky mi vždy pripomenú Vianoce môjho detstva.

Suroviny

250 g
2 celé
270 g.
1/2 sáčku -
1/2 sáčku -




Postup

  1. 1

    Na dosku dáme preosiatu múku s kypr. práškom, cukor , zázvor a premiešeme.

  2. 2

    V strede urobíme jamku, vklepneme vajíčka a spracujeme cesto. Ak by sa zle spájalo, pridáme 1 vajce - prípadne, len žľtok.

  3. 3

    Cesto vyvalkáme na hrúbku asi 5 mm a vykrajujeme . Kladieme na vymastený a vysypaný plech. Takto necháme odpočinuť do druhého dňa a upečieme v mierne vyhriatej rúre.

  4. 4

    Najlepšie je si to pripraviť večer a druhý deň ráno upiecť

Diskusia k receptu

dajanca
Ďakujem za recept, tieto už hneď na pohľad pripomínajú "ďumbierniky" z môjho detstva... Piekla ich vždy na sviatky moja krstná mama, ale recept sa mi bohužiaľ nezachoval....už je uložený.... ešte raz vďaka.
dorisa
Nepoznám takéto koláčiky, zázvor mám, aj sušený,aj svieži, asi upečiem, ďakujem. Máš ich peknučké.
elisticka
joooooooooooooj to zboznujem!!!!to robievala moja teta ale uz som ich nemala hrozne davno!!!ukladam a urobim dakujem Vierka za receptik:-)))
maartina
chystám sa už na ne už dlho, zatiaľ som však iba zbierala recepty na tieto chutné koláčiky, no akosi mi chýbala odvaha ...tieto však vyzerajú úplne dokonale a to podstatné, že sú rokmi overené :), tak ich skúsim upiecť... pri akej teplote ich pečiete?
maartina
ešte jedna otázočka ...vo väčšine receptov je uvádzané, že by mali odpočívať v chlade, aj vy ich tak robíte? ..či len pri izbovej teplote?
babi
milá @maartina , v prvom rade Ti chcem povedať, že tu si všetci tykáme, bez rozdielu veku. Zázvorníky keď ich nechávam na plechu odpočinúť, nemusia byť v chlade, ale nie je dobre ani veľ,i teplo. Nájdi v byte chladnejšie miesto a tam ich nechaj. Pečiem tak pri 160-170°C
tinca
@babi vydarili sa, ja mám taký recept,že po vykrojení musia 3 hod. schnúť na plechu
honestka
Babi a ty ich neprevracias ako to hovoria v inych receptoch- krasne ti drzia tvar aj tak? = a taktiez, piekla si ich uz aj s cerstvym zazvorom a na tvoje mnozstvo muky asi kolko treba, lebo cerstvy je ozaj velmi pikantny ked mas dobry koren. = dalej, kolko gr. je to pol sacka, lebo tu mame rozne velkosti? dakujem.
maskrtnicek
Tieto vyzerajú úplne ináč ako tie moje.Dúfam,že sa mi nabudúce podaria tak ako babine.
babi
@honestka nie ja ich neobraciam, dávam ich tak ako vykrojím, z čerstvým zázvorom som to ešte nepiekla, ale možno sa dá to neviem. Polovička kypr. prášku je 6 g a polov. sáčku zázvoru je 11 g, ale ja dávam viad /až 20g/ lebo .my máme radi keď je tam veľa zázvoru.@alzbetka2 nie maslo sa tam nedáva ani žiaden tuk. Oni môžu zo začiatku byť tvrdé,ale potom zmäknú a s čajom je to pochúťka
dudka1979
...no nedá sa idem sa aj ja do toho pustiť, zázvorníky ma veľmi lákajú :o), hádam sa podarí ....aj ja chcem také peknučké :o(
tatranka
Sú ako maľované.Je to charakteristický vianočný koláčik.Len na tie pôvodné akosi zabúdame.Je dobré,že si nám ho ponúkla.
zmmm
včera som si ich nachystala a dnes upiekla, vydarili sa a budem ich už robiť len podľa tvojho receptu.
babi
@zmmm , ďakujem, teším sa , len treba ich nechať odležať,aby zmäkli. Najlepšie v papirovej krabici, nie v plechovej. Mám to tak odskúšané
marienka44
@Babi , ja som ich dnes upiekla, od vcera lezali vykrojene na doske. Som sklamana, lebo cast cesta z kazdeho zazvornika vytiekla vedla kolacika a vytvorila sa placka. Asi som dala vela PDP+soda bic. Clovek sa uci cely zivot, nastastie to bolo len z pol davky. Dokonca som pridala jeden zltok naviac a cerstvy zazvor, takze chut je vynikajuca. :-)
babi
@marienka44 to ma veľmi mrzí, že sa ti to stalo. Tento recept je veľmi starý - ešte od mojej starej mamy a to je čo povedať. Ja ho pečiem na každé Vianoce a ešte sa mi také niečo nestalo. Vidíš aj na fotke, že majú pekný tvar. Ja dodržiavam vždy presne všetko podľa receptu. Nič naviac nepridávam .
plotas
no tak zajtra by som to chcela vyskúšať aj s mojou trojročnou dcérou, medovníčky nás už nebavia a ďumbier ľúbim :) dám vedieť ako to dopadlo dám na tvoj recept
babi
držím palce, dúfam, že sa ti vydaria
plotas
fuj už mi je z nich zle koľko som sa ich dojedla :D ..sú výborné treba ich nechať ale odležať ale myslím si, že u nás asi nedostanú šancu odležať..sú super mne sa neroztiekli
babi
ano, treba nechať odležať, teším sa, že sa ti podarili. Ak sa dodrží recept, nemôžu sa roztiecť, aspoň mne sa to nikdy nestalo a to už ich pečiem veľa rokov.
janikbj
práve som ich odložila do krabice. nikdy v živote som zázvorníky nejedla, ani nevidela na vlastné oči. ale pamätám sa ako som ich videla v staručkej vianočnej kuchárke ako malé dievča a veľmi sa mi páčili. no u nás to nebolo tradičné pečivo,tak čakali na vyskúšanie doteraz :-)
hej, priznávam bez mučenia, ubrala som cukor, zdalo sa mi, že to bude veľmi sladké (dala som asi 180g). a použila som aj čerstvý aj sušený zázvor. prvý plech sa mi trošku smiešne povydúvali, myslím, že chceli vytiecť,tak ako Marienke, no hneď ako som ich načapala, stiahla som teplotu a prestali s tým. druhý plech sa už upiekol krajšie. mám novú rúru, ešte si na seba zvykáme, tak miestami mám problém určiť správnu teplotu.
no a k veci. zázvorníčky sú super. beriem ochutnať aj kamoške, my sme také zázvorové obidve :-) ďakujem teda za recept a naisto ešte niekedy upečiem :-)
frezia
Dnes som ich objavila, urcite ich urobim. Je to spomienka na detstvo. Moja mama ich tiez na Vianoce piekla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia